عضو اصلی شورای علمای شیعه افغانستان گفت: شورای علما با حدود ۶۰ نمایندگی که در استان‌ها و شهرستان‌ها و فرمانداری‌ها دارد، تقریبا جلودار فضای جامعه‌ی محبین اهل بیت(ع) در افغانستان است.

حجت الاسلام و المسلمین «جواد صالحی» از اعضای اصلی شورای علمای شیعه افغانستان است که در مصاحبه اختصاصی با ابنا به گوشه‌ای از وظایف و فعالیت‌های این شورا در افغانستان اشاره می‌کند:

ابنا- با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید، لطفا مختصری درباره فعالیت ها و وظایف شورای علمای شیعه افغانستان توضیح بدهید؟

در طول بیش از دو دهه‌ای که شورای علمای شیعه‌ی افغانستان فعالیت‌های خودش را به طور مستمر داشته تا قبل از حاکمیت جدید، امور مذهبی مانند مراسم عزاداری محرم و فضای اخوت دینی و همگرایی در جامعه را بیشتر در دستور کار خودشان قرار داده بودند. اما بعد از تحولی که در افغانستان از سه سال قبل به وجود آمد و حاکمیت عوض شد، طبعا شورای علمای شیعه جلودار فضای جامعه‌ی محبین اهل بیت(ع) در افغانستان شد. البته نهادهای دیگری هم در جامعه‌ی افغانستان به فعالیت‌های خودشان جهت امورات محبین اهل بیت(ع) می‌پردازند، اما شورای علما با حدود ۶۰ نمایندگی که در استان‌ها و شهرستان‌ها و فرمانداری‌ها دارد، تقریبا جلودار فضای جامعه‌ی محبین اهل بیت(ع) در افغانستان است.

ابنا- چه نهادی غیر از شورای علمای شیعه متکفل امور شیعیان افغانستان است؟

اخیرا امارت اسلامی یک کمیسیونی تحت عنوان «کمیسیون عالی شیعیان» ایجاد کرده که مسئولیت آن را یکی از وکلای سابق پارلمان به نام حجت‌الاسلام والمسلمین آقای محمدعلی اخلاقی بر عهده دارد که ایشان استاد حوزه و دانشگاه هم هستند. تقریبا امورات اجرایی و گاهی اوقات حتی قضایی محبین اهل بیت(ع) به این کمیسیون ارجاع داده می‌شود و در بحث محرم امسال هم فعال بوده‌اند و تلاش دارند که به نحوی بین حاکمیت و جامعه‌ی محبین اهل بیت(ع) در افغانستان رابط باشند. البته در کارنامه‌ی خودشان توانمندی‌هایی را داشته‌اند و خدمات ارزشمندی را خصوصا در رهاسازی تعداد زیادی از زندانیان و محبوسین داشته‌اند و موفق بوده‌اند.

ابنا- اشاره کردید که فعالیت های شورای علمای شیعه پس از تغییر حاکمیت افغانستان گسترده‌تر شده است، بفرمایید این فعالیتها در چه زمینه‌هایی است؟

بله در طول سه سال گذشته فعالیت‌های شورای علما تنها در امور مذهبی خلاصه نمی‌شود، بلکه در امورات مختلف از جمله فضای سیاسی، ارتباطات، تعاملات و همچنین جایگاه جامعه‌ی شیعه، مطالبات جامعه‌ی شیعه و هر گونه چالش احتمالی که ممکن است فراروی جامعه‌ی شیعه باشد، ورود پیدا کرده و رایزنی‌های گسترده‌ای را انجام داده است و اصلا کمیسیونی به نام کمیسیون ارتباطات دارد که وظیفه‌اش رسیدگی به مشکلات جامعه تشیع در افغانستان است. شورای علمای شیعه در رابطه با طرح مطالبات جامعه شیعه، با بزرگان امارت اسلامی دیدارهایی داشته و نسبت به احقاق حقوق شیعیان، مکاتباتی را حتی در سطح رهبری امارت اسلامی انجام داده است. یکی از موفقیت‌های مهمی که شورای علمای شیعه داشته این است که توانسته رابطه‌ی بین حاکمیت و مردم را به طور نسبی برقرار کند و به نظرم می‌رسد که این مسئله یک مسئله‌ی مهمی است و تلاش دارد که نه تنها در پایتخت، بلکه در سایر نقاط هم این مسئله صورت بگیرد.

شورای علمای شیعه در کنار مردم هست و تلاش می کند مشکلاتی که به وجود می‌آید را با تعامل و همیاری بتواند حل کند.

ابنا- شما به عنوان یکی از اعضای شورای علما شیعه، مهم‌ترین چالشی که الان شیعیان افغانستان با حاکمیت فعلی دارند را چه چیزی می‌دانید؟

مهم‌ترین مسئله‌ای که فعلا فراروی جامعه‌ی محبین اهل بیت(ع) وجود دارد، علاوه بر بحث تحصیل خانم‌ها و زنان در مکاتب و دانشگاه‌ها، مسئله‌ی اقتصادی است. قبل از این‌که حاکمیت جدید بیاید بالأخره هر کسی در یک جایگاهی و در یک فضای اقتصادی مشغول فعالیت‌های اقتصادی خودش بود. حالا با این تغییر و تحولات متأسفانه در آن فعالیت های اقتصادی هم تحولاتی ایجاد شده است. بسیاری از نخبگان، مدیران و کسانی که صاحب امتیاز فضاهای اقتصادی بودند، کشور را ترک کردند و طبعا کارمندان این‌ها و کسانی که مشغول به فعالیت‌های اقتصادی بودند، رها شدند.

مشکل مهم‌تری که ما در این فضا داریم این است که روز به روز در اثر اصطکاک‌هایی که وجود دارد، اخبار ناخوشایندی که بعضا شنیده می‌شود و مشکلاتی که فراروی جامعه‌ی شیعه وجود دارد، امید به آینده و امید به زندگی در افغانستان رو به کاهش است. لذا ما شاهد سیل عظیمی از افراد هستیم که به فکر مهاجرت هستند. وقتی فردی از یک منطقه‌ای مهاجرت را در پیش می‌گیرد، خود این مسئله از نظر روحی و روانی تأثیر عمیقی بر اطرافیان، بر خانواده، بر آن قوم، بر آن عشیره، بر آن کوچه و محله دارد، خصوصا اگر فردی که مهاجرت می‌کند جزء نخبگان، فرهنگیان و یا پیش‌قراولان فضای جامعه باشد، طبعا تأثیرات آن عمیق و عمیق‌تر می‌شود. ما متأسفانه در این سه سال شاهد این نبودیم که مهاجرت‌ها معکوس شود و مردم برگردند. تعداد اندکی از مردم برگشتند. ما انتظار داریم نخبگان ما، کسانی که در فضای فرهنگی و هنری هستند بیایند و به افغانستان برگردند و تحول ایجاد کنند. فعالیت‌های اقتصادی را کلید بزنند، فضای فرهنگی و فضای هنری را ایجاد کنند، تا هم دلگرمی برای محبین اهل بیت(ع) بیشتر شود و هم این‌که وقتی توانمندی‌های مهاجرین از سایر نقاط به داخل افغانستان منتقل شود و متمرکز شود، شاهد تحول‌هایی در داخل افغانستان خواهیم شد، ان شاء الله.

………………………………

پایان پیام/

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=23658

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب