دیپلماتهای ارشد منطقهای و غربی در شهر عقبه اردن گرد هم آمدند تا به رویکردی مشترک برای بحران سوریه دست یابند. مقامات اتحادیۀ عرب در این نشست در بیانیهای مشترک ضمن محکومیت حملات صهیونیستها به خاک سوریه از فرآیند انتقال مسالمتآمیز قدرت در سوریه حمایت کردند.
به گزارش افق اندیشه به نقل از خبرگزاری حوزه، در این نشست وزاری خارجۀ هشت کشور اتحادیۀ عرب، شامل اردن، عربستان سعودی، عراق، لبنان، مصر، امارات متحده عربی، بحرین و قطر در بیانیۀ مشترک اعلام کردند تمام نیروهای سیاسی و اجتماعی باید در دولت جدید سوریه نمایندگی داشته باشند و بر ضرورت اجتناب از هرگونه تبعیض قومی، فرقهای یا مذهبی و همچنین تحقق عدالت و برابری برای همه شهروندان تأکید کردند.
این بیانیه همچنین تأکید کرد که فرآیند سیاسی در سوریه باید با حمایت «سازمان ملل و اتحادیه عرب، مطابق با اصول قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت» انجام شود؛ قطعنامهای که در سال ۲۰۱۵ نقشه راهی برای حلوفصل سیاسی بحران سوریه تعیین کرده است.
دیپلماتهای عرب همچنین در جلسهای جداگانه با حضور آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گیر پدرسون، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، شرکت کردند. این نشست نیز بر ضرورت تشکیل دولتی فراگیر که حقوق اقلیتها را محترم بشمارد و از تبدیلشدن سوریه به پایگاه گروههای تروریستی جلوگیری کند، تأکید داشت.
همچنین دیپلماتهای عرب بر بازسازی نهادها و تشکیل سوریهای فراگیر تأکید کردند و از بازگشت آوارگان سوری و حمایت سیاسی، مالی و انسانی از این کشور خبر دادند.
در این بیانیه همچنین بر حفظ نهادهای دولتی سوریه برای جلوگیری از «فرورفتن سوریه در هرجومرج» تأکید شده و خواستار افزایش تلاشهای مشترک برای «مبارزه با تروریسم» شدند که به گفته آنها تهدیدی برای سوریه، امنیت منطقه و جهان است.
آنها همچنین حمله اسرائیل به منطقه حائل با سوریه، حملات هوایی این کشور در سوریه و ادامه حضور نیروهای اسرائیلی در خاک سوریه را محکوم کردند و خواستار خروج این نیروها شدند.
نکات اصلی نشست:
وزرای خارجه ۱۳ کشور، به همراه نمایندگانی از اتحادیه اروپا، سازمان ملل و اتحادیه عرب حمایت کامل خود را از مردم سوریه اعلام کردند.
کشورهای حاضر شامل بحرین، مصر، فرانسه، آلمان، اردن، عراق، لبنان، قطر، عربستان سعودی، ترکیه، امارات متحده عربی، بریتانیا و ایالات متحده بودند.
آنها توافق کردند که «فرآیند سیاسی انتقالی باید به رهبری و مالکیت سوریها باشد» و به ایجاد «دولتی فراگیر، غیر فرقهای و نماینده همه» منجر شود.
حمایت کامل خود را از «وحدت، تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه» اعلام کردند و از سازمان ملل خواستند که حضور خود را در داخل سوریه افزایش دهد.
همچنین بر اهمیت «احترام به حقوق بشر، از جمله حقوق زنان و اقلیتها» تأکید کردند.