حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید حسن صالحی، مسئول اجرایی شورای نظارت بر حوزههای علمیه، در سمینار «بررسی شخصیت علمی- فرهنگی امام صادق (ع)» بر شناخت ابعاد مختلف شخصیت امام صادق (ع) تأکید کرد و گفت: خیلی از مشکلات جامعه امروزی به خاطر این است که ما به اصل اخوت اسلامی که سفارش پیغمبر اکرم و سیره ائمه اطهار است عمل نمیکنیم.
دکتر صالحی امام صادق (ع) را تاثیرگذاترین شخصیت در گسترش علم و فرهنگ از میان چهرههای علمی و فرهنگی جهان اسلام خواند و گفت: به اعتراف همه تاریخنویسان و دانشمندان اسلامی امام صادق (ع) با نهضتی که راهاندازی کرد و شاگردانی که تربیت نمود خدمت بیبدیلی برای گسترش علم و فرهنگ در جامعه اسلام انجام داد. بنابراین، میطلبد که حوزههای علمیه جهان اسلام و مراکز فرهنگی در رابطه با شخصیت آن امام همام نشستهای علمی و مجالس تخصصی مختلفی برگزار کنند. در همین راستا، شورای علمای شیعه این وظیفه را بر خود فرض دانسته که سمینار علمی «شخصیت علمی فرهنگی امام صادق علیه السلام» را برگزار کند.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر صالحی ضمن قدردانی از حضور اعضای شورای علمای شیعه افغانستان، اعضای کمیسیون عالی شیعیان افغانستان، اعضای دفاتر آیات عظام و اعضای مجمع علما و متنفذین تشیع، فعالیتهای امام صادق (ع) را به فعالیتهای علمی و فرهنگی تقسیمبندی کرد و گفت: ترویج فرهنگ مناظره و گفت و گو از جمله فعالیتهای علمی آن امام است. یکی دیگر از فعالیتهای علمی امام صادق (ع) دانشگاه و حوزه علمیهای است که در مدینه راهاندازی میکند. در این مدرسه و حوزه علمیه امام صادق ع بیش از چهار هزار نفر تربیت میشود. در این حوزه افراد متخصص در علوم اسلامی و علوم مختلف حتی در طب تربیت میشوند. جالب است وقتی دقیق نگاه کنیم شاگردان این مکتب و مدرسه از اقصا نقاط آن روز جغرافیای اسلامی حضور دارند: از خراسان و شامات و یمن. یکی از سوالاتی که نزد خیلیها مطرح میشود این است که این مکتب چه ویژگی داشت که اینگونه تشنگان علم و معرفت را به آنجا میکشاند.
دکتر صالحی افراطگرایی را ازجمله مسائل همیشگی مسلمانان شمرد و گفت: از همان زمانی که پیغمبر اکرم مبعوث به رسالت شد و دعوتش را آغاز کرد، در طول مسیر اجتماعی که دارد گاه و ناگاه با افراطگرایان مقابله میکرد. شما نمونههایی حتما در تاریخ دیدید. وقتی حضرت میخواهد بیت المال را تقسیم کند فردی مسلمان اعتراض میکند و میگوید یا رسول الله عدالت پیشه کنید. یعنی افراط حتی پیغمبر اکرم را عادل نمیداند. افراطگرایی در جامعه اسلامی متأسفانه گاه و ناگاه بروز پیدا میکرد. در صحیح بخاری نقل شده که میگوید: عبدالله بن عمر خوارج را بدترین مردم میدید و میگفت اینها کسانی هستند که افراط کردند. این افراطگرایان را چه در زمان پیامبر اکرم، چه در زمان خلفای راشدین، چه بعد از آن در جامعه اسلامی میبینیم که در مقابل حاکمان اسلامی قد علم میکنند. این قائله در زمان امام صادق (ع) هم وجود داشت، ولی وقتی نگاه کنیم میبینیم یکی از کارهای اصلی که در این مکتب انجام گرفت مبارزه با افراطگرایی است. لذا شاگردان آن حضرت همه راهشان راه وسط و اعتدال است.
این استاد حوزه با تأکید بر همبستگی مسلمان و دعوت آنان به همگرایی گفت: یکی از مباحثی که در سیره امام مطرح است بحث وحدت امت اسلامی است. شاگردان امام صادق (ع) از مناطق مختلف و رنگها و قومهای مختلف بودند، ولی وحدت در سیره امام صادق (ع) موج میزند. بحث وحدت، بحث خیلی مهمی است. پیغمبر اکرم (ص) میفرماید: المسلمون اخوه لا فضل لاحد علی احد الا بالتقوا. خیلی از مشکلات جامعه امروزی به خاطر این است که ما به اصل اخوت اسلامی که سفارش پیغمبر اکرم است عمل نمیکنیم.
سمینار علمی تخصصی «بررسی شخصیت علمی- فرهنگی امام صادق (ع)» با حضور پرشمار عالمان دین، استادان و طلاب علوم دینی و به کوشش شورای علمای شیعه افغانستان روز شنبه ششم ثور ۱۴۰۴ خورشیدی در حوزه علمیه خاتمالنبیین (ص) برگزار کرد.
/پایان/
