قرآن معجزه جاويدان پيامبر اسلام و كتاب شناخت و معرفت است. كتاب انسان سازي و تربيت بشر است. كتاب نور و روشنايي و حكمت است. كتاب انديشه و تفكر و تدبر و خداشناسي است. كتاب ايمان و عمل صالح، جهاد و عدالت اجتماعي، بشارت و انظار، وعده و وعيد است. قرآن كتابي هميشگي، همه جايي، همه جانبه و جامع است.
موج مقدس گرایش به قرآن و در میان نسل جوان و نوجوان الزام میکند که آثاری برای آشنایی با محتوای این کتاب جاودان تدوین و عرضه شود.
آشنایی با سورهها گامی برای این آشنایی است، که اطلاعات مفید مختصری را درباره ۱۱۴ سوره قرآن به خوانندگان ارائه میدهد، از قبیل نامهای سورهها، معنا و مناسبت این نامها برای سورهها، اجمالی از محتوا و مطالب هر سوره، تعداد آیات، شأن نزول، محل نزول، و سال نزول.
نویسنده در ابتدای این اثر به بیان آگاهیهای کلی و مقدماتی نسبت به قرآن پرداخته که در این میان، وظیفه ما در قبال قرآن، تاریخچه و چگونگی نگارش و تدوین قرآن، تقسیمات قرآن، اسامی قرآن، اسامی سورههای قرآن، معنای سوره، شناخت مکی و مدنی، تفسیر قرآن، تفسیر به رأی، محکم و متشابه، و ناسخ و منسوخ از آن جمله است.
همچنین، در پایان این اثر نام شماری از تفاسیر معروف دانشمندان شیعه و سنی ذکر شده و نام شماری از کتابهای مناسب در علوم و خصایص قرآن بیان شده است.
كتاب حاضر گامي است جهت آشنايي با سور قرآن كريم كه اطلاعات مفيد و مختصري را درباره يكايك 114 سوره قرآن به خوانندگان ارائه مي دهد. از قبيل: نام سوره ها، معنا و مناسبت اين نام ها براي سوره ها، اجمالي از محتوا و مطالب هر سوره، تعداد آيات، شأن نزول و سال نزول.
این کتاب نوشته حجت الاسلام والمسلمین جواد محدثی است که در انتشارات بوستان کتاب قم چاپ شده و از چاپ بیست و سوم هم گذشته است.
برشی از اثر
سوره اسرا (حرکت و سیر شبانه)
در آغاز سوره به حرکت و سیر شبانه پیامبر (ص) از مکه تا مسجد الاقصی به قدرت الهی اشاره شده است. این حرکت، مقدمه معراج بزرگ پیامبر (ص) به آسمانها بود و رمزی از حرکت صعودی انسان در مسیر تکامل.
نام دیگر این سوره «سبحان» است، چون با «سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَی بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَی الْمَسْجِدِ الأَقْصَی الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ البَصِیرُ» شروع میشود.
سرگذشت بنی اسرائیل و ضعف و قوت در پیروزی و شکست آنان به عنوان مایه عبرتی برای مسلمانان در این سوره بیان شده است، به همین علت نام دیگر این سوره «بنیاسرائیل» است.
در این سوره، چند نکته اخلاقی (اخلاق خانواده و اجتماع) هم مطرح شده است و بهانه گیریهای مشرکان در نپذیرفتن دعوت قرآن در بخش پایانی سوره بیان شده است.
سوره اسرا ۱۱۱ آیه دارد و در مکه و در حدود سال هشتم بعثت نازل شده است.