به گزارش افق اندیشه از کابل: همایش علمی «آموختن در عرفان نظری» روز شنبه بیست و سوم حمل ۱۴۰۴ خورشیدی با سخنرانی شیخ محمدجواد صالحی در حوزه علمیه رسالت کابل برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین شیخ محمدجواد صالحی با بررسی زندگی محی الدین ابن عربی آندلسی، صاحب کتاب فتوحات مکیه، گفت: کمتر شخصی به اندازه ابن عربی در عرفان اسلامی گستردگی اطلاعات داشته است. وی حدود ۸۴۸ کتاب و رساله دارد و در هر فنی از اهل فن آگاهتر بوده است و از نظر اعتقادی نسبت به مهدویت، بحث عصمت، جایگاه حضرت زهرا (س) و نظریاتی راجع به ائمه (ع) و حضرت علی (علیه السلام) داشته است که همین باعث شده شیخ بهایی او را شیعه معرفی کند، ولی آیت الله جوادی آملی میفرماید: هر کسی از ظن خود با وی مهر و قهر دارد.

شیخ جواد صالحی در بخشی از سخنان خود به تعریف عرفان و شاخههای عرفان پرداخت و سپس، دیدگاه ابن عربی راجع به آموختن حقیقت و تنها راه رسیدن به این فضا را بحث کرد و افزود: ابن عربی در وادی آموختن حقیقت به بحث سجده و سجاده میپردازد و سجده را تبعیت از آن ذکری میداند، که در سجده نماز، بیان میگردد. همچنین در تعریف سجده بر اساس دیدگاه ابن عربی: تسبیح رب اعلاگفتن را یعنی رب و ربوبیت را به علو یادکردن سجده تعبیر میگردد.
حجت الاسلام والمسلمین صالحی اظهار داشت: آگاهی، یعنی دیدن حقیقت در هر حال و مقامی مثل تصویر دیدن خود انسان در آینه است، که ابتدا باید چشم خود را از خود برداری و بر آینه میزان نمایی و در مرحله بعدی از آینه به عنوان یک جسم سوم منصرف به تصویر جلوه کنی، تا تصویر را مشاهده نمایی و اصل و تمام آگاهیها به واسطه عبودیت و اظهار بندگی میباشد که قله آن در سجده است، لهذا ابن عربی بیان داشت هرچه آموختم از سجاده بود.
/انتها/