رئیس هیئت مدیره مجمع اهلبیت(ع) هلند اظهار داشت: الحمدلله وضعیت شیعیان هلند خوب است؛ جوانان شیعه در هلند از لحاظ دینی، فرهنگی و اجتماعی پیشرفت کردهاند و پرچمدار برنامههای اهلبیتی و فرهنگی – مذهبی به زبانهای هلندی و انگلیسی هستند.
هلند، کشوری در غرب قاره اروپا است که از جمعیت حدود شانزده میلیونی این کشور، حدود هشتصد هزار نفر مسلمان در این کشور حضور دارند.
شیعیان هلند با جمعیتی بالغ بر دویست هزار نفر، ۲۵ درصد از مجموع مسلمانان هلند را تشکیل میدهند. اکثر شیعیان ساکن هلند، غیر هلندی و از ملیتهای مختلف مثل ایرانی، عراقی، افغانستانی، پاکستانی و ترک هستند.
«حاج حیدر کاشی» رئیس هیئت مدیره مجمع اهلبیت(ع) هلند، پیرامون فرصتها و چالشهای زندگی شیعیان در این کشور با خبرنگار ابنا گفتگو کرد.
متن این مصاحبه را در ادامه میخوانید:
ابنا: در ابتدا وضعیت شیعیان در هلند را تشریح کنید.
در هلند برخلاف آلمان و سایر کشورهای شمال اروپا، وضعیت تبعیض پررنگ نیست و مردم هلند از تبعیض نژادی بیزار هستند.
الحمدلله وضعیت شیعیان هلند خوب است؛ جوانان شیعه در هلند از لحاظ دینی، فرهنگی و اجتماعی پیشرفت کردهاند و پرچمدار برنامههای اهلبیتی و فرهنگی – مذهبی به زبانهای هلندی و انگلیسی هستند. این جوانان در فضای مجازی و یوتیوب و در مساجد، مراکز و مؤسسات، برنامههای منحصربهفردی دارند. لازم به ذکر است که چنین برنامههایی اغلب توسط جوانان موفق با سطح علمی بالا برگزار میشود.
ابنا: بیشتر فعالیتهای شما در چه زمینههایی است؟
در مجمع اهلبیت(ع) هلند بیشتر در زمینههای مذهبی، دینی، فرهنگی و برنامههای اهلبیتی فعالیت میکنیم. همچنین در زمینه اخذ مجوز برگزاری راهپیماییهای مذهبی، سیاسی، اجتماعی، و برپایی اجلاسهای متعدد در طول سال و اقامهی شعائر اهلبیت علیهم السلام، علیالخصوص در ماه مبارک رمضان، دهه عاشورا و اربعین حسینی برنامههای مختلفی داریم. همچنین موسسهای را زیر نظر مجمع هلند تأسیس کردیم تا شیعیانی که در هلند فوت میکنند و کسی را ندارند، با کمک خیرین و مسئولین موسسه، مخارج دفن و کفن او تأمین شود و بهطور شرافتمندانه مراسم خاکسپاری برگزار گردد، یا پیکر متوفی به کشور خودش فرستاده شود. چون در هلند اگر متوفی شیعه باشد و کسی را نداشته باشد، طبق مراسم دولتی هلند بدون غسل و مراسم خاصی دفن، و حتی گاهی سوزانده میشود. لذا برای جلوگیری از این عمل، تأسیس موسسه برای دفن متوفیان شیعه از جمله کارهای مهمی است که در چند سال اخیر انجام میشود.
ابنا: راهپیماییهای سیاسی، اجتماعی و مذهبی شیعیان هلند بیشتر در چه زمینههایی است؟
تاکنون برای راهپیماییهای مختلف مذهبی، سیاسی و اجتماعی مجوز دریافت کردهایم و اغلب راهپیماییها بهمنظور انزجار از دشمنان اسلام راهاندازی میشود. برای نمونه در شهادت سردار سلیمانی و ابو مهدی المهندس، تعدادی زیادی از شیعیان در شهر لاهه، مقابل سفارت آمریکا تجمع کردند و انزجار خود را از این عمل وحشیانه اعلام کردند. همچنین به این مناسبت مجلسهای ختم زیادی در مناطق مختلف هلند برگزار شد و حداقل 2000 نفر از محبین و شیعیان مقیم هلند در این مراسم شرکت کردند.
ابنا: آیا در فضای مجازی فعالیتهای تبلیغاتی انجام میدهید؟
بله. در شبکه اجتماعی یوتیوب کانالی به اسم Shia Muslim تأسیس کردیم. همچنین در زمان همهگیری کرونا و بعد از آن فعالیتهای مهمی در فضای مجازی داشتیم. در طول سی روز ماه رمضان، این کانال روزانه به مدت نه ساعت و پانزده دقیقه به زبان هلندی پخش مستقیم داشت؛ کلیه ادعیه مخصوص ماه مبارک رمضان، دعای کمیل، دعای جوشن کبیر، حدیث کساء، ابوحمزه ثمالی و دعاهای روز ماه مبارک رمضان به زبان هلندی ترجمه و پخش میشد. علاوه بر اینها، در طول ماه رمضان تعدادی از سخنرانیهای مهم با همکاری حرم مطهر علی بن موسی الرضا (ع) به زبان انگلیسی پخش میشد.
در حال حاضر فعالیتهای ما به همت جوانان مسئولیتپذیر، جهش پیدا کرده است؛ جوانان دختر و پسر، در این زمینه فعالیتهای زیادی انجام میدهند و در یوتیوب، واتساپ، تیکتاک در فضای مجازی فعال هستند. شاید بتوان گفت که اکثر برنامههای فرهنگی و مذهبی اهلبیت(ع) از این طریق تبلیغ و ارائه میشود.
