به گزارش افق اندیشه نمازجمعه این هفته غرب کابل سوم حوت ۱۴۰۳ خورشیدی در مصلای بزرگ اباصالح المهدی (عجّلالله تعالی فرجه الشّریف) به امامت حجت الاسلام والمسلمین محمد باقر یزدانی اقامه شد. مشروح خطبهها بدین شرح است:
خطبه اول
امام جمعه موقت غرب کابل حجت الاسلام والمسلمین یزدانی در خطبه اول نماز جمعه این هفته پیرامون نکات تربیتی آیه ششم سوره مبارکه انشقاق: «یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَی رَبِّکَ کَدْحًا فَمُلَاقِیهِ.» در مورد نقش تلاش و زحمت بطور مفصل صحبت کرد. او گفت: خطاب در این آیه مبارکه عام و مخاطب آن تمام انسانهاست. نکتهٔ این نوع خطابات آنست که جنبه تربیتی دارند مانند آیه ششم سورهٔ انفطار: «یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّکَ بِرَبِّکَ الْکَرِیمِ.» در این آیه نیز مسئله مهم تربیتی مطرح است.
اولین واژه در این آیه، واژهٔ کدح است که در لغت عرب طبق بیان مفسرین و اهللغت به معنای تلاش و فعالیت همراه با رنج و زحمت است که اثر گذاری و نتیجه در پی داشته باشد. جمله إِلَی رَبِّکَ، جهت تلاش در این آیه را مشخص میسازد؛ یعنی در هر تلاش و کوشش جهت باید برای خدا و در مسیر رضایت او باشد. تلاش و کوشش خود بر دو نوع است؛ تلاش و سعی تکوینی؛ انسان فطرتا و ذاتا موجود تلاش گر و اهل تلاش و کوشش آفریده شده است.
انسان در زندگی و عمرش مسئولیت ها و تکالیفی دارد که جز با تلاش و کوشش نمیتواند آنهارا انجام دهد و به مقصود برسد. نکته تربیتی مهم این آیه مبارکه نیز در همین نهفته است و آن اینکه انسان به مدارج کمالیه انسانی و مقام قرب الهی جز با تلاش و کوشش در راستای انجام وظیفه و مسئولیت نمیرسد در آیه دیگر نیز به این نکته تصریح شده است: «وَأَن لَّیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَی». (النجم، ۳۹).
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین یزدانی درباره نقش تلاش و کوشش در زندگی به تفصیل صحبت کرد و افزود: سعادت دنیا و آخرت در گرو سعی و تلاش است. و هیچ زن و مردی بدون سعی و تلاش به سعادت و خوشبختی نمیرسند. فملاقیه: فاء در این کلمه، فاء نتیجه است و نتیجه سعی و تلاش را مشخص میسازد. در مورد مرجع ضمیر ملاقیه دو قول نقل شده است:
۱- ضمیر بر میگردد به کدحا که مفهوم آیه این میشود که نتیجه تلاش و کوشش شما به خود شما بر میگردد؛ یعنی انسان هرکاری انجام دهد نتیجه اش به خودش برمیگرد و ثمرش را خودش میبیند خطیب موقت نماز جمعه امروز غرب کابل در این مورد نمونههای فراوانی را برشمردند.
۲- ضمیر بر میگردد به ربّ؛ یعنی نتیجه این سعی و تلاش ملاقات پروردگار است. و این اوج سعادت و خوشبختی است و بالاتر از آن سعادتی قابل تصور نیست.
البته منظور از ملاقات پروردگار، ملاقات با چشم ظاهری نیست چون خداوند متعال جسم نیست تا با چشم سر دیده شود، بلکه ملاقات رحمت پروردگار و نائل آمدن به مقام قرب الهی است.
خطبه دوم
در خطبه دوم؛ ضمن سفارش مجدد خویشتن و نمازگزاران به رعایت تقوای إلهی و پرهیز از محرمات، به چند نکته اشاره کرد:
۱- اقسام روزه در شرع مقدس اسلام
روزه در دین مقدس اسلام چهار قسم است
الف) روزه واجب
مانند روزه ماه مبارک رمضان برای کسانی که مکلف هستند و دارای عذر شرعی نمیباشند. روزه استیجاری، روزه قضای ماه مبارک رمضان و امثال آن.
ب) روزه مستحب مانند: روزه گرفتن در سائر ایام غیر ماه مبارک رمضان، یا روزه گرفتن روزهای که سفارش شده اند مانند: اول، وسط و آخر هرماه و ایام خاص.
ج) روزه مکروه مانند روزه گرفتن روز عاشورا و مواردی که در فقه آمده است.
د) روزه حرام مانند روزه گرفتن روز عید(عید فطر و قربان). یکی از مصادق روزه حرام، روزه گرفتن یومالشک به نیت روزه ماه رمضان است. روزه یوم الشک را نباید به نیت ماه رمضان گرفت، بلکه یا به نیت قضائی گرفته شود، یا روزه آخر شعبان یا روزه مستحبی.
۲- شعبان ماه امید و آرزوها
در آخرین روزهای ماه مبارک شعبان قرار داریم. ماه شعبان ماه پر برکت و ماه امید و آرزوهاست. نیمه شعبان سالروز ولادت با سعادت منجی عالم بشریت مهدی موعود(عج) است.
سئوال اساسی که در دوران غیبت امام (عج) وجود دارد این است که آینده بشریت چه خواهد شد؟
این سئوالی است که شاید در ذهن همه ما و شما وجود داشته باشد.
دو نظریه وجود دارد؛ یکی اینکه آینده بشریت تاریک و فاجعه بار است. با توجه به نکاتی که عرض میشود در نظر ابتدائی و سطحی چنین بنظر میرسد که آینده بشر تاریک و فاجعه بار است؛ زیرا عوامل چون:
کم شدن عاطفهٔ انسانی
فاصله طبقاتی
رشد و تصاعد جنایات
تولید و تکثیر سلاحهای کشتار جمعی
منازعه و کشمکشها بین قدرتهای بزرگ و کوچک، همه گویای اینست که بشر هر روز به نقطه تاریکتر از گذشته نزدیک میشود.
نظریه دوم: اما در نظر عمیق و دقیق و با توجه به آموزههای دینی و اسلامی آینده جهان و بشریت روشن است.
حجت الاسلام والمسلمین یزدانی قرائنی را نیز در این زمینه بیان و اضافه کرد:
باور به منجی یک اصل اسلامی و مورد اتفاق همهٔ مذاهب اسلامی است، هرچند تفاوتهای در جزئیات آن وجود دارد.
در اخیر جناب الحاج یزدانی پیرامون وظائف منتظران در زمان غیبت کبری مطالب ارزشمندی را بیان نمودند.
/پایان/