به گزارش افق اندیشه حجت الاسلام والمسلمین عبدالقدیر عالمی در نماز جمعه این هفته غرب کابل (چهاردهم جدی ۱۴۰۳ه.ش.) که در مصلای بزرگ اباصالح المهدی (عجّل‌الله تعالی فرجه الشّریف) اقامه شد گفت: روزه گرفتن ماه رجب، اعتکاف در ایام البیض آن، صدقه دادن و دست‌گیری از فقرا و نیازمندان و دعا و نیایش در پیشگاه خداوند متعال دارای اجر و پاداش بسیار بزرگند که در آموزه‌های اسلامی به آنها سفارش شده است.

خطبه اول
امام جمعه غرب کابل حجت الاسلام و المسلمین عبدالقدیر عالمی، نخست خویش و نمازگزاران (برادران و خواهران) را به تقوی و پرهیزگاری و انجام واجبات و ترک محرمات سفارش نمود و با امتنان از حضور شکوه‌مندانه و اخلاص‌مندانه مؤمنین نمازگزار (برادران و خواهران) در نماز جمعه غرب کابل و سپاس‌گزاری از افادات مبلغین و گویندگان دینی، در ادامه سلسله مباحث قبلی «موفقیت، عوامل و اسباب آن از نظر اسلام» درباره یکی دیگر از عوامل موفقیت در زندگی یعنی «همت بلند» سخن گفت.

خلاصه خطبه اول نمازجمعه غرب کابل
از منظر امام محمدباقر (علیه السلام) یکی از عوامل مهم، برجسته و کاربردی موفقیت و کامیابی همت بلند است؛ از آن امام بزرگوار روایت شده است که فرمود: «لا شَرَفَ كَبُعدِ الهِمَّةِ»؛ شرافتى همچون بلندهمّتى نيست. بنابراین، به هر اندازه که همت انسان عالی و بلند باشد، به همان میزان بر بام موفقیت و کامیابی صعود نموده و بالا می‌رود و انسان دارای همت ضعیف و مبتلا به دون همتی هیچ‌گاه به موفقیت و کامیابی نمی‌رسد.
روی این ملحوظ است که هم در قرآن‌کریم و هم در روایات و آموزه های اسلامی به این مهم توصیه و تاکید شده است. در قرآن کریم خداوند متعال به موجودات و مخلوقاتی قسم یاد نموده است، در قسم خوردن دو مسئله موضوعیت دارند و مهمند یکی مقسم به و دیگری متعلق مقسم له یا متعلق قسم. از جمله به اسپ‌های تند، چالاک و تیزرفتار قسم یاد نموده است:
وَالْعَادِیَاتِ ضَبْحًا (۱) فَالْمُورِیَاتِ قَدْحًا (۲). (العادیات).
سوگند به اسبان دونده (مجاهدان) در حالی که نفس زنان به پیش می تاختند. و سوگند به افروزندگان جرقه آتش در برخورد سُم‌هایشان (با سنگهای بیابان)
مشاهده می‌فرمایید اینجا خداوند متعال به حیوانی (اسپانی)‌ قسم یاد نموده است که نسبت به سایر حیوانات همت عالی دارند و سریع و چالاک اند.
گاهی هم به فرشتگانی قسم یاد می‌نماید که در میدان مسابقه فرمانبری و اطاعت از دیگر فرشتگان سبقت می‌گیرند و همت عالی دارند: وَالسَّابِحَاتِ سَبْحًا(۳) فَالسَّابِقَاتِ سَبْقًا(۴) {النازعات}. و سوگند به فرشتگانی که (در اجرای فرمان الهی) با سرعت حرکت می کنند. و بر یکدیگر سبقت می گیرند.

از پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله علیه وآله وسلم) سوال شد، دو تا کبوتری که در هوا(فضا) پرواز می‌نماید کدام یکی را بیشتر دوست دارید؟
در پاسخ فرمود: آن کبوتری را دوست دارم که بیشتر اوج گرفته و بالاتر پرواز نماید. و تیز پروازتر و تیز بال تر باشد.
از آنچه ذکر شد به خوبی دانسته می‌شود که وقتی خداوند متعال به حیوانی قسم یاد می‌کند که همت بلند داشته باشد، یا فرشته که همت عالی در انجام فرمان خداوند داشته باشد برای انسانی که اشرف موجودات و گل سرسبد عالم خلقت است، اگر همت عالی داشته باشد یقینا و قطعا ارزش بیشتر قائل است.
مولا امیرالمؤمنین (صلوات‌الله علیه) می‌فرماید: اَلشَّرَفُ بِالْهِمَمِ الْعالِيَةِ لا بِالرِّمَمِ الْبالِيَةِ. (غرر الحکم و درر الکلم ج ۱، ص ۱۱۰). شـرف و بـلنـدى مـرتـبـه به همت هاى بلند است نه به استخوان هاى كهنه شده (اجداد و انساب گذشته).
{امام جمعه غرب کابل درباره حدیث فوق مفصل بحث کرد} و بیان داشت:
معروف است که ابوریحان بیرونی دانشمند نامدار جهان اسلام در بستر بیماری و در آخرین لحظات عمرش وقتی یکی از فقهاء به عیادتش آمد، از وی مسئله فقهی پرسید، آن فقیه تعجب کرد و گفت:
در بستر بیماری و مسئله فقهی می‌پرسی؟
ابوریحان گفت:
این مسئله را بدانم و بمیرم بهتر است، یا ندانم و بمیرم بهتر است؟
می‌گوید: هنوز چند قدم از خانه اش دور نشده بودم که صدای گریه خانواده اش بلند شد، فهمیدم ابوریحان از دنیا رفته است. یا داستانی که برای علامه سعدالدین تفتازانی دیگر اندیشمند اسلامی و پسرش نقل شده است:
همت بلند دار که مردان روزگار
از همت بلند به جای رسیده است.
بنابراین یکی از عوامل مهم و برجسته برای نیل به موفقیت و کامیابی در تمام برنامه های زندگی دنیا؛ علمی، اقتصادی، کسب و کار و… همت عالی است، البته همت بلند با تخصص، مدیریت درست و معقول هیچ منافاتی ندارد.
در برنامه‌های معنوی، عبادی و اخروی نیز همت عالی و بلند نیاز است. و برای رسیدن به مقامات عالیه اخروی و بهشتی نیز همت عالی لازم است. بهشت و درجات بهشتی مستلزم انجام اعمالی است که نیاز به همت عالی دارند و از عهده افراد کم همت برآمده نیستند.