ابنا: در زمینه تأسیس مدرسه و تعلیم و تربیت دینی به کودکان چه اقداماتی انجام دادید؟
ما از سال 2000 بهمنظور تدریس قرآن، تبیین معارف اهلبیت(ع) و تدریس زبان عربی، یک مدرسه هفتگی تأسیس کردیم که خوشبختانه فعالیت آن ادامه پیدا کرد و در حال حاضر هر مرکز اسلامی در هلند، یک مدرسهی هفتگی دارد. علاوه بر این مدارس، برخی شیعیان در خانههای خود مدرسه راهاندازی کردهاند و خوشبختانه شیعیان هلند در این زمینه فعال هستند. البته چندین سال است که ما به دنبال پروژه احداث مدرسه رسمی تحت نظر وزارت آموزشوپرورش هلند هستیم.
ابنا: آیا برای تبلیغ معارف دینی و تأسیس مدارس اسلامی مانع خاصی بر سر راه شما وجود دارد یا نه؟ و اینکه دولت هلند با شما همکاری میکند یا نه؟
دولت هلند بسیار قانونمدار است و هرکس برای انجام هرکاری طبق قانون پیش رود، دولت از کمک به او دریغ نمیکند. به گونهای که در حال حاضر اهل سنت تعداد زیادی مدرسه رسمی به سبک اسلامی راهاندازی کردهاند. البته قانون دریافت مجوز برای تأسیس مدرسه اسلامی بسیار سخت و پیچیده و در عینحال شدنی است؛ چراکه مسیحیان، سنیها و مذاهب دیگر مدارسی احداث کردهاند.
ابنا: به نظر شما مجمع محلی هلند چقدر در رساندن پیام اهل بیت(ع) در این کشور مؤثر است؟
مجمع محلی هلند از سال 2000 در این کشور تشکیل شد و تا 2016 شناخته شده نبود. یعنی حتی مردم هلند اسمی از مجمع نشنیده بودند و چیزی درباره آن نمیدانستند. بااینکه حداقل 45 نفر از روحانیون در این جمع حضور داشتند ولی هیچ فعالیت مذهبی در این مجمع انجام نمیشد. بنده در سال 2016 بهعنوان رئیس مجمع محلی هلند انتخاب شدم و به عنوان اولین اقدام، با مراکز ارتباط ایجاد کردم و خوشبختانه توانستم مسئولین مراکز و روحانیون را متقاعد کنم که کار جز با وحدت پیش نمیرود. چون جذب ملیتها و اندیشههای مختلف با سبک عملکرد گوناگون، بدون وحدت امکانپذیر نیست.
در حال حاضر با یاری خدا، منت اهلبیت (ع) و همت مدیریت جدید توانستیم کارهای زیادی در این چند سال انجام دهیم اما برای فعالسازی یا احداث مجمع در کشورهایی که این مجموعه را ندارند، نظرم این است که در ابتدا باید از اشخاص فعال در بین ملیتها و قومیتهای آن منطقه یا کشور استفاده شود تا بتوانند قومیتهای یک مرکز را جمع کنند. زمانی که بتوانند قومیتها را متحد کنند و روی عمل مشترک اجماع نمایند، مجمع آن کشور میتواند فعالیت خود را آغاز کند. متأسفانه در گذشته اشخاصی برای فعالسازی و احداث مجمع انتخاب میشدند که توانایی ارتباط با دیگران را نداشتند و این مسئله منجر به ضعف مجمع میشد. قبلاً عملکرد مجمع هلند به دلایلی که عرض کردم ضعیف و در حد صفر بود اما ما با وحدت و ارتباط با ملیتها و قومیتهای مختلف توانستیم فعال شویم و خوشبختانه مجمع هلند بهعنوان مجمع نمونه در بین مجامع محلی شناخته میشود.
ابنا: به نظرتان درزمینه تبلیغ اسلام انجام چهکارهایی تأثیرگذار است که تاکنون از آن غافل بودهایم؟
ما هنوز برای تبلیغ فرهنگ اهلبیت(ع) به مرحله مطلوب نرسیدهایم. امام رضا (ع) در حدیثی میفرمایند: «خداوند، رحمت کند بندهای را که امر ما را زنده کند و علوم ما را فراگیرد و به مردم بیاموزد که اگر مردمْ زیباییهای گفتار ما را میدانستند، از ما پیروی میکردند.» من فکر میکنم با کارهایی که کردیم هنوز به نصف راه نرسیدهایم. از این رو لازم است برای تبلیغ اسلام باید از دایره داخلی شیعیان به خارج از این دایره و به سمت تبلیغ در اروپا پیش برویم. در گام اول ما توانستیم از طریق برنامههای مجازی، فرهنگ اسلامی را بهصورت مختصر در فضای مجازی نشر دهیم اما در گامهای بعدی به کارهای بیشتر نیاز داریم.
ابنا: در پایان اگر نکتهای دارید به عنوان حسن ختام بفرمایید.
ما در هلند در هزینهها خودکفا شدهایم و بخش زیادی از هزینههای ما از طریق کمکهای مردمی تأمین میشود. ما توانستهایم هزینهی برنامههای فرهنگی ـ مذهبی خود را از بومیان و شیعیان هلند تأمین کنیم.
امروزه ضروری است که مرکزیت یا کمیتهای تأسیس شود تا ما بتوانیم با استفاده از آن مرکز از خبرگان و اشخاص خُبره استفاده کنیم. مجامع محلی از لحاظ مالی در مضیقه قرار دارند و در این شرایط، مجمع جهانی اهل بیت(ع) میتواند هزینههای زیادی به برنامههای فضای مجازی اختصاص دهد.
ابنا: ممنون از اینکه وقت ارزشمند خود را در اختیار ما گذاشتید.