حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمد افشاگر استاد و مدرس حوزههای علمیه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار شفقناافغانستان نهضت عاشورا را تجلی فضایل انسانی- اخلاقی و مکتب حیاتبخش برای همه انسانها دانست که از ابعاد و جوانب مختلف قابل الگوگیری برای جوامع بشری است و گفت: یکی از ابعاد و رویکردهای آموزههای عاشورا رویکرد انسانی است، یعنی پیامهایی که منطبق با فطرت، خلقت و انسانیت انسانهاست و هرکسی که حقیقت انسانی دارد مخاطب این پیامهاست. عاشورا از این نگاه پیامهای انسانی دارد و پیامهایش برای همه انسانها در همه اعصار است.
عاشورا درس عزت، کرامت و شرافت انسانی میدهد!
او عزت، کرامت و شرافت انسانی را ازجمله آموزههای انسانی عاشورا شمرد و تشریح کرد: بحث حقوق بشر هشتاد سال است که در منشور سازمان ملل متحد مطرح شده و غالباً هم برخلاف آن عمل میشود؛ درحالی که حقوق و عزت و کرامت انسان در اسلام مطرح شد و نقطه عطفش در مکتب و نهضت سیدالشهداست. عزت در مقابل ذلت به معنای سربلندی و سرفرازی و گرامیشدن و شکستناپذیری است. عاشورا به همه انسانها درس عزت میدهد. زیرا، فریاد هیهات من الذله ابیعبدالله(ع) پیامی برای همه انسانها در همه اعصار است. حضرت امام حسین(ع) به همه بشریت آموخت که حیات اگر همراه با عزت نباشد مرگ با عزت بر آن برتری دارد: لا أرى الموت إلّا سعادة و الحياة مع الظالمين إلّا برما.
عاشورا درس رحمت میدهد!
وی رحمت عام و فراگیر را یکی دیگر از پیامهای انسانی عاشورا تلقی کرد و گفت: امام حسین(ع) رحمت عام داشت و نه تنها به اصحابش و جبههی حق و کسانی که تسلیم به او بودند رحیم بود که حتی نسبت به کسانی که در مسیر آن حضرت با او مواجه شدند ولی حاضر به یاریاش نشدند و بهانه تراشیدند دلرحم بود و رحمت داشت. به این ترتیب، رحمت عام امام که براساس عظمت معنوی و روحی اوست شامل حال آنها هم شد و به آنها فرمود اگر در صحنه کربلا بمانید و ندای استغاثه و طلب یاریام را بشنوید و یاری نکنید با صورت وارد جهنم میشوید. آنها را از ماندن در آن منطقه منع کرد تا گرفتار عقوبات و هلکات نشوند که عبیدالله بن حر جُعفی، عمرو بن قیس و هرثمه بن سَلیم ازجمله آنها بود.
عاشورا درس احسان و مهربانی میدهد!
حجت الاسلام افشاگر احسان و مهربانی را یکی دیگر از آموزههای انسانی عاشورا دانست و افزود: شیخ مفید رضوان الله تعالی علیه در کتاب «الارشاد» گزارش میدهد هنگامی که سپاه کوچک امام علیه السلام با لشکر هزارنفری حر بن یزید ریاحی روبهرو شد، به اصحاب خود فرمان داد لشکر حر و مرکبهایشان را سیراب کنند. این سیره و روش حضرت است که با دشمن خود هم احسان و مهربانی میکند چه رسد به انسانهای معمولی. انسان اگر از حقیقت انسانی برخودار باشد به دیگران ترحم میکند حتی به نباتات و حیوانات، چه برسد به انسانها که به تعبیر امام علی(ع) یا شبیه تو در خلقتند یا شباهت دارند و با تو شبیهند در دینداری و دیانت. انسان باید از مهربانی و احسان برخوردار باشد خصوصاً در شرایط کنونی که از یک طرف وضعیت بلیّه کرونا و از یک طرف هم مسئله سیلاب است و به زندگی مردم افغانستان آسیب زده است. از عاشورا و مکتب امام حسین(ع) باید درس بگیریم و آن کسی که تمکن بیشتر دارد بیشتر و کسی که تمکن کمتر دارد در حد خودش به آسیبدیدگان مساعدت و همیاری کند و بیتفاوت نباشد.
عاشورا درس احترام به حقوق دیگران میدهد!
او احترام به حقوق دیگران را مورد سفارش امام حسین(ع) شمرد و گفت: حضرت سیدالشهدا به یاران خودش میفرماید هرکسی دینی برعهده دارد با من همراه و کشته نشود که رسول خدا فرمود هرکس از دنیا برود و دینی برعهده داشته باشد از حسنات او در فردای قیامت برداشته میشود.
عاشورا درس ظلمسیتزی میدهد!
وی ظلمستیزی و پرهیز از ظلم به دیگران را دیگر پیام انسانی عاشورا معرفی کرد و گفت: مسئله عدل و ظلم از گرایشات انسانی و فطریات است و هر انسان آزادهای نسبت به آن حساس است و از ظلم و باطل متنفر است. امام حسین(ع) وقتی در آستانه شهادت بود به حضرت زین العابدین(ع) فرمود: إياك و ظلم من لا يجد عليك ناصرا إلا الله جل و عز. از ستم بر کسی که جز خداوند یاوری ندارد پرهیز کن.
عاشورا درس جوانمردی و آزادگی میدهد!
او افزود: وجود مقدس سیدالشهدا وقتی در خاک گرم کربلا بر زمین افتاد و بدن مقدسش آماج تیرها قرار گرفت دشمن فکر کرد به شهادت رسیده و دستور حمله به خیمهها داد؛ اینجا بود که حضرت نیمخیز شد و خطاب به آنها فرمود: يا شيعة آل أبيسفيان إن لم يكن لكم دين و كنتم لا تخافون المعاد فكونوا أحرارا في دنياكم هذه؛ ای پیروان آل ابیسفیان اگر دین ندارید و از قیامت خوف و هراس ندارید لااقل مرد باشید و غیرت داشته باشید.