آیت الله صالحی مدرس موسس حوزه علمیه بزرگ «رسالت» و معاون شورای علمای اهل تشیع افغانستان و مشاور عالی رئیس جمهور این کشور در امور دینی می باشد که سالیانی دراز در امور فرهنگی و اجتماعی و همچنین در دوران جهاد مردم افغانستان حضوری فعال داشته است.
وی از محضر حضرت آیت الله العظمی خوئی(ره) و حضرت امام خمینی(ره) بهرهمند شده، و از شاگردان و وکلای آیت الله العظمی شهید صدر (ره) در افغانستان بوده است.
آیت الله صالحی مدرس در گفت و گوی اختصاصی با شفقنا افغانستان درباره ابعاد شخصیتی و سبک زندگی حضرت فاطمه زهرا (س) پرداخت که مشروح آن به شرح زیر می باشد:
* مختصری درباره ابعاد شخصیتی حضرت زهرای اطهر (س)
صالحی مدرس: راجع به شخصیت آن حضرت (س)، بنده عاجزتر از آن هستم که درباره ابعاد وجودی ایشان صحبت کنم:
یک دهان خواهم به پهنای فلک
تا بگویم وصف آن رشک ملک
و لکن به مقدار توان و معلومات ناقص خودم، نکاتی را عرض میکنم.
شخصیت حضرت زهرا (س) که کوثر قرآن، بنت نبوّت، همسر ولایت، و مادر امامت است، اشرف همهی زنانن عالم، و افضل از همهی انبیاء و حتی از ائمه معصومین و استثنا امیرالمؤمنین و پدر بزرگوارش رسول مکرّم اسلام (ص) میباشد. در روایات داریم که ائمه معصومین (ع) خود میفرمایند: ما، حجّت بر مردم هستیم، از جانب خدا، و مادرمان زهرا حجّت بر ما است.
در حدیث قدسی هم خداوند متعال میفرماید که «لو لا فاطمه لما خلقتکما» اگر فاطمه نبود، علی و پیامبر راا خلق نمیکردم؛ اگر پیامبر نبود، کائنات و موجودات عالم را خلق نمیکردم. این است حضرت فاطمه زهرا (س). یعنی اگر ایشان نبودند درخت نبوت و امامت ثمر نداشت. ثمر درخت امامت و نبوّت به واسطه وجود مبارک و مقدّس زهرای اطهر (س) ادامه پیدا کرد، و لذا تا دامنه قیامت، برکات آن حضرت، به واسطه اولاد ایشان یعنی ائمه معصومین (ع) برای بشریت، هدایت و راهنما خواهد بود.
* حضرت فاطمه زهرا(س) در نقشهای سهگانه فرزندی، همسری و مادری
معاون شورای علمای اهل تشیعه افغانستان در ادامه بیان کرد: باید حضرت فاطمه زهرا (س) و خصوصیات وو اخلاق ایشان در این سه صحنه بررسی شود:
حضرت فاطمه (س) تقریباً چهار پنج ساله بودند که مادرشان را از دست دادند. چنان رفتاری با پدر داشت کهه پیامبر مکرم اسلام (ص) درباره ایشان فرمودند: «فاطمه أمّ أبیها» یعنی فاطمه جان دختر عزیزم، تو برای من مادری. باید پدر داری و فرزند نیک و صالحبودن را همه از آن حضرت یاد بگیرند.
نسبت به شوهرداری، در مدّت کوتاهی که آن حضرت با امیرالمؤمنین(ع) زندگی میکرد، بهترین همسر بود.. رفتار آن حضرت نسبت به امیرالمؤمنین (ع) را مطالعه کنید. ببینید چگونه آن بانوی بزرگ اسلام، وظایفی را که خدا بر عهده یک زن مسلمان گذارده تا نسبت به همسرش انجام دهد، به بهترین وجه انجام داد.
همینطور دوران فرزندداری حضرت صدیقه طاهره (س) را ملاحظه کنید. چطور آن حضرت اولادش را آن همم با چه اخلاق و فضائلی تربیت کردند.
نقل است از امام حسن مجتبی (ع) که شبی دیدم مادرم از ابتدای شب تا به سحر مشغول دعا و مناجات بود،، امّا در دعایش فقط برای همسایهها دعا میکرد. وقتی که سحر شد، عرض کردم: مادر! تو برای همسایهها دعا کردی، چرا برای اولاد و اهل خانهی خودت دعا نمیکنی؟ حضرت زهرا (س) فرمودند: «الجار ثمّ الدار» اول همسایه. این درسی است برای بشریت، و برای همه زنهای عالم.
