پرسش :
صلاح الدین ایوبی چه کسی بود و چه کارهایی انجام داد؟ دیدگاه اهل سنت و اهل تشیع در موردش چیه؟

پاسخ :
«صلاح ‏الدین ایوبى» در جهان اسلام به عنوان چهره ‏اى جهادگر مطرح است و این موضوع سبب شده که محبوبیت او به میزان چشم‏گیرى در بین مسلمانان زیاد شود، به‏ ویژه آن‏که آزاد شدن بیت ‏المقدس توسط او از دست صلیبیان، او را در جهان اسلام چهره ‏اى کاملاً مقدس ساخته و مسلمانان براى او همواره احترامى خاص قائل‏ند. البته جداى از محبوبیت تاریخى «صلاح ‏الدین»، این اقدامات وى سبب محبوبیت او در زمان خودش هم بوده است. گفتنى است که این موضوع بر قلم کسانى هم که زندگى ‏نامه او را نوشته اند تأثیر گذاشته به طورى که در معرفى وى گاهى دچار تعصب و افراط شده ‏اند. هر چند وی بعنوان شخصیتی محبوب در بین مسلمانان معرفی شده است، ولی نسبت به شیعیان بغض و کینه و دشمنی زیادی داشته و برای نابودی شیعه تلاش زیادی کرده است.
اقدامات «صلاح ‏الدین ایوبى» در بر اندازى مذهب شیعه:
صلاح الدین یک سنى متعصب بود و وقتى به قدرت رسید تمام سعى خود را در نشر این مذهب و جایگزین کردن آن به جاى مذهب شیعه به کار گرفت.(1) اقدامات او در مصر براى محو شیعه از لحاظ زمانى به دو دوره تقسیم مى ‏شود: الف. دوران وزارت. ب. دوران حکومت.
الف: اقدامات «صلاح ‏الدین ایوبى» در تضعیف تشیع در عصر وزارت:
«صلاح ‏الدین» به محض رسیدن به وزارت فعالیت خود را براى از بین بردن مذهب تشیع آغاز کرد. مهم‏ترین اقدامات او در زمان وزارتش براى محو کردن مذهب اسماعیلى عبارت بود از: (2) 1. عبارت «حىّ على خیر العمل» را که به عنوان یک شعار براى مذهب شیعه مطرح است، از اذان حذف کرد. 2. دستور داد تا نام خلفاى راشدین در هر خطبه برده شود.(3) 3. تغییر قاضیان از دیگر اقدامات او در جهت محو تشیع بود. همان‏طور که مى ‏دانیم امر قضا تابع دین (مذهب) هر کشورى است؛ یعنى قاضى بر اساس مذهب و آیین مردم حکم مى ‏کند. بر این اساس، نمى ‏توان در یک جامعه شیعى بر اساس فتواى شافعى و یا مالکى و … حکم قضایى داد، به همین سبب «صلاح ‏الدین ایوبى» در ادامه اقداماتش براى تغییر مذهب، مجبور به تغییر قضات شد و این در حالى بود که تغییر مذهب هنوز کاملاً اجرا نشده بود و وی با این کار سعى داشت مردم را مجبور کند دست از مذهب خویش بردارند و تن به مذهب دیگرى (شافعى) بدهند. او بر این اساس، قاضیان شیعه را عزل کرد و منصب قضاوت در مصر را در تاریخ یازدهم جمادى ‏الثانى سال 566 به قاضى «صدر الدین عبدالملک بن عیسى بن مارانى شافعى» سپرد.(4)

مطالعه بیشتر در لینک زیر:
http://www.porsemanequran.com/content/%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D8%A7%D9%84%D8%AF%DB%8C%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D9%88%D8%A8%DB%8C-0

پی نوشت ها:
1. قاسم شماعى رفاعى، بعلبک فى التاریخ، ص 45 ـ 60.
2. مقریزى، المواعظ و الاعتبار بذکر الخطط، ج 2، ص 271 ـ 272.
3. همان.
4. ابن اثیر،الکامل فى التاریخ، ج11، ص 336.

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=38148

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب