به گزارش افق اندیشه از کابل: حجت الاسلام والمسلمین مهدی تقدسیزاده در نمازجمعه این هفته غرب شهر کابل، مصلای مدینهالعلم مرحوم آیت الله تقدسی(ره) به تاریخ ۱۹ ثور ۱۴۰۴ خورشیدی گفت: دو تا نقطه عطف در شکلگیری تاریخ شیعه وجود دارد. نقطه عطف اول حادثه عاشورای سیدالشهداست. دین مقدس اسلام اگر در مرحله حدوث، از پیامبر اسلام نقش دارد و به تعبیری محمدی الحدوث است، دین حسینی البقاست. بقای آموزههای دین مقدس اسلام با خون شهدای کربلا و در رأس آنها سیدالشهداست. نقطه عطف دوم، کارکردهای حضرت امام رضا (ع) است.
حجت الاسلام والمسلمین تقدسیزاده با نقل روایتی از امام رضا (ع) در باب اخلاق اسلامی بر اهمیت تقوا تأکید کرد و گفت: امام رضا (ع) این درس را به آیندگان میدهد که بهترین آدم و باکرامتترین آدم نزد خداوند متعال باتقواترین آدم است، نه ثروتمندترین، نه عاقلترین، نه کسی که در بین جامعه وجه اجتماعی بیشتر داشته باشد و نه رئیسترین.
او در تأیید و تقویت چنین رویکردی به حدیث امام صادق ع درباره فتح مکه و سیره پیامبر (ص) استناد کرد که پیامبر خدا (ص) ضمن یادآوری پیوند نسبی خود با قریش، آنها را از اتکای بر پیوند خونی با پیامبر نهی میکند و ملاک پیوند و دوستی واقعی با پیامبر (ص) را تقوا معرفی میکند.
امام جمعه مصلای مدینهالعلم تأکید کرد: آدم متقی از هر قوم باشد، عرب باشد، فارس باشد، هزاره باشد یا تاجیک باشد، اگر متقی باشد از دوستان پیغامبر خاتم (ص) است. عبادت اگر با تقوا همراه باشد قبول است. علم اگر توأم با تقوا باشد علم نافع خواهد بود. خدمت به خلق خدا اگر براساس تقوا باشد مورد قبول خدا خواهد بود. هر عملی که آدم انجام میدهد اگر زمینه تقوا و اساسات تقوا در آن باشد مورد قبول حضرت حقتعالی قرار خواهد گرفت.
حجت الاسلام والمسلمین تقدسیزاده دوران امام رضا (ع) و اقدامات آن حضرت را دومین نقطه عطف در شکلگیری تاریخ سیاسی شیعه خواند و گفت: دو تا نقطه عطف در شکلگیری تاریخ شیعه وجود دارد. نقطه عطف اول حادثه عاشورای سیدالشهداست. دین مقدس اسلام اگر در مرحله حدوث، از پیامبر اسلام نقش دارد و به تعبیری محمدی الحدوث است، دین حسینی البقاست. بقای آموزههای دین مقدس اسلام با خون شهدای کربلا و در رأس آنها سیدالشهداست. نقطه عطف دوم، کارکردهای حضرت امام رضا (ع) است. امام رضا (ع) در مدینه به دنیا آمد و بزرگ شد و به امامت رسید و به مرو تبعید شد. مأمون واقعا نمیخواست خلافت را به خاطر حق آل علی به امام واگذار کند. او یکی از حاکمان عباسی بود که فلسفه و سیاست را خوب خوانده بود و با مشورت اطرافیان خود امام رضا (ع) را به مرو دعوت تا اگر او ولایتعهدی را نپذیرد به نام دشمنی با حکومت اسلامی او را زیر نظر بگیرد. اگر هم خلافت را بپذیرد با ساختن مسئله و مشکل برای آن حضرت (ع) او را بدنام کند.
استاد حوزههای علمیه کابل برکات سفر اجباری امام رضا (ع) به خراسان را زمینهساز نقطه عطف دوم تاریخ سیاسی شیعه خواند، که از جملهی آنها ارتباطگرفتن و دیدار زیدیان، کیسانیان و اهل سنت در مسیر سفر امام رضا (ع) به خراسان بود.
او با اشاره به لقب «عالم آل محمد» برای امام رضا (ع) به بررسی و معرفی کارهای علمی آن حضرت نیز اقدام کرد و گفت: کار دیگری که امام رضا (ع) کرد تهیذب حدیث است. امام رضا (ع) متوجه کم و کاستیها و افزودگیهای دیگران به احادیث امام صادق (ع) شد و شاگردانی را تربیت کرد که روش تحقیق حدیث جعلی از حدیث غیرجعلی را به مردم آموزش می دادند.
/پایان/