به گزارش افق اندیشه حجت الاسلام والمسلمین عبدالقدیر عالمی در نماز جمعه این هفته غرب کابل (هفتم جدی ۱۴۰۳ه.ش.) که در مصلای بزرگ اباصالح المهدی (عجّلالله تعالی فرجه الشّریف) اقامه شد گفت: تجربه ثابت ساخته است که هیچ متجاوزی از شوروی تا انگلیس و دیگران نتوانسته اند در مقابل مبارزه علیه اشغال و دفاع از آب و خاک و عزت و شرف مردم ما ایستادگی نموده و پیروز شوند.
خطبه اول
امام جمعه غرب کابل حجت الاسلام والمسلمین عبدالقدیر عالمی، نخست خود و نماز گزاران (برادران و خواهران) را به تقوی و پرهیزگاری و انجام واجبات و ترک محرمات سفارش نموده، و با سپاسگزاری از حضور شکوهمندانه و اخلاصمندانه مؤمنین نمازگزار(برادران و خواهران) در نماز جمعه غرب کابل، و سپاسگزاری از افادات مبلغین و گویندگان دینی، در در ادامه سلسله مباحث قبلی «موفقیت، عوامل و اسباب آن از نظر اسلام» پیرامون یکی دیگر از عوامل موفقیت در زندگی یعنی «نظم و انصباط» بیان سخن گفت.
«مؤمنين نمازگزاری که حضور دائم در نمازجمعه غرب کابل دارند، مستحضر هستند که در خطبههای اول نماز جمعه غرب کابل مدتی است سلسله مباحثی را تحت عنوان «موفقیت، عوامل و اسباب آن از نظر اسلام» آغاز نمودیم و إنشاءالله امروز در نهمین جلسهای آن پیرامون نقش «نظم و انضباط» در موفقیت مطالبی تقدیم حضور شما خواهیم نمود.
🔷️ یکی از عواملی ظاهری که فوق العاده نقش مهم در راستای موفقیت دارد، رعایت نظم و انضباط در برنامه های زندگی است؛ چه در شئون فردی و چه در شئون و امور اجتماعی، چه در امور دنیوی و مادی و چه در امور عبادی و اخروی.
👈🏻 نظم (در زندگی) به معنای ترتیب و هماهنگی و برنامه ریزی در انجام فعالیتها و برنامه های زندگی است. این مفهوم ارزشمند شامل تمام عوامل تاثیرگذار در امور زندگی از قبیل: وقت و زمان، امور عبادی، امور خانوادگی، امور اجتماعی و سراسر زندگی انسان میشود.
👈🏻 نظم و انضباط به ما کمک مینماید تا میزان استفاده و بهره بردن ما از فرصتهای ارزشمند در زندگی بیشتر شود.
👈🏻 یکی از نعمتهای ارزشمند خداوند متعال وقت و زمان است که خداوند متعال در اختیار ما انسانها قرار داده است.
👈🏻 رعایت نظم باعث میگردد که ما از فرصت وقت و زمان بیشتر استفاده نمائیم و این نعمت ارزشمند مخصوصا دوره جوانی ضایع نشده و مفت و مجانی از دست مان نرود.
🔷️ از این جهت است که یکی از عوامل مهم موفقیت، رعایت نظم انضباط در تمام ابعاد زندگی است. برعکس آن بی نظمی در امور زندگی سبب ناکامی و شکست انسان میشود. و از دست دادن فرصتها غصه است؛ امیرالمؤمنین(علیه الصلوة والسلام) میفرماید:
«أشَدُّ الغُصَصِ فَوتُ الفُرَصِ.» (غررالحکم، حدیث ۳۲۱۵).
سخت ترين اندوهها، از دست رفتن فرصتهاست.
امام (ع) در آخرین لحظات عمرش آن هم در حالتی که فرق مبارک ایشان با شمشیر زهرآلود شکافته شده و طبعا از زخم و جراحت سر آنهم زخم و جراحت شمشیر زهرآلود رنج میبرد و درد میکشید، به توصیه های مهم پرداخته است که در بیست ماده و عنوان بیان شده اند از جمله مسئله رعایت نظم و انضباط در زندگی است.
«أُوصِیکُمَا وَ جَمِیعَ وَلَدِی وَ أَهْلِی وَ مَنْ بَلَغَهُ کِتَابِی بِتَقْوَى اللَّهِ وَ نَظْمِ أَمْرِکُم.» (نهج البلاغة/ نامه ۴۷).
شما(حسن و حسین)، تمام فرزندان، خانواده و کسانی را که این نامهٔ من به آنها می رسد، به تقوای الهی و نظم در کارها سفارش میکنم.
👈🏻این فرمایش مولای متقیان با توجه با زمان وصیت امام و قرار دادن نظم و انضباط در ردیف تقوی و پرهیزگاری بیانگر اهمیت فوق العادهٔ نظم و انضباط است.
🔷️ اهمیت نظم و انضباط تنها در سخنان و گفتارهای معصومین بازتاب نیافته است، بلکه سیره و رفتار پیامبر بزرگوار اسلام (صلیالله علیه وآله وسلم) و ائمه اطهار(صلواتالله علیهم اجمعین) در این مورد الگو و اسوهٔ حسنه است؛ وقتی به تاریخ زندگی آن بزرگواران مراجعه نمائیم، میبینیم که چقدر زندگی و برنامههای زندگی شان منظم و دقیق بوده اند!
👈🏻 بزرگان دینی ما هم خود در زندگی شان منظم و دارای برنامه ریزی دقیق بوده اند و هم دیگران را به داشتن آن سفارش و تاکید مینموده اند.
✅️ بنابر این اگر میخواهید موفق باشید و از فرصتهای زندگی استفادهٔ بهینه و شایسته نمائید، نظم و تقسیم اوقات داشته باشید؛ زیرا هیچ کار و فعالیتی در زندگی بدون رعایت نظم به پایه اکمال و اتمام نمیرسد.
👈🏻لذاست که امام هفتم حضرت موسی بن جعفر (علیهما السلام) در حدیثی ارزشمند به داشتن نظم و تقسیم اوقات در زندگی سفارش مینماید:
«اجْتَهِدُوا فِی أَنْ یَكُونَ زَمَانُكُمْ أَرْبَعَ سَاعَات… » سعی کنید در زندگی، زمان و اوقات خود را به چهار بخش تقسیم کنید:
۱- «سَاعَةً لِمُنَاجَاةِ اللهِ…» بخشی را به راز و نیاز با خداوند متعال اختصاص دهید.
۲- «وَسَاعَةً لِأَمْرِ الْمَعَاشِ…» بخشی را هم به تلاش برای کسب روزی حلال اختصاص دهید.
۳- «وَسَاعَةً لِمُعَاشَرَةِ الْإِخْوَانِ وَ الثِّقَاتِ الَّذِینَ یُعَرِّفُونَكُمْ عُیُوبَكُمْ وَ یُخْلِصُونَ لَكُمْ فِی الْبَاطِنِ…» زمانی هم به معاشرت با برادران و اشخاص مورد اعتمادی بپردازید كه شما را از عیبهایتان آگاه می کنند و از صمیم قلب با شما یک رو هستند.
۴- «وَسَاعَةً تَخْلُونَ فِیهَا لِلَذَّاتِكُمْ فِی غَیْرِ مُحَرَّمٍ وَ بِهَذِهِ السَّاعَةِ تَقْدِرُونَ عَلَى الثَّلَاثِ سَاعَات.» (تحف العقول، ص ٤٠٩).
زمانی را هم برای لذتهای حلال و تفریح قرار دهید که به کمک این بخش است که شما توان گذراندن آن سه بخش (دیگر) را خواهید داشت.
✅️ با وجود این همه اهمیت و ارزش نظم و انضباط و اهمیت استفاده درست از اوقات و فرصتهای عمر و زندگی، آنچه جای تاسف است ایناست که خیلیها مخصوصا جوانان قدر این نعمت را نمیدانند و چنانچه باید و شاید از آن استفاده نمینمایند، بلکه اوقات عمرشان را بیشتر به دو بخش تقسیم مینمایند:
یک بخشش همان شغل و کار روز مره از قبیل درس خواندن و…. که امر پسندیده است.
بخش دیگرش را صرف موبایل و فضای مجازی از قبیل فیسبوک و…
بدون اینکه استفاده مطلوب نماید فقط صرف وقت. 👈🏻متاسفانه این تبدیل به یک مرض فراگیر شده است و چقدر فرصتها که مفت و بدون کدام استفاده عقلائی و منطقی از دست میروند؟! علاوه بر آن گاها ضررهای جسمی و روحی نیز دارد.
البته استفاده از ابزار و تکنولوژی روز مطلقا مذموم نیست، میشود استفادههای مفید نمود از قبیل مطالعه کتاب و…
👈🏻اما سرگردان شدن در فضای مجازی و ضیاع وقت برای مطالبی که خیلیهای شان دور از واقعیت و خیالی اند. و بعضا هم دارای محتویهای نامناسب و مضر به جسم و روح، دین و دنیای آدم است که بزرگترین ضرر آن از دست دادن فرصت و عمر است.
👈🏻بناء اگر بخواهیم در زندگی و برنامههای زندگی مان موفق باشیم، بایستی تقسیم اوقات داشته باشیم و نظم و انضباط را رعایت نمائیم.
👈🏻 افراد موفق در زندگی؛ چه مسلمان و چه غیر مسلمان یکی از اصول زندگی و عوامل موفقیت شان، رعایت نظم و انضباط و استفاده درست از فرصتها و اوقات عمرشان بوده است.
👈🏻شما زندگی روشنفکران و دانشمندان اسلامی و غیراسلامی را مطالعه کنید، میبینید یکی از اصول زندگی شان رعایت نظم و انضباط میباشد.
✅️ خلاصه خطبه دوم:
امام جمعه غرب کابل در خطبهٔ دوم نماز جمعهٔ این هفته ضمن سفارش مجدد خویشتن و نمازگزاران به تقوی و پرهیزگاری، و اجتناب از معاصی و نافرمانی خداوند متعال، و تقدیر و سپاس از حضور گستردهٔ نمازگزاران در نماز عبادی سیاسی جمعهٔ این هفتهٔ پایتخت كشور، و اظهار سپاس و قدردانی از ارگانها و نیروهای امنیتی، جوانان رضاکار، محافظین و فراشان مصلی بزرگ ابا صالح المهدی (عج) بابت تأمین نظم و امنیت نمازگذاران به «نِکات» ذیل اشاره نمودند:
۱- فرا رسیدن ماه رجب المرجب
✅️ در آستانهٔ ماه پر فیض رجب المرجب؛ ماه ریزش رحمت الهی و آمرزش گناهان قرار داریم؛
👈🏻هفته پیشرو؛ روزهای پایانی هفته (چهارشنبه یا پنج شنبه) بر اساس تقویم، آغاز این ماه پر فیض و برکت است.
🔷️ تقویم و فرصتهای زمانی همینطور میگذرد. و همزمان از عمر و فرصتهای زندگی ما نیز کاسته و کم میشود، اما آنچه مهم اینست که از این فرصتها استفادهٔ درست نمائیم و هر چند زمانی که میگذرد در موفقیتهای زندگی ما در عرصههای مختلف افزوده شود و الا زیان دیده ایم و ضرر کرده ایم.
🔷️ لذا خودم و شما مؤمنین بزرگوار را سفارش میداریم که از فرصتهای عمر و زندگی باید استفاده معقول، مطلوب و درست نمائیم و امروز مان با دیروز مان مساوی نباشد.
۲- مناسبت ملی ششم جدی
✅️ روز ششم جدی که دیروز بود، روز تجاوز ارتش قدرتمند شوروی بر کشور مان افغانستان بود.
🔷️ چهل و پنج سال قبل از امروز و در سال ۱۳۵۸ خورشیدی تعداد ۲۵۰۰۰ نفر ارتش تا بن دندان مسلح شوروی وقت وارد کشور مان گردیده و بیشتر مناطق افغانستان را اشغال نمودند.
👈🏻 جنایاتی را مرتکب شدند که تاریخ هرگز فراموش نخواهد کرد؛ ارتش شوروی در مدت حضور ده سالهٔ شان تعدادی زیادی از مردم و جوانان مارا شهید ساختند؟!
ما چقدر شهید دادیم؟! چقدر معلول و معیوب دادیم و چقدر مردم ما مخصوصا نخبگان؛ علما، دانشمندان و روشنفکران مسلمان این مرز و بوم مفقود الأثر گردیدند؟!
🔷️ اما سر انجام بیشتر از ده سال این متجاوزین نتوانستند در کشور ما باقی بمانند و با مجاهدت و مبارزه خالصانه مردم ما، زبونانه و ذلیلانه شکست خورده و از کشور و مرزهای کشورما برای همیشه تاریخ خارج گردیدند.
👈🏻 علی رغم نا بسامانیها و عقب ماندگیهای کشور ما، ما خوبیهای نیز از مردم این سرزمین سراغ داریم؛ یک از آن خوبیها، صبر، استقامت و غیرت دینی و ملی مردم ماست.
👈🏻 تجربه ثابت ساخته است که هیچ متجاوزی از شوروی تا انگلیس و دیگران نتوانسته اند در مقابل مبارزه علیه اشغال و دفاع از آب و خاک و عزت و شرف مردم ما ایستادگی نموده و پیروز شوند.
🤲خداوند متعال درجات شهدای افغانستان و همهٔ شهدای راه حق و آزادی را عالی فرماید.
🤲و سلطه کفار و دشمنان اسلام را از سر همهٔ مسلمانان و کشورهای اسلامی بر طرف فرماید.
🤲 وحدت، همدلی و برادری را بین مسلمانان در راه دفاع از اسلام، سرزمینهای اسلامی و عزت و شرف مسلمانان بیشتر از پیش نصیب بفرماید.
و من الله التوفیق.