مسجد نگارا یکی از بناهای تاریخی و مهم کشور مالزی محسوب میشود که سالانه تعداد زیادی از گردشگران و مسلمانان از آن دیدن میکنند.
این مسجد باشکوه، نمادی از یگانگی، وحدت و استقلال کشور مالزی را به شمار میرود. معماری بینظیر و منحصر به فرد در کنار تاریخ این مسجد، باعث تمایز آن از دیگر مسجدها شده است.
مالایا در ۳۱ اوت ۱۹۵۷ استقلال خود را از دولت انگلیس به دست آورد. برنامههای مهم توسعه در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و معماری به طور فعال در راستای دولت جدید اجرا شد. این برنامهها همچنین به تصویر کشیدن فرهنگ مترقی جدید و دستیابی به دموکراسی بود. در ۳۰ ژوئیه ۱۹۵۷ در جلسه شورای اجرایی فدرال ایده ساخت مسجد ملی به عنوان نمادی از استقلال این کشور مورد اعتراض قرار گرفت. در جلسه دیگری در 5 مارس 1958، روسای وزیران یازده کشور در فدراسیون مالایا، پیشنهادی برای نامگذاری مسجد تونکو عبدالرحمن پوترا الحاج به منظور قدردانی از تلاشهای نخستوزیر تونکو عبدالرحمان در هدایت کشور ارائه شد.
با این حال تونکو این پیشنهاد را نپذیرفت و بنابراین به علت به دست آوردن استقلال صلحآمیز کشور بدون خونریزی، آن را مسجد «نگارا» نامگذاری کردند و در نهایت در روز جمعه ۲۷ اوت سال ۱۹۶۵ افتتاح شد. این مسجد در سال ۱۹۸۷ مورد بازسازیهای اساسی قرار گرفت و سقف بتونی صورتی رنگ آن اکنون با کاشیهای سبز و آبی پوشیده شده است. امروز مسجد نگارا همچنان در مقابل افق کوالالامپور ایستاده، براق و شیک است.
تاریخچه ساخت مسجد
کار ساخت مسجد نگارا که یک میراث ملی در کشور مالزی محسوب میشود، در سال 1965 به اتمام رسید. پیشنهاد نام مسجد، در ماه مارس 1958 توسط وزرای اصلی 11 ایالت مالزی در فدراسیون مالایا مطرح شد. در ابتدا اعضای فدراسیون نام نخست وزیر این کشور «توکونو عبدالرحمان پطره الحاج» را برای این مسجد انتخاب کردند، اما او نپذیرفت. توکونو پیشنهاد داد که مسجد به نام «مسجد نگارا» نامگذاری شود تا نماد وحدت فرهنگهای مختلف درون کشور و همچنین راهی برای تشکر از خداوند برای استقلال صلح آمیز کشور مالزی باشد.
مسجد «نگارا» در کولالامپور مالزی که نماد مهم وحدت در این کشور به حساب میآید، از بناهای مهم تاریخی و فرهنگی است که سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. معماری به کار رفته در مسجد نگارا شکوه این بنا را به عنوان نماد وحدت و استقلال مالزی نمایان میکند. معماری این مسجد همچنین از معماری کشورهایی چون ایران، ترکیه، هند، عربستان، امارات و اسپانیا الهام گرفته است.
طراحی مسجد نگارا
فرآیند طراحی این مسجد حدود سه سال به طول انجامید و در ساخت آن از مساجد هند، پاکستان، ایران، ترکیه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسپانیا الهام گرفته شد. از ویژگیهای برجسته آن میتوان به گلدستهی 73 متری و گنبد بتنی 16 ضلعی آن که شبیه به یک چتر باز است، اشاره کرد.
این مسجد، گنجایش ۵۰۰۰ نیایشگر را دارد و در میان ۱۳ هکتار باغ در شهر کوالالامپور پایتخت این کشور قرار گرفته است. طراحی منحصر به فرد سقف نماز اصلی، تصور ایستادن در زیر یک چتر باز غول پیکر را به شما القا میکند.
در وسط سقف، نقشهایی از آیات قرآنی روی فلز «آلومینیوم» وجود دارد که از مسجد آبی استانبول الهام گرفته شده است. این مسجد در سال 1987 مورد بازسازیهای بزرگی قرار گرفت و رنگ بتنی گنبد، جای خود را به طیف دلنشینی از رنگهایی مانند سبز و آبی داد.
گردشگران باید در هنگام ورود به مسجد نگارا نکاتی را رعایت کنند، پوشش مناسب و مطابق اسلام داشته باشند. البته اگر لباس مناسب نداشته باشید در ورودی مسجد چادر رایگان به بانوان داده میشود.
امروزه، مسجد نگارا همچنان در قلب شهر زیبای کوالالامپور میتپد و مایهی افتخار این کشور است و مانند قطعهای از تاریخ در میان سازههای عظیم و مدرن شهر میدرخشد. یک گذرگاه زیرزمینی، مسجد را به ایستگاه راهآهن متصل کرده و دسترسی آسان به این مسجد خارق العاده و زیبا را از هر بخش از شهر فراهم میکند.
طراحی منحصر به فرد مدرن مسجد مظهر تجلی معاصر خطاطی و تزئینات هنری اسلامی است. در نزدیکی این مسجد، ماکام پهلوان(مقبره قهرمانان)، محل دفن چندین رهبر مسلمان مالزی قرار دارد که یک سازه بام بتونی با هفت طبقه است.
در ۲۷ آگوست ۲۰۱۵، مسجد نگارا جشن بزرگداشت طلایی خود (۵۰ سالگی) را برگزار کرد. این مسجد همچنین ظرفیتی حدود ۵۰۰۰ نفر عبادتکننده را دارد و در میان ۱۳ هکتار باغ واقع شده است. در کنار مسجد یک استخر با فوارههای زیبا وجود دارد و درب ورودی مسجد دارای پلکانی سنگی است، همچنین با بازسازیهایی که در آن صورت گرفت، کاشیهای مرمر و حوضچههای زیبا و مناره جدید ۷۳ متری به شکوه آن افزوده شده است.
انتهای پیام