کتاب موقعیت آخرالزمانی شیعیان و چهار خط استراتژیک اثر اسماعیل شفیعی سروستانی مجموعه‌ای است برای فهم موقعیت شیعیان و وظایف فردی و اجتماعی در قبال آنان. عالم و عالمیان، موقعیت خاصی را تجربه می‌کنند که در خود و با خود، حسب قول نورانی ائمهٔ دین (ع) تحولات شگرفی را در همهٔ سطوح می‌پرورد.

سال‌ها پیش از این، کتاب «استراتژی انتظار» و پس از آن، «از اینجا تا دولت کریمه»، به منظور تبیین شرایط سخت زندگی در «عصر غیبت» و ضرورت اتخاذ یک استراتژی ویژه برای تنظیم همه معاملات و مناسبات فرهنگی و تمدنی منتشر شدند. هرچند اولیای امور خرد و کلان مسلمانان و شیعیان، به نحو شایسته درباره ضرورت اتخاذ این استراتژی و ترسیم نقشه راه برای گسیل عموم شیعیان و مستضعفان به «شهر منتظران» و تربیت «انسان منتظر» اندیشه نکردند و آن‌را وجهه همت خود قرار ندادند؛ اما گمان نمی‌رفت سلسله‌ای از وقایع، با سرعتی شگفت، شرایط سخت آخرالزمانی و سال‌های قبل از ظهور منجی موعود را بر حیات مادی و فرهنگی ساکنان جهان مستولی کند.

امید آن می‌رود که بشر برای همیشه از اتخاذ آن استراتژی برای تنظیم معاملات و مناسبات خرد و کلان خود مستغنی شده باشد؛ اما بلافاصله این پرسش فراروی ما قرار می‌گیرد که؛ چنان‌چه با آن شرایط، حسب آنچه در روایات حضرات معصومان: وارد شده است، مواجه شویم، چه باید بکنیم؟

شایان ذکر است که زنجیره وقایع و رخدادهای سال‌های اخیر، در کنار بسیاری از بن‌بست‌ها و بحران‌های چندوجهی عارض شده بر معاملات و مناسبات فرهنگی و تمدنی انسان حاضر در عصر معاصر، سبب گردیده تا بیش از همه سال‌ها و قرون، ذهن و زبان عموم مردم، به ویژه ساکنان سرزمین‌های اسلامی، متوجه موضوع «آخرالزمان» و «شرایط سال‌های سخت قبل از ظهور کبری» شود و همگان در جست‌وجوی پاسخ سؤال از «وقت ظهور»، به هر دست‌آویزی چنگ بزنند.

بسیاری از نشانه‌ها و اماره‌ها نیز حاکی از آن است که «غرب مسیحی» و «یهودیت صهیونیستی» نیز طی سال‌های اخیر به این امر، به عنوان نقطه‌ای کانونی در مطالعات اجتماعی، سیاسی و حتی نظامی خود نگریسته و درباره‌اش اندیشیده‌اند.

آنچه در جغرافیای بزرگی که شیعیان آل‌محمد (ص) در آن ساکنند، قابل توجه بوده و اهمیت حیاتی می‌یابد، پس از کشف «موقعیت آخرالزمانی» این طایفه، نحوه وضع‌گیری و اتخاذ استراتژی‌های مناسب برای حضور در این شرایط و آمادگی لازم برای رویارو شدن با وقایع پیش‌بینی شده است.

مطالعه مجموعه روایات رسیده از حضرات معصومان:، نشان می‌دهد که آن بزرگواران در این‌ باره سکوت ننموده‌اند؛ بلکه با ارائه مجموعه‌ای از پیش‌بینی‌ها و دستورالعمل‌ها، مؤمنان را از قرن‌ها پیش، برای جان به در بردن از حوادث و وقایع، متذکر شده‌اند. سهمی از این پیش‌بینی‌های مؤمنانه، ناظر بر بیان نشانه‌ها و اماره‌ها برای درک موقعیت آخرالزمانی و سال‌های پیش از ظهور است و سهمی دیگر، ناظر بر دستورالعمل‌هایی است مؤمنانه برای اخذ تصمیم و استراتژی مناسب برای در امان ماندن از مهلکه‌ها و پیوستن به قافله‌ای که به عنوان طلایه‌داران، فرا رسیدن وقت رهایی را نوید می‌دهند.

این دستورالعمل‌ها، همه معاملات و مناسبات فرهنگی و مادی در حوزه حیات فردی و جمعی را در برمی‌گیرد.

چهار خط استراتژیک ارائه شده در کتاب سرسختی در زمینه، حاصل مطالعه خاص در مجموعه روایات رسیده از حضرات معصومان: و اندیشه درباره شرایطی است که بشر امروز، به شکل عام و شیعیان به شکل خاص در آن قرار گرفته‌اند. این خطوط، امکان تعمیم در همه لایه‌های حیات مادی و فرهنگی فردی و اجتماعی را در خود نهفته دارد. بر عموم شیعیان به نحو عام و مجاهدان منتظر به نحو خاص است که در این باره بیندیشند و اوضاع کنونی عالم را با مجموعه روایات رسیده درباره سال‌های قبل از ظهور کبری بسنجند و با تکیه بر این چهار خط، مجموعه‌ای از عملیات را برای حرکت فردی یا جمعی خود در عرصه زمین طراحی و آن همه را اعمال کنند. هشدار که نحوه آمدن موعود مقدس را تشبیه به شهاب ثاقب و آمدنی ناگهانی نموده‌اند.

انجیل کنونی، از قول حضرت عیسی (ع) دو عبارت شیرین نقل می‌کند. حضرت فرمودند که «کمرهای خود را بسته و چراغ‌های خود را افروخته دارید، مانند کسی باشید که انتظار آقای خود را می‌کشد که هر وقت بیاید و در را بکوبد، بلافاصله برای او در را باز کنید.» یا «پس بیدار باشید؛ زیرا نمی‌دانید که صاحب‌خانه چه وقت می‌آید، شام، نیمه‌شب، بانگ خروس یا صبح. مبادا ناگهان بیاید و شما را در خواب ببیند!»

این هشدار و بیدار باشد، مشمول همه می‌شود؛ به همان سان که یک سونامی، به ناگهان خرد و کلان و خفته و بیدار را در خود می‌گیرد. تنها آن‌که پیشاپیش کمرها را بسته، چراغ‌ها را افروخته و در آستانهٔ در انتظار می‌کشد، توفیق دیدار صاحب‌خانه و لاجرم رهایی و رستگاری را تجربه می‌کند.

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=25303

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب