زیارت امام حسین (ع) از جمله پر فضیلت ترین اعمالی است که در روایات ثواب زیادی برای آن ذکر شده است. در این سخنرانی، حجت الاسلام حسینی قمی به بیان اهمیت زیارت امام حسین علیه السلام و ذکر جایگاه زائران آن حضرت پرداخته است.
زائران قبر امام حسین(ع) شاخص خوبی ها
در قیامت یک دسته از هستند که در قیامت صدا زده می شوند. کتاب کامل الزیارت نوشته ی ابن قولویه قمی است. قبر ابن قولویه قمی (در قرن چهارم) در حرم مرقد امام موسی بن جعفر(ع) و امام جواد(ع) است و درکنار قبر شیخ مفید است. درکتاب کامل الزیارات ۷۵۵ حدیث است که پانصد حدیث آن در مورد امام(ع) حسین است. این کتاب ۱۰۸ باب دارد بیش از ۸۰ باب در مورد زیارت سید الشهدا است.
امام صادق(ع) می فرماید: منادی ندا می کند زائرین حسین کجا هستند؟ عده ای برمی خیزند. خدا از آنها سوال می کند چرا به زیارت امام حسین(ع) رفتید؟ آنها می گویند: به خاطر ارادت و محبتی که به پیامبر و امیرالمومنین داریم و بخاطر خدمت بزرگی که امام حسین(ع) در راه دین کرد، به زیارت رفتیم. خدا خطاب می کند شما بخاطر محبتی که به پیامبر و پنج تن دارید پیش آنها بروید، در همان درجه ای که آنها هستند، پیش پرچم پیامبر که دست امیر المومنین است بروید.
جایگاه زائران قبر معصومین علیهم السلام
زائران قبر پیامبر و امیرالمومنین و… هم مقام دارند و محترم هستند ولی این چه ویژگی است که فقط زوار حسین را ندا می کند؟ همین یک روایت برای زوار حسین کافی است. هر کسی که مردم را از زیارت پیامبر و اهل بیت دور کند ظلم بزرگی به اسلام کرده است. زیارت فقط مخصوص ایرانیان و شیعیان نیست. همه ی مسلمانان دوست دارند که به زیارت بقیع بروند. وهابیان مردم را از این فیض بزرگ محروم می کنند. زیارت امام رضا(ع) چقدر برکات دارد؟ چقدر انسانها به زیارت رفته اند و توبه کرده اند و به خدا نزدیک شده اند. کسانی که پیاده به کربلا می روند می خواهند به امام حسین(ع)، افکار و مرام امام نزدیک بشوند.
زیارت امام حسین علیه السلام
امام صادق(ع) می فرماید: هیچ فرشته ی مقرب و پیامبر الهی نیست که از خدا تقاضا نداشته باشد که اجازه بدهد به زیارت حسین(ع) بروند، دائما گروهی از فرشتگان در راه رفتن و گروهی در راه بازگشتن هستند.
امام صادق(ع) می فرماید: وقتی زیارت کربلا تمام شد و می خواهید برگردید منادی ندا می دهد که شما نمی شنوید، اگر صدا منادی را می شنیدید تا آخر عمر در کربلا می ماندید. منادی خطاب می کند: خدا گذشته را بخشید از نو شروع کن. ما این خطاب را در روز عرفه داریم. علامه امینی می فرمودند: امام حسین(ع) آنچه داشت در راه خدا داد و خدا آنچه دارد در راه امام حسین(ع) می دهد. احدی نیست در روز قیامت که آرزو می کند که ای کاش من هم از زوار امام حسین(ع) بود.
زیارت قبر امام حسین(ع) واجب و مورد تاکید
امام باقر(ع) می فرماید: به شیعیان ما دستور بدهید که به زیارت امام حسین(ع) بروند. هر کس امام حسین(ع) را قبول دارد، زیارت امام حسین(ع) بر او واجب است. گاهی امام صادق(ع) گِلایه می کردند از بعضی از شیعیان و می فرمودند: چند سال گذشته و شما به زیارت امام حسین(ع) نرفته اید.
علامه ی مجلسی فقیه، مفسر و محدث بوده است. ایشان احادیثی که در مورد زیارات است را در بحارالانوار آورده است. ایشان از همه ی احادیث این طور نتیجه می گیرد که زیارت قبر امام حسین(ع) واجب و مورد تاکید است. علامه مجلس می فرماید: بعید نیست کسانی که توانایی دارند، رفتن به زیارت امام حسین(ع) بر آنها واجب باشد. پدر من (محمد تقی مجلسی) هم همین را می فرمایند.
امام صادق(ع) می فرماید: بخاطر ترس زیارت امام حسین(ع) را رها نکنید. اگر کسی به خاطر ترس زیارت را ترک کند فردای قیامت حسرتی می بیند که می گوید: این کاش تا آخر عمر در کربلا می ماندم. کسی که بخاطر ما ترسی را تحمل کند، در قیامت زیر سایه ی عرش الهی خواهد بود. در طول تاریخ همیشه دولت های ظالم بوده اند که مانع زیارت امام حسین(ع) شده اند و مردم را می ترساندند و این خطرات همیشه بوده است.
الان در مسیر زیارت امام حسین(ع) حوادثی پیش می آید و همه از این حوادث آگاه هستند ولی چه چیزی از این بالاتر که انسان در کنار قبر حسین(ع) جان دهد.
سجده بر تربت امام حسین(ع)
یکی دیگر از راه های ارتباط با امام حسین(ع) سجده بر تربت امام حسین(ع) است. روایت داریم: سجده بر تربت امام حسین(ع) زمین های هفت گانه را نورانی می کند و حجاب های هفتگانه را کنار می زند. یکی از معنایی آن می تواند این باشد که نمازهای ما بخاطر گناهانی که انجام می دهیم به درجه ی قبول نمی رسد، وقتی ما ارتباط مان را با سجده بر تربت حفظ می کنیم گناهانی که مانع قبول نماز می شود به کنار می زند. در حالات امام سجاد(ع) داریم که امام جز بر تربت سجده نمی کردند. ما نباید این فضیلت را به آسانی از دست بدهیم. ما باید در مساجد و خانه از مهر تربت استفاده کنیم.
روایت داریم که مقداری از نماز پذیرفته می شود که انسان در آن حضور قلب داشته باشد. فردی نزد امام سجاد(ع) آمد و گفت: اگر این طور باشد، هیچ قسمت نماز ما مورد قبول نیست زیرا ما حضور قلب نداریم. حضرت فرمود: نگران نباشید خدا برای شما جبرانی گذاشته است، با نافله این جبران می شود. یک مصداق دیگر آن سجده بر تربت امام حسین(ع) است که می تواند نداشتن حضور قلب را جبران کند. پس با وضوگرفتن، سجده بر تربت، خواندن اذان و اقامه، خواندن نماز با جماعت، گفتن تسبیحات حضرت زهرا و خواندن نافله ها، می توان نداشتن حضور قلب در نماز را جبران کرد.
کسانی که مکرر به زیارت امام حسین(ع) مشرف شده اند، می توانند کسانی را که تابحال مشرف نشده اند، میهمان کنند. والدین جوانان شان را در این مسیر مشرف کنند. بسیارهستند کسانی که هنوز مشرف نشده اند. اگر کسی ما را میهمان نکرد، یکی از راههای زیارت، زیارت از راه دور است. خیلی از بزرگان ما هر روز زیارت امام حسین(ع)، زیارت عاشورا و وارث را می خواندند. امام صادق(ع) می فرماید: هر وقت امام حسین(ع) را یاد کردی سه مرتبه بگویید: صلی الله علیک یا اباعبدالله.
هر روز زیارت عاشورا
امام خمینی می فرمود: من هفت سال در درس استادم آیت الله العظمی شاه آبادی شرکت کردم و اگر فرصت داشتم هفتاد سال دیگر هم شرکت می کردم. در کتاب روزنه های عالم غیب از آیت الله خرازی داریم: روزی آیت الله العظمی شاه آبادی از دوستان شان گله کردند که چرا کسی دنبال سیر و سلوک نیستند و دنبال دنیا هستند. عده ای گفتند که ما حاضر هستیم سیر و سلوک انجام بدهیم. ایشان فرموده بودند باید سه تا کار انجام بدهید: یکی از نمازهایتان را اول وقت بخوانید(آیت الله قاضی فرموده بودند که هر کس اول وقت نماز بخواند به همه جا می رسد)، هر روز خمس مال تان را بدهید(انسان می تواند خمس را سر سال حساب کند ولی ممکن است که سر سال شیطان انسان را وسوسه کند که خمس را ندهد) و هر روز زیارت عاشورا بخوانید.
در کتاب روزنه های عالم غیب داریم: آیت الله العظمی حائری موسس حوزه علمیه قم شاگرد آیت الله فشارکی بودند. در سامرا بیماری وبا آمده بود و هر روز جان عده ای را می گرفت. آیت الله فشارکی در جلسه ی درس میرزای شیرازی می رود. ایشان به میرزا می گوید که آیا شما مرا مجتهد وعادل می دانید؟ ایشان گفتند: بله. آیتالله فشارکی فرمودند: اگر مرا مجتهد وعادل می دانید من حکم می کنم (اگر مجتهدی حکم کند حتی مجتهدین دیگر هم باید بپذیرند ) که همه به مدت ده روز باید زیارت عاشورا بخوانند و به حضرت نرجس خاتون هدیه کنند برای دفع بیماری وبا. از فردا کسانی که زیارت عاشورا را خواندند و به حضرت نرگس خاتون هدیه کردند، دیگر به بیماری وبا متبلا نشدند و خطر از بین رفت.
تخریت قبر امام حسین علیه السلام توسط متوکل
در کتاب تاریخ الخلفا داریم: متوکل کسی است که فرمان داد که قبر امام حسین(ع) را هفده بار خراب کنند و خانه های بالا را خراب کردند و دستور داد که به کشتزار تبدیل کنند و دستور داد که کسی به زیارت نرود. آیا متوکل موفق شد؟ امام ماندنی شد.
علامات مؤمن
امام عسگری(ع) می فرماید: یکی از علامات مومن، زیارت امام حسین(ع) در روز اربعین است. کسانی هستند که تمام سفرها را می روند ولی سفر کربلا را فراموش می کنند. کسانی که مشرف می شوند این زیارت را از نزدیک بخوانند و کسانی که نمی توانند از دور این زیارت را بخوانند.
ان شاءالله کسانی که آرزوی زیارت قبر حسین را دارند موفق به زیارت بشوند و کسانی که موفق نمی شوند، خدا به آنها ثواب بهترین زائران امام حسین(ع) را بدهد.
سخنران : حجة الاسلام حسینی قمی