به گزارش افق اندیشه نمازجمعه غرب كابل روز جمعه پنجم دلو 1403 به امامت حجت الاسلام و المسلمین عبدالقدیر عالمی در مصلای بزرگ اباصالح المهدی(عجّل‌الله تعالی فرجه الشّریف) اقامه و برگزار گردید.

مشروح خطبه‌ها:

امام جمعه غرب کابل عبدالقدیر عالمی (دام عزه الشریف)، نخست خویش و نمازگزاران (برادران و خواهران) را به تقوی و پرهیز گاری و انجام واجبات و ترک محرمات سفارش نموده، و با امتنان از حضور شکوه‌مندانه و اخلاص مندانه مؤمنین نمازگذار(برادران و خواهران) در نماز جمعه غرب کابل، و سپاس‌گزاری از افادات مبلغین و گویندگان دینی،‌ در ادامه سلسله مباحث قبلی «موفقیت، عوامل و اسباب آن از نظر اسلام» در سیزدهمین جلسه به مناسبت فرارسیدن بیست و پنجم رجب؛ سالروز شهادت مظلومانه امام هفتم حضرت موسی بن جعفر (علیهما السلام) مطالب ارزشمند و مفیدی را تحت عنوان «نقش اقتصاد در موفقیت و کامیابی» با عنايت به سیره امام هفتم(ع) بیان نمود.

