به گزارش افق اندیشه از کابل: پانزدهمین همایش مبلغان در کابل و به مناسبت میلاد امام رضا علیه السلام، روز یکشنبه ۲۱ ثور ۱۴۰۴ خورشیدی با عنوان «امام رضا (ع)، عالم آل محمد (ص)؛ پاسخ به شبهات» از سوی مجمع محبان اهلبیت (ع) برگزار شد.
این همایش با حضور مبلغان، عالمان دینی و پژوهشگران علوم اسلامی برگزار شد و ضمن گرامیداشت مقام علمی و معنوی امام رضا (ع)، بر ضرورت پاسخگویی اندیشمندانه و مستدل به شبهاتی که پیرامون دین اسلام و بهویژه باورهای مکتب تشیع مطرح میشود، تأکید کرد.
● امام رضا (ع)، عالم آل محمد (ص) و مناظرات علمی بین ادیان و مذاهب
حجتالاسلام والمسلمین سید حسین عالمی بلخی، رئیس مجمع محبان اهلبیت (ع) و میزبان این نشست، سخنان خود را با تبریک ولادت امام هشتم آغاز کرد و با طرح این پرسش که چرا با وجود اینکه ائمه (ع) برخوردار از علم لدنی، علم غیب و از راسخون فی العلم هستند، «امام رضا (ع) بهطور خاص بهعنوان عالم آل محمد (ص) شناخته میشود؟» به تشریح نقش برجسته آن حضرت در عرصه مناظرات علمی پرداخت.
وی افزود: دلیل این لقب آن است که امام رضا (ع) در دورهای حساس از تاریخ، در مناظرات گسترده و مهمی با اندیشمندان ادیان مختلف چون مسیحیت، یهودیت، صابئه و زردشتیگری و نیز با علمای دیگر فرق اسلامی شرکت کرده و با بهرهگیری از منابع معتبر خودشان، پاسخهایی قانعکننده و دقیق ارائه کردهاند. این حضور فعال در عرصههای علمی از یک سو موجب دفاع مؤثر از آموزههای اسلامی و تبیین باورهای شیعی شده و از جانب دیگر امام رضا (ع) را ملقب به عالم آل محمد (ص) نموده است.
● امام رضا (ع)؛ هوشمندی سیاسی و گسترش علوم دینی
استاد عالمی بلخی یکی از عوامل زمینهساز این فعالیتهای علمی را کشمکشهای سیاسی بین امین و مأمون عباسی دانست و افزود: با بهرهگیری از فرصتهای ناشی از اختلافات قدرت، امام رضا( ع) با هوشمندی سیاسی، شروطی را برای پذیرش ولایتعهدی مأمون تعیین کرد و از این فرصت برای ترویج علوم دینی و پاسخگویی به شبهات بهره برد.
وی در پایان سخنان خود از مبلغان خواست با الگوگیری از سیره آن امام بزرگوار، در برابر شبهات روز، پاسخهایی متقن و منطقی ارائه داده و در روشنگری عقاید شیعه نقش مؤثرتری ایفا نمایند.
در این نشست علمی، چند تن از علمای برجسته به بررسی و پاسخ به برخی از مشهورترین شبهات مطرحشده درباره اسلام و مکتب تشیع پرداختند. ایشان در مورد توسل به معصومین و شفیع قرار دادن آنها، سجده بر مهر به خصوص تربت کربلا، و ساختن بنا یا مسجد بالای قبور پیشوایان دینی، با استناد به آیات قرآن کریم، احادیث نبوی (ص) و سیره بزرگان دین، به شبهات رایج پاسخهایی مستدل و متقن ارائه کردند.
در این همايش تأکید شد جهت تقویت پاسخگویی به شبهات، در مضامین درسی طلاب دینی در حوزات علمیه توجه جدی به علوم کلام و عقاید شود.
در پایان این نشست علمی، حجتالاسلام والمسلمین مظفری، رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) و عضو شورای علمای شیعه، در جمعبندی مباحث مطرحشده با اشاره به مناظرات تاریخی امام رضا (ع) با اندیشمندان اسلامی و غیراسلامی، این رویکرد را الگویی تأملبرانگیز و مؤثر در مواجهه با مسائل اختلافی دانست.
● امام رضا (ع)، آگاه به زمانه و پاسخ به شبهات
استاد مظفری تأکید کرد که علمای دین باید با الهامگیری از سیره علمی و اخلاقی امام هشتم (ع)، با حفظ فضای مثبت و محترمانه، در گفتوگوهای علمی وارد شده و با منطق و استدلال به شبهات پاسخ دهند.
وی “تطبیق با شرایط زمانه و تبدیل نمودن چالشها به فرصتها” را از آموزههای مهم سیره ائمه معصومین (ع)، بهویژه امام رضا (ع) عنوان نمود و ابراز داشت که شناخت دقیق شرایط زمانه و تحلیل صحیح اوضاع میتواند به بهرهبرداری حداکثری در جهت تقویت ارزشهای دینی و اعتقادات شیعی بینجامد.
این همایش با دعا و تأکید بر تداوم چنین نشستهای علمی-تبلیغی، پایان یافت.
/پایان/