آن حضرت، اولادی تربیت کرد همانند حسنین(س)، همانند زینبین(س) که انقلاب کربلا – که علّت مبقیه برایی اسلام است- به واسطه امام حسین (ع) انجام گرفت، و همینطور پیام انقلاب کربلا و پیام عظمت عاشورا به واسطه دختر زهرای اطهر حضرت زینب کبری (س) به همهی جهانیان ابلاغ شد.
* نقش حضرت زهرا (س) در رابطه با دفاع از حریم ولایت
– اگر چه فضائل آن حضرت بیشمار و زیاد است؛ علم و زهد و تقوای و عبادت و … اما ویژگی مهم ایشان،، دفاع از ولایت بود. آن حضرت برای دفاع از ولایت و امامت، مصائب زیادی را متحمّل شد. خود ایشان فرمود که من، نه از درد پهلو، و نه از درد سیلی، و نه از درد وضع حمل – که محسن آن حضرت سقط شد- از هیچکدام اینها ناله نمیکنم، فقط ناله من برای مظلومیت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (ع) به عنوان امام و رهبر است.
آن حضرت در این راه، با نفاق و ظلم و حقّستیزی مبارزه کرد، و بعد از رحلت نبی مکرم اسلام (ص)، باا نالههایش، و با رفتن به قبر پدر بزرگوارشان، و رفتن به در خانهی اصحاب، در راه دفاع از ولایت و دفاع از حق، و دفاع از مظلومیت امام، جهاد نمود.
* زنان مسلمان و الگوبرداری از حضرت فاطمه مرضیه (س)
آیت الله صالحی زهرای مرضیه (س) را الگوی برای تمام زنهای عالم خواند و بیان کرد: باید زنان مسلمان ازز تمام جهات، از زهد فاطمه، از شوهرداری فاطمه، از فرزنداداری فاطمه، از عبادت و تقوای فاطمه و از عفاف و حجاب او درس بگیرند.
عمر آن حضرت اگر چه بسیار کوتاه بود و در سن هجده سالگی به شهادت رسید، ولی تاریخش به پهنای فلکک گسترده است. لذا پیامبر مکرّم اسلام (ص) فرمود: «فاطمه سیده نساء العالمین» فاطمه، خانم همه زنهای جهان است.
در باب عفّت و حجاب زهرای اطهر (س) ببینید وقتی شخصی نابینا درب خانه آن حضرت میآید، ایشان باا چادر، صورتشان را میپوشاند و وقتی پیامبر مکرّم اسلام(ص) فرمود: دخترم، این شخص کور و نابینا است و شما را نمیبیند. حضرت فرمود: بله، پدر جان. او نمیبیند، ولی من او را میبینم. این سبک زندگی و سیره فاطمه (س) است. حقّ زن این است که دارای عفّت و عفاف باشد، و نظرش به نامحرم نیفتد. باید بانوان مسلمان، از این حقّ خود دفاع نمایند.
* ارادت مردم مسلمان و شیعیان افغانستان نسبت به آن ام ابیها (س)
آیت الله صالحی مدرس همچنین بیان کرد: مردم متدیّن و ولایتدوست و مؤمن افغانستان، فاطمه زهرا (س) را محور شفاعت و فضیلت و انسانیت و علم و زهد میدانند. هم در ولادت ایشان، مجالس باشکوهی برگزار میکنند، و هم در ایام شهادت آن حضرت.
بنده در چندین سالی که در کابل بودم، ایّام فاطمیه بسیار مجالس باشکوهی داشتیم. مساجد، تکایا وو حسینیهها، و حتی برادران اهل سنّت و جماعت ما هم، در مجالس عزای حضرت فاطمه زهرا (س) شرکت میکنند، و محبّت اهل بیت پیامبر (ص) را واجب میدانند، و ارادت خاصی به آن حضرت دارند.
* لزوم احیای ایام فاطمیه چیست؟
و در پایان موسس حوزه علمیه رسالت افغانستان تاکید کرد که احیای مجالس فاطمیه، احیای نبوّت است،، احیای امامت است، و احیای فضیلت است. برای احیای هر چه بیشتر ایّام عزاداری فاطمه زهرا(س)، باید مجالس هر چه باشکوهتر برگزار شود، و مردم به آن توسل پیدا کنند، و البته مسأله اتّحاد و وحدت را در نظر داشته باشند. اصل عزاداری شهادت حضرت زهرا(س)، بیان فضایل و مناقب آن حضرت، و زندگی و رفتار ایشان با پدر، همسر و اولاد، و دفاع آن حضرت از ولایت و مقابله با ظلم و ستم است که مؤمنین باید با این عناوین، مجالس را هر چه باشکوهتر برگزار نمایند.