آیت الله محمدبشیر محمدی، استاد حوزه و مؤسس حوزه علمیه امام موسی بن جعفر (ع)، در سمینار «بررسی شخصیت علمی- فرهنگی امام صادق (ع)» بر مرجعیت معنوی آن حضرت تأکید کرد و گفت: امام که نسخه رسالت است، عمق جان و روح جانش همان روح برنامههای اسلام و پیامبر اکرم است.
این استاد حوزه جایگاه امام صادق (ع) را فراتر از تصور بشر معمولی معرفی کرد و گفت: امام دارای خصلتهای سه گانه فرد اول خلقت، رسول اکرم ص، است که هم حاکم بود و مرجعیت حکومتی داشت، هم مرجعیت دینی داشت و هم مرجعیت معنوی داشت. امام وصی و خلیفه اوست و حاکم به تمام معناست و هم جایگاه معنوی و مرجعیت معنوی و هم مرجعیت دینی دارد. تنها تفاوت جایگاه او با پیامبر (ص) وحی و الهام است.
آیت الله محمدی افزود: با درنظرداشت اعتقاد ما که ما امامت را استمرار رسالت میدانیم و ویژگیهای رسول را به تمام معنا در امام میبینیم، تمام آنچه در رسول اکرم متجلی و متبلور است در امام متجلی و متبلور میباشد. رسول گرامی اسلام وقتی به رسالت مبعوث شد یک سیره از خود به جای گذاشت. آن سیره و خط مشی چه بود؟ نهایت تحمل و طاقت انواع و اقسام مسائل و مشکلات و برخوردهای نامهربانانه بود به نحوی که اصحاب و یارانش نمیتوانستند تحمل کنند و گاهی پیشنهاد میدادند که یا رسول الله اجازه بدهید ما جنگ کنیم یا دفاع کنیم. رسول خدا اجازه نمیدادند.
مؤسس حوزه علمیه امام موسی بن جعفر (ع)، در تکمیل سخنانش گفت: رسول مکرم اسلام به دنبال تربیت آدم است. رسول گرامی اسلام معتقد است اول باید یک نیروی بهرهمند از اصول انسانی، یک نیروی برخوردار از ویژگیهای آدم و آدمیت باید تهیه بشود. اگر آدم تربیت بشود آن وقت اگر حرکت کنیم سراغ فتوحات برویم سراغ توسعه برویم این نیروی برخوردار از آدمیت و انسانیت در هر نقطه ای برسد نور است نورافشانی میکند و توسعه میدهد. ائمه اطهار نیز از جمله امام صادق (ع) در مسیر تربیت انسان و آدم حرکت کردند. این فرقی نمیکرد که دسترسی به حاکمیت و خلافت باشد یا نباشد. نه اینکه اینها مرجع در حکومت نبودند و خلافت را نمیخواستند. ولی نه خلافت با عنوان یک منصب امروزی. خلافتی میخواستند که در مسیر تربیت آدم قرار بگیرد با آموزههای وحیانی و ملهم در اذاهان ائمه اطهار (ع). یکی از عواملی هم که در دوران امام صادق ع آن چنان شور و نشاط علمی به وجود آمد همین قضیه بود که آن روز تعلیمات اسلامی در درون وجود مردم رسوخ کرده بود. امام که نسخه رسالت است عمق جان و روح جانش همان روح برنامههای اسلام و پیامبر اکرم است. اینکه جامعه شور و نشاط پیدا کرد برای این بود که دستورات رسول اسلام درباره تعلیم و تربیت در وجود مردم رسوخ کرده بود.
سمینار علمی تخصصی «بررسی شخصیت علمی- فرهنگی امام صادق (ع)» با حضور پرشمار عالمان دین، استادان و طلاب علوم دینی و به کوشش شورای علمای شیعه افغانستان روز شنبه ششم ثور ۱۴۰۴ خورشیدی در حوزه علمیه خاتمالنبیین (ص) برگزار کرد.
/پایان/
