چهارمین کنفرانس “فلسطین در چارچوب حقوق بینالملل” با موضوع بررسی جنایات اسرائیل در غزه و نقش حقوق بینالملل در این زمینه در استانبول ترکیه برگزار شد.
به گزارش افق اندیشه از خبرگزاری تقریب؛ یاسین شاملی، رئیس کانون وکلای دادگستری استانبول، در افتتاحیه این کنفرانس درباره تلاشهای انجامشده برای فعالسازی مکانیسمهای حقوق بینالملل در برابر نقض حقوق بشر توسط اسرائیل در غزه صحبت کرد.
شاملی توضیح داد که آنها با جمعآوری شواهدی از جنایات نسلکشی، جنایت علیه بشریت و جنایت جنگ در غزه، به دیوان کیفری بینالمللی (ICC) و کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد (OHCHR) شکایت کردهاند.
وی افزود که ۳۰۶۱ حقوقدان از ۱۲ کشور مختلف این درخواست را امضا کردهاند و پرونده به دیوان کیفری بینالمللی ارائه شده است.
جمعآوری اسناد از جنایات اسرائیل در غزه
شاملی بیان کرد که مقامات دیوان کیفری بینالمللی از نحوه جمعآوری اسناد از غزه شگفتزده شدهاند و توضیح داد که این اسناد از طریق گرفتن اظهارات مجروحان غزه در حضور دفتر اسناد رسمی در ترکیه و همچنین ارتباط تصویری با بستگان آنها در غزه جمعآوری شده است.
وی با تاکید بر این که جنایات اسرائیل باید در چارچوب حقوق بینالملل کیفری بررسی شود، افزود که پرونده تهیهشده توسط آنها مورد تحسین کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد (OHCHR) قرار گرفته و پیشنهاد شده است که به عنوان درخواست رسمی به سازمان ملل ارائه شود.
شاملی خواستار ایجاد یک دادگاه کیفری بینالمللی توسط جهان اسلام شد و گفت: “اگر عدالت در جهان برقرار شود، تنها مسلمانان میتوانند این کار را انجام دهند.”
وی همچنین با اشاره به کشتهشدن بیش از نیمی از قربانیان حملات غزه که کودکان بودند، از تهیه دو پرونده جداگانه درباره نسلکشی کودکان و زنان خبر داد که به دیوان کیفری بینالمللی ارائه شده است. شاملی صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، را یک گام مهم ارزیابی کرد.
برنامه سه مرحلهای خروج اسرائیل از غزه
در این کنفرانس، جاهد اوزکان، نماینده حزب عدالت و توسعه از دنیزلی، نیز درباره روند آتشبس در غزه صحبت کرد. اوزکان یک برنامه سهمرحلهای برای خروج کامل اسرائیل از غزه و بازسازی این منطقه پیشنهاد کرد؛ اما هشدار داد که اسرائیل ممکن است در این روند اخلال ایجاد کند.
وی تأکید کرد که آنها در کنار مردم فلسطین هستند و مبارزه برای عدالت و حقوق بشر طولانیمدت خواهد بود.
چرخههای صعود و سقوط تمدنها
پروفسور گلفتین چلیک، رئیس دانشگاه مدنیت استانبول، نیز درباره چرخههای صعود و سقوط تمدنها صحبت کرد و بیان کرد که نظم جهانی کنونی پایدار نیست.
چلیک تأکید کرد که مسئله فلسطین باید در یک چارچوب جهانی بررسی شود و جامعه مدنی نقش کلیدی در این فرآیند ایفا میکند.
وی افزود که ابتکارات فردی و سازمانهای جامعه مدنی برای خروج از بحران کنونی ضروری هستند.
در طول کنفرانس، موضوعاتی مانند “آزمون حقوق بینالملل در قبال فلسطین”، “وضعیت حقوقی قدس”، “جنایت نسلکشی”، و “مسئولیت بینالمللی اسرائیل در قبال ادعاهای نسلکشی در غزه” توسط حقوقدانان متخصص مورد بررسی قرار گرفت.
این کنفرانس با همکاری کانون وکلای دادگستری استانبول شماره ۲، وزارت کشور ترکیه و چندین سازمان جامعه مدنی برگزار شد.