معرفی کتاب
این کتاب در شرایط بسیار ویژه و با انگیزه حفظ کیان فرهنگ شیعه تألیف و تدوین شده است. سلیم بن قیس هلالی در شرایطی که منع تدوین حدیث پیامبر (ص) به صورت یک قانون اجباری بر جامعه بعد از پیامبر (ص) حاکم شده بود با سوال از صاحبان ولایت یعنی امیرالمومنین (ع)، امام حسن (ع)، امام حسین (ع) و امام سجاد (ع) و اصحاب باوفایشان اقدام به تألیف این کتاب کرد. او حقایق بسیاری از وقایع زمان پیامبر (ص) و نیز رخداد های بعد از آن حضرت را به نقل از شاهدان عینی برای ما به یادگار گذاشت. به گفته اسماعیل انصاری زنجانی خوئینی، اهمیت کتاب سلیم بن قیس هلالی از آنجا معلوم می شود که ائمه اطهار (ع) کتابش را تأیید کرده اند و این سند افتخار را به او و کتابش داده اند. علما و محدثین نیز در نقل و حفظ کتاب او کوشیده اند به طوری که در طول هزار و چهار صد سال این کتاب در تاریخ اسلام باقی مانده است.
در کتاب «اسرار آل محمد(ص): ترجمه کتاب سلیم بن قیس هلالی» چکیده ای از سلیم و مطالب کتابش آورده شده است که مفصل آن در جلد اول مجموعه سه جلدی عربی کتاب و مخلص آن در مقدمه چاپ تک جلدی عربی و فارسی آن آمده است. از زمان امام صادق (ع) کتاب سلیم به دست هفت نفر از بزرگان محدثین رسیده است. اکثر راویان حدیث نسخه ای از کتاب سلیم را دیده اند. تاکنون هفتاد نسخه خطی از کتاب سلیم شناسایی شده که سی نسخه آن در کتابخانه ها موجود است.
راویان، کتاب سلیم از محدثان و علمای بزرگ شیعه در طول 1400 سال این اثر را به عنوان اولین و معتبرترین سند شیعه حفظ کرده اند و در تالیفاتشان احادیث آن را به عنوان سند آورده اند.
این کتاب در سه بخش متن کتاب سلیم، تتمه کتاب سلیم و مستدرکات کتاب سلیم سامان یافته است. متن اصلی کتاب تغییری نکرده و فقط مقدمه تلخیص شده و پاورقی ها و فهرست ها حذف شده است. مخاطبانی که طالب متن اصلی کتاب هستند و می خواهند دست نوشته های سلیم بن قیس را به طور کامل مطالعه کنند، می توانند به این کتاب رجوع کنند.