انتشار نتایج “رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام (Islamic World University Rankings)” در سال ۲۰۲۱ منتشر شد که در این رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام از سوی ISC میتواند نقاط ضعف و قوت دانشگاهها را براساس هر معیار نشان دهد. در این رتبه بندی، بیشترین تعداد حضور دانشگاه ها متعلق به کشورهای ترکیه، ایران و مالزی است که به ترتیب ۱۰۱، ۵۸ و ۳۱ دانشگاه از این کشورها در این رتبه بندی قرار گرفته اند.
سایر کشورهای اسلامی به لحاظ تعداد دانشگاه های حاضر در رتبه بندی : از مصر (۳۰ دانشگاه)، پاکستان (۲۹)، اندونزی (۲۸)، عربستان سعودی (۲۶)، الجزایر (۱۴)، مراکش (۱۲)، نیجریه (۱۱)، عراق (۹)، تونس (هشت)، بنگلادش (هفت)، اردن و امارات (هر کدام ۶)، لبنان و قطر (هر کدام چهار)، قزاقستان (سه)، اوگاندا (۲)، آذربایجان، بحرین، برونئی، کامرون، کویت، موزامبیک، عمان، سنگال، سودان (هر کدام یک دانشگاه) در این رتبه بندی حضور دارند.
روش شناسی رتبه بندی
در “رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام ISC”، دانشگاههایی مورد بررسی قرار میگیرند که حداقل ۵۰۰ مدرک در سالهای ۲۰۱۹-۲۰۱۷ در پایگاه وب آو ساینس WoS) ) به ثبت رسانده باشند. اطلاعات این رتبهبندی از پایگاههای اطلاعاتی بین المللی USPTO، WoS، Incite گردآوری شده است.
موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) برای رتبهبندی دانشگاههای جهان اسلام در معیارهای خود، مهمترین مأموریت دانشگاهها را که عبارتند از پژوهش (با وزن ۶۰ درصد)، نوآوری (با وزن ۱۵ درصد)، آموزش (با وزن ۱۰ درصد) و فعالیتهای بینالمللی (با وزن ۱۵ درصد) را در نظر گرفته است و بر این اساس دانشگاههای کشورهای اسلامی را مورد سنجش و ارزیابی قرار میدهد.
رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) یادآور شد: محاسبه تعداد مقالات سلب اعتبار شده (Retractions) دانشگاهها با نمره منفی است که در شاخصی تحت عنوان اعتبار منفی (Neg Rep) آورده میشود.
تفاوتی که رتبه بندی ۲۰۲۱ با سالهای پیش دارد این است که دانشگاه هایی مورد بررسی قرار گرفته اند که حداقل تعداد ۵۰۰ مقاله در پایگاه وب آو ساینس WoS) ) به ثبت رسانده باشند، این در حالی است که در سال های پیش حدآستانه مقاله تعداد ۸۰۰ مقاله در بازه زمانی سه ساله برای حضور در رتبهبندی در نظر گرفته می شد.
در جدول زیر شاخصهای مورد استفاده در “رتبه بندی جهانی ISC” نشان داده شده است.