خلاصه خطبه دوم:
امام جمعه غرب کابل حجت الاسلام و المسلمین عبدالقدير عالمى در خطبه دوم نمازجمعه این هفته ضمن سفارش مجدد خویشتن و نمازگزاران به تقوی و پرهیزگاری و اجتناب از معاصی و نافرمانی خداوند متعال و تقدیر و سپاس از حضور گسترده نمازگزاران در نماز عبادی سیاسی جمعه این هفته پایتخت كشور و اظهار سپاس و قدردانی از ارگان‌ها و نیروهای امنیتی، جوانان رضاکار، محافظین و فراشان مصلی بزرگ اباصالح المهدی (عج) بابت تأمین نظم و امنیت نمازگزاران به «نِکات» زیر اشاره کرد:

۱- مناسبت‌های بزرگ میلاد امام باقر (ع) و حلول ماه رجب ماه عبادت و بندگی
اولین جمعه ماه رجب‌المرجب است. حلول این ماه سرشار از فضیلت و برکت و سالروز میلاد با برکت شکافنده علوم آل رسول (ص) امام باقر (ع) را تبریک و تهنیت عرض نموده و تقارن ماه رجب و میلاد با برکت حجت خدا و ریزش رحمت برف و باران را به فال نیک می‌گیریم‌.
این‌که خداوند متعال برای ما توفیق داد تا بار دیگر ماه رجب الأصب (ماه ریزش رحمت الهی) درک نماییم، خداوند متعال را سپاسگزاریم.
از این ماه سرشار از خیر و فضیلت و بهار عبادت و بندگی و ماه ویژه توبه و بازگشت به سوی ذات ربوبی، شایسته است استفاده لازم نماییم و لحظات و فرصت‌هایش را غنیمت بشماریم.
روزه گرفتن ماه رجب، اعتکاف در ایام البیض آن، صدقه دادن و دست‌گیری از فقرا و نیازمندان و دعا و نیایش در پیشگاه خداوند متعال دارای اجر و پاداش بسیار بزرگند که در آموزه‌های اسلامی به آنها سفارش شده است.
از معتکفان، روزه داران و همه مؤمنینی که به نحوی در این ماه با فضیلت به عبادت و نیایش می‌پردازند و در زمره رجبیون قرار می‌گیرند، خواهشمندیم در هنگام افطارشان، در نجواها و راز و نیازشان إن‌شاءالله سعی کنند برای تعجیل ظهور مولای مان دعا کنند.
برای امنیت و آرامی بیشتر در کشور، برای عزت اسلام و مسلمین، وحدت و یکپارچگی امت اسلامی و قضای حوائج و رفع مشکلات مؤمنین و هم‌وطنان دعا نمایند.

۲- نزول رحمت الهی
خداوند متعال را بابت ریزش رحمتش؛ آمدن برف و باران در سرزمین خشکیده ما سپاسگزاریم.
سپاسگذاریم از شما مردم مؤمن اخلاصمند و پابند و متعهد به دین و دیانت که در شرایط سردی هوا و برف و باران با حضور مؤمنانه تان این صف‌های (نمازجمعه) را پررونق نگهداشته و مجالس دینی و مذهبی را شکوه و عظمت می‌بخشید.
در این فضای سرد زمستانی و همزمان با بارش برف حضور جمعیت به این سنگینی در صف‌های نمازجمعه از توفیقات الهی و نشانه پابندی تقوی و تعهد جامعه ما به دین و دیانت و شعائر دینی و مذهبی است.
و این نویدبخش و بشارت دهنده آینده بس روشن و درخشان برای مردم مسلمان و جامعه اسلامی ماست.

۳- ماه رجب و فضیلت زیارت سیدالشهدا (ع)
یکی از اعمال ماه رجب زیارت حضرت سیدالشهداء است. در این مورد زیارتنامه هم وارد شده است به نام زیارت رجبیه.
/پایان/

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=32524

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب