این کتاب، شرحی است بر «کفایة الاصول» نوشته محقق خراسانی که مطالب عمیق و غامض آن را توضیح میدهد و نظرات اصولی محقق خراسانی را مورد نقد و کاوش قرار میدهد.
آیة الله، سید محمدجعفر مروج، تالیف این کتاب را در سال ۱۳۶۲ ق، در شهر نجف اشرف به پایان رساند. وی، در آن هنگام که به تدریس کتاب کفایة در حوزه علمیه نجف اشرف مشغول بود، موفق به چاپ این اثر ارزشمند نشد و ۲۶ سال بعد، با تجدید نظر و حذف برخی از توضیحات اضافی و… اقدام به چاپ آن نموده است.
این اثر فاخر، یکی از بهترین شرحهایی است که بر کتاب «کفایة الاصول» نگاشته شده و در حوزه علمیه نجف و قم با استقبال فراوانی مواجه گردیده است. طلاب و اساتید دوره سطوح عالی، به هنگام مطالعه و تدریس کتاب کفایة، از این شرح بهره فراوان میبرند. صاحب این اثر ارزش مند، در توضیح و نقد مطالب کفایة، از قدرت فراوانی برخوردار است.
منتهی الدرایه فی توضیح الکفایه
جلد دوم، مشتمل بر مباحث ذیل است؛ اجزاء، مقدمه واجب و اقسام آن، تقسیمات واجب، تبعیت وجوب مقدمه از وجوب ذی المقدمه، مقدمه موصله، اقتضاء الامر للنهی عن ضده و عدمه، جواز امر به شیئ با علم به انتفای شرط آن، ماهیت متعلق اوامر و نواهی، بقای جواز با نسخ وجوب، تخییر بین اقل و اکثر، ماهیت واجب کفایی؛ دخیل بودن زمان در واجب از نظر شرعی، امر به واسطه امر به غیر؛ امر بعد امر.