مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه یا مسجد آبی در مرکز ایالت «سلانگور» مالزی قرار دارد.
این مسجد از نظر ظرفیت بزرگترین مسجد این کشور است به طوری که ظرفیت پذیرایی از 24 هزار نمازگزار را دارد و پس از مسجد استقلال جاکارتا، دومین مسجد بزرگ جنوب شرقی آسیا محسوب می شود.
در ساخت این مسجد از معماری ایرانی الهام گرفته شده است. مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز مالزی یا مسجد آبی یکی از باشکوه هترین مساجد دنیاست. دلیل شهرت آن به مسجد آبی، به دلیل گنبدهای آبی رنگ آن است. این مسجد زیبا، حدود 142 متر ارتفاع و چهار مناره دارد.
گنبد آبی و معماری فوق العاده این مسجد آن را به یک جاذبه گردشگری تبدیل کرده است. بیشتر مسافرانی که به کوالالامپور سفر می کنند، اعم از مسلمان یا غیر مسلمان، از این مسجد نیز دیدن می کنند.
معماری مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه، تلفیقی از مهماری ایرانی و مالایی است. به طوری که یکی از زیبایی های آن را می توان خوشنویسی اسلامی ذکر کرد. آیه های قرآن به زیبایی روی گنبد بزرگ آبی رنگ آن خودنمایی و جلب توجه می کنند. ارتفاع این گنبد حدود 107 متر از زمین است و چهار مناره بلند در اطراف خود دارد. هر کدام از مناره ها، ارتفاعی معادل 140 متر دارند و می توان آنها را بلندترین مناره های دنیا دانست. به طوریکه در کتاب گینس نیز ثبت شده اند.
پس از ورود، گنبد آبی و نقرهای باشکوه آن، همراه با چهار مناره باشکوه که در هر گوشه و کنار به ارتفاع 142.2 متری بالا میروند، فورا توجه شما را به خود جلب میکند. اما علیرغم شکوه و بزرگی قابل توجه نمای بیرونی، دکوراسیون داخلی مسجد با ترکیب عناصر مدرن و سنتی به طور یکپارچه ساده نگه داشته شده است.
از سوی دیگر، شیشههای رنگی آبی، نوری را که به داخل ساختمان نفوذ میکند، رنگآمیزی میکند و در نتیجه حس آرامش را به محیط اطراف میافزاید. سبک معماری مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه، آمیزه ای از هر دو سبک مالایی و مدرنیستی است و از هر دو شیوه در ساخت آن استفاده شده است. اما ساختار معماری اسلامی- مالایی این مسجد بیشتر در داخل آن نمود پیدا می کند، به عنوان مثال خطاطی ها و دست نوشته های عربی را می توان داخل گنبد آن دید.
این مسجد گویی باغ هنرهای اسلامی است و محیط اطراف آن با الهام از بهشت قرآن ساخته شده است. این بنای 14 هکتاری دارای 9 نگارخانه است که دارای مجموعه ای غنی از هنرهای اسلامی مانند خوشنویسی، مجسمه سازی، نقاشی و معماری است و گاهی برای اجرای برنامه های اسلامی سنتی از آنها استفاده می شود.
نام محلی
مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه، میان مالایی ها با نام مسجد آبی شهرت دارد. شبستان اصلی مسجد شاه علم، ظرفیت پذیرش 24 هزار نمازگزار را دارد. ورودی شبستان مسجد، محراب سفید و بلندی وجود دارد که در ساخت آن از سبک عثمانی الهام گرفته شده است. این مسجد سه طبقه مجزا دارد.
طبقه اول: مربوط به برپایی فرایض دینی و مذهبی اسلام است. کتابخانه، دفتر مسجد، صندوق و … در این طبقه مستقر شده اند. بعضی از کلاس های آموزشی نیز در این طبقه تشکیل می شوند.
طبقه دوم: طبقه دوم در کل برای مردهاست و زن ها اجازه ورود به آنجا را ندارند.
طبقه سوم: طبقه دوم در کل برای زن ها در نظر گرفته شده است و مردها اجازه ورود به آنجا را ندارند.
نمازخانه مسجد آبی یکی از بزرگ ترین سالن ها و شبستان ها برای برپایی نماز در دنیاست.