خلاصه خطبه اول
– دین مقدس اسلام بعنوان آخرین و کاملترین دین و شریعت در بردارنده برنامه های در سراسر شئون زندگی دنیا و ضامن سعادت و خوشبختی دو جهان است.
– دین اسلام یگانه دینی است که در تمام زمینه‌های زندگی فردی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی برنامه دارد. و تمام مقتضیات رشد، تکامل و تعالی زندگی بشر را در نظر گرفته است.
– یکی از بنیادی ترین عوامل موفقیت، کامیابی و رشد در تمام ابعاد زندگی، داشتن اقتصاد مطلوب است.
– هرگاه اقتصاد فرد، خانواده یا جامعه‌ای دچار آسیب گردد، علاوه بر آشفتگی و آسیب پذیر شدن روند زندگی، باورها، اخلاق و دین داری آن فرد، خانواده و اجتماع نیز متاثر می‌گردند؛
– پیامبر بزرگوار اسلام(صلی‌الله علیه وآله وسلم) در حدیث فرموده است: «کَادَ الْفَقْرُ أَنْ یَکُونَ کفْراً…»
فقر، انسان را در آستانه كفر قرار می‌دهد. (اصول کافی، ج۲، ص۳۰۷).
– بنابراین هرگاه اقتصاد آسیب دید، دین و اخلاق نیز آسیب می‌بینند.
– انسان‌ها به حسب آفرینش و غریزهٔ طبیعی به اسباب معاش از قبیل: خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه‌های سلامتی و صحی نیازمند است.
– همه اینها اقتصاد می‌خواهند و هیچکدام بدون پول و تمکن مالی قابل تهیه و دست‌رسی نیستند.
– لذا در دین مقدس اسلام روی بار‌‌ وَر ساختن اقتصاد و توجه به آن تاکید صورت گرفته است؛ در قرآن کریم بعنوان آخرین کتاب آسمانی و جامع دستورات دنیا و آخرت برای بشریت تا روزقیامت، بیش از ۴۵۰ آیه برای اقتصاد و مسائل اقتصادی اختصاص یافته اند.
– در منابع روائی ما نیز تعداد زیاد و بیش از هزار حدیث از پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) در منابع معتبر روائی به مسائل اقتصادی اختصاص یافته اند.
– همهٔ این‌ها دلیل بر این است که موضوع اقتصاد بسیار مهم است.
– ما (مسلمانان) الحمدلله از لحاظ فرهنگ، آثار و منابع اعتقادی و فرهنگی بسیار غنی هستیم و فقه ما جامع ترین و غنی ترین فقه است که پاسخ‌گوی تمام نیازهای بشر در ابعاد مختلف زندگی مادی و معنوی است؛ ما هفتاد و دو باب فقه داریم که تعداد زیادی از این ابواب فقهی از قبیل: بیع، رهن، اجاره، وکالت، وصیت، کفالت و…. هرکدام بنحوی به مسائل اقتصادی پرداخته اند. و میتوان ادعا نمود که مسائل اقتصادی قسمت اعظم فقه اسلامی را تشکیل می‌دهند.
– این خود نشان‌دهندهٔ توجه و عنایت دین مقدس اسلام به اقتصاد و مسائل اقتصادی است.
– در داستانی حضرت یوسف پیامبر(ع) از میان همهٔ مسائل انگشت روی مسئله اقتصاد گذاشته شده است:
«قَالَ اجْعَلْنِی عَلَی خَزَائِنِ الْأَرْضِ ۖ إِنِّی حَفِیظٌ عَلِیمٌ.» (یوسف، ۵۵). (یوسف) گفت: «مرا سرپرست خزائن سرزمین (مصر) قرارده، که من نگاهبانی آگاهم.»
از بین تمام مقامات و مناصب، خزانه داری را پیشنهاد می‌دهد که این بیانگر اهمیت و نقش اقتصاد در تمام شئون زندگی مردم است.
_ حضرت یوسف (ع) به واسطه علم و دانش که خداوند متعال برایش عنایت فرموده بود، کارشناس و متخصص مسائل اقتصادی بود؛ هرکسی مخ و مغز اقتصادی ندارد، بلکه اقتصاد و مدیریت اقتصادی نیازمند افراد با استعداد در این زمینه است و کسانی که استعداد و هنر اقتصاد، در آمد زائی و کار آفرینی دارند باید شکر گذار این نعمت باشند که هم خودشان می‌توانند زندگی سالم و موفقی داشته باشند و هم دیگران از حاصل کار و تلاش شان نفع می‌برند و گذران زندگی می‌نمایند.
– امیرالمؤمنین(ع) فرمود:قوام دین و دنیا و ستون زندگی مردم اقتصاد است. و ازحقوق که مردم و رعیت بر حکومت و حاکم دارند این است که حاکم توفیر فیئ نماید، یعنی تکثیر سرمایه، فراهم ساختن زمینه‌ کار، رشد دادن اقتصاد جمعی و عمومی و فراهم ساختن زمینهٔ رشد و شکوفائی اقتصاد مردم است.
– ترقی و پیش رفت یک کشور درگرو اقتصاد است؛ با شکم خالی نمی‌شود درس خواند، نمی‌شود کار کرد و نمی‌شود ترقی و پیشرفت کرد. اصلا محال است.
– پیامبر گرامی اسلام(ص) نیازمند اقتصاد و دارائی خدیجه(س) بود، بلکه یکی از عوامل موفقیت و پیش رفت دین مقدس اسلام اقتصاد خدیجه کبری(س) بود.
بنابر این اقتصاد خیلی مهم است.
– در دنیای معاصر نیز اقتصاد حرف اول را می‌زند و بیشتر جنگ‌ها، جنگ‌های اقتصادی اند، یا منشا اقتصادی دارند.
– نشانه ترقی و توسعهٔ یک کشور اقتصاد آن است؛ لذا وظیفه اصلی حکومت‌ها و حاکمان در کنار تامین امنیت، برقرار ساختن عدالت و رسیدگی به امور مدیریتی و سیاسی، رشد و توسعه دادن مسائل اقتصادی از راه‌های مشروع و حلال است که بنیادی ترین و مهم‌ترین عامل موفقیت انسان هاست.
– امام موسی کاظم (ع) امام بزرگواری که در آستانهٔ سالروز شهادت ایشان قرار داریم، الگوی بسیار مناسبی برای رشد و توسعه اقتصادی است؛
– رشد و توسعه اقتصاد برنامهٔ تمام انبیاء و اولیای الهی بوده است.
– ️پیامبران الهی هرکدام دارای شغل و حرفهٔ بوده و در رشد و توسعهٔ اجتماعی که در آن زندگی می‌نموده اند، نقش داشته و بلکه اسوه و الگو بوده اند.
– شما کدام پیامبر را سراغ دارید که صاحب شغل و پیشه نبوده باشد؟
از آهنگری تا بنائی، خیاطی، چوپانی، ماهی گیری و… مشاغلی بوده اند که انبیاء الهی انجام می‌داده اند.
– ائمه ما همنیطور، شما سیرهٔ عملی امام موسی کاظم(ع) را بررسی بفرمائید، در سیره ایشان آمده است که از کودکی علاقه مند کار و کاسبی بود‌، با آنکه بچه‌های کوچک طبیعتا دنبال بازی‌های کودکانه اند.
– از امام صادق(ع) پرسیده شد: حجت خدا بعد ازشما کیست؟
امام فرمود: حجت خدا بعد از من کسی است که حتی در کودکی علاقهٔ چندانی به بازی‌های کودکانه ندارد و دنبال کار، تلاش و پیش رفت در مسائل علمی و فکری مردم است.
راوی می‌گوید: در همین حال دیدم یک پسر بچه چهار پنج ساله دنبال چند تا گوسفند آمد، امام (ع) فرمود: همین امام آینده شماست.
این سیره امام موسی کاظم است.
– امام از افراد بی‌کار، بی‌شغل و بی‌برنامه بشدت بی‌زار بود و فرمود:
«إنّ اللهَ جَلَّ و عَزَّ يُبغِضُ العَبدَ النَّوّامَ الفارِغَ.» خداوند عزّ و جلّ، از بنده پر خوابِ بي كار نفرت دارد. (الکافی، ج ۵، ص ۸۴).
{امام جمعه غرب کابل پیرامون حدیث شریف فوق مفصل توضیح ارائه نمود}.
و اضافه داشت:
امام(ع) اصلی ترین منبع در آمدش کار، کاسبی و زراعت بود که نه تنها نیازمندی‌های خود و خانواده اش را تهیه می‌نمود بلکه به فقراء و نیازمندان هم کمک می‌ نمود.
بنابراین موضوع، اقتصاد موضوع مهم است و نقش مهم و کلیدی در موفقیت، پیش رفت و کامیابی در زندگی دارد که می‌طلبد آن را جدی بگیریم.

خلاصه خطبه دوم
امام جمعه غرب کابل در خطبه دوم نمازجمعه این هفته ضمن سفارش مجدد خویشتن و نمازگزاران به تقوی و پرهیزگاری، و اجتناب از معاصی و نافرمانی خداوند متعال، و تقدیر و سپاس از حضور گسترده نمازگزاران در نماز عبادی سیاسی جمعه این هفته پایتخت كشور، و اظهار سپاس و قدردانی از ارگان‌ها و نیروهای امنیتی، جوانان رضا کار، محافظین و فراشان مصلای بزرگ ابا صالح المهدی (عج) بابت تأمین نظم و امنیت نمازگذاران به «نِکات» ذیل اشاره نمود:
۱- استفاده از آخرین فرصت‌های ماه رجب
– ظاهرا و احتمالا در آخرین جمعه ماه رجب الأصب؛ ماه ریزش رحمت الهی قرار داریم.
جمعه آینده اولین روز ماه شعبان المعظم خواهد بود که خداوند متعال شایستگی ورود به ماه شعبان را برای همه ما عنایت فرماید. و همه مارا در باقی مانده ماه رجب جزء آمرزیده شدگان قرار دهد.
۲- اهمیت نظام خانواده
خانواده یک تشکیلات پر برکت و پر بار است که جامعه از خانواده ها تشکیل یافته است.
مدیریت خانوادگی از وظائف مهم اعضای خانواده مخصوصا رئیس فامیل است.
توصیه می‌داریم:
سعی نمائید در فضای خانواده از در لطف و مهربانی وارد شوید.
سخنان رکیک، فحش و ناسزا هیچ‌گاه در محیط خانواده علیه همدیگر استعمال نکنید که زمینه ساز اختلافات خانوادگی می‌شود.
به بزرگان احترام قائل باشید و هرکسی شخصیت و جایگاهش در محیط خانواده محفوظ باشد؛ پیر مردان، پیرزنان و سالخوردگان مورد بی احترامی قرار نگیرند و با کوچک‌ها با مهربانی و ملاطفت رفتار نمائید و سعی نمائید بستر رشد، ترقی و موفقیت از فضای کوچک خانواده برای جوانان، نوجوانان و نونهالان فراهم گردد.
اعضای خانواده نسبت به همدیگر رعایت عدالت و انصاف داشته باشند؛ چون بی‌عدالتی و بی‌انصافی بسیار زننده بوده و باعث عقده، حس حقارت و شخصیت زدائی می‌گردد.
ما همانطور که در محیط کلان اجتماع نیازمند عدالت و انصاف هستیم، و بی‌عدالتی زمینه ساز بروز مشکلات بزرگ می‌گردد، در محیط خانواده نیز یک ضرورت مبرم است.
با توجه به اینکه اجتماع را خانواده ها تشکیل می‌دهند، اگر خانواده های سالم، با تربیت و مترقی داشته باشیم، یقنیا جامعه سالم، ایده آل و معیاری خواهیم داشت.
۳- مناسبت های پیش ‌رو
هفتهٔ که از فردا آغاز می‌گردد، مناسبت‌های بزرگی را باخود دارد که یکی بعثت پیامبر بزرگوار اسلام(ص) است.
بعثت پیامبر بزرگوار(ص) اسلام، حادثه بزرگ، تاریخی و مهمی است که نه همانندش سابقه دارد و نه لاحقه خواهد داشت.
بیست و هفتم ماه رجب سالروز بعثت آخرین سفیر وحی و تنزیل حضرت محمد بن عبدالله(ص) است.
وجود مقدس پیامبر گرامی اسلام(ص) برای هدایت جوامع بشری مبعوث به رسالت گردید. و ارمغان‌های بزرگ برای جوامع بشری آورد.
نفاق، تفرقه، تشتت و پراگندگی ها را از بین برد.
وحدت، اخوت، برادری و برابری را تقویت نمود.
ما مسلمان هستیم و در اسلام عرب و عجم، این جغرافیا و آن جغرافیا، شیعه و سنی مطرح نیست بلکه همه پیرو یک دین، یک پیامبر و گویندگان کلمه «لا إله إلاالله و محمد(ص) رسول‌الله» و قدرت واحده شکست ناپذیر هستیم.
تمام شکوه، قدرت و عظمت ما در وحدت و اخوت اسلامی ماست.
مناسبت مهم دیگر در هفتهٔ پیش رو، مناسبت بیست و پنجم رجب؛ سالروز غروب غمبار و شهادت مظلومانهٔ امام هفتم امام موسی بن جعفر(ع) است که این مصیبت بزرگ را به پیشگاه آقا و مولای حضرت ولی عصر(ارواحناله الفداء) و به همه شما مؤمنین سر افراز تسلیت عرض می‌داریم.
امام موسی بن جعفر(ع) رنج‌ها و مصیبت‌های فراوانی را متحمل گردید.
قسمت زیاد عمر شریفش را زندان‌های مخوف و وحشتاک با انواع شکنجه‌ها، آزار و اذیت جسمی و روحی سپری کرد.

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=35391

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب