خانم حمیده حسینی، کارشناس ارشد شیعه شناسی، نویسنده و پژوهشگر دینی در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری شیعیان افغانستان(شفقنا) درباره سیره عملی حضرت زهرا(س) اظهار کرد: حضرت فاطمه زهرا(س) جایگاه بسیار رفیعی در دین اسلام دارد، عصمت ایشان برای اهل تشیع و اهل تسنن موضوعی است که قابل تامل و تفکر است.
این کارشناس ارشد شیعه شناسی افزود : در آیه تطهیر و حدیث ثقلین و روایات و احادیث دیگر حجت ایشان ثابت شده است و جایگاه ایشان را در اسلام تثبیت کرده است.
وی با اشاره به شخصیت جهانی حضرت زهرا(س) یادآور شد : حضرت زهرا(س) بعنوان یک انسان کامل در دین اسلام شناخته شده است نه بعنوان یک زن کامل. حضرت فاطمه(س) بعنوان یک اسوه در اسلام مطرح است، اسوه ای برای تمام مردان و زنان مسلمان.
مولف کتاب جایگاه معنوی زن در اسلام گفت : اگر توجه داشته باشیم در کتب و روایات و منبرها از جایگاه و کلام و سیره حضرت فاطمه زهرا(س) بسیار گفته اند، اما آنچه که جهان امروز آنرا می طلبد، و به آن نیازمند است باید به سلوک و حرکت ایشان نگاهی بیندازیم.
وی افزود : ما باید حضرت زهرا(س) را بعنوان الگوی عملی در جامعه امروزی معرفی کنیم. ایشان در همه ابعاد بعنوان الگو می توانند مشکل گشای بسیاری از مشکلات امروز جامعه باشند.
خانم حسینی خاطرنشان کرد : در بعد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، آموزش، خانواده ودر تمامی زمینه ها ایشان نمونه هایی عملی در زندگی خود داشته اند که هر کدام از این موارد می تواند مورد تحقیق قرار گرفته و سپس بعنوان یک راهبرد، جامعه را راهنمایی کند.
کارشناس ارشد شیعه شناسی با یادآوری رفتارهای حضرت زهرا(س) عنوان کرد : اگر به سیره ایشان در طول زندگی کوتاهشان نگاهی بیندازیم می بینیم که در تمامی صحنه ها حضور فعال و موثری داشته اند، چه در زمان حیات پیامبراکرم(ص) در شعب ابیطالب و چه بعد از رحلت پیغمبر در تعیین سرنوشت مردم نقش تعیین کننده و موثری داشته اند.
وی افزود : در شعب ابیطالب با اینکه کودکی بیش نبودند اما همیشه بدلیل اخلاق خاصی که داشتند مایه آرامش پیغمبر اسلام بودند و پیغمبر به تکرار گفته بودند که فاطمه مادر پدر است؛ این سخنان پیامبر(ص) بدلیل آن نقش مهم و آرامش دهی که حضرت زهرا(س) داشتند به ایشان گفته می شد، رفتار ایشان نه تنها برای پیغمبر بلکه برای اطرافیانشان مایه آرامش و امیدواری بود.
وی یادآور شد : ما می توانیم برای جوانان امروز و جامعه امروز این نقش ها را زنده کرده و کلید حل مشکلاتمان را از دامان مبارک حضرت زهرا(س) دریافت کنیم.
فاطمه زهرا(س) خیر کثیر است
خانم حسینی با اشاره به سیر تحول دیدگاه جوامع بشری به زن تصریح کرد : در طول تاریخ اگر بنگریم، در تمامی اعصار و قرون زن همواره مظلوم واقع شده بوده است مخصوصا در دوره اعراب جاهلی که این دوره در طول تاریخ مشهور است که عرب جاهلی زنان و دختران را زنده به گور می کردند و زن در این دوره بیش از هر دوره ای مورد ظلم و ستم قرار گرفته است.
وی افزود : در اوج ظلم و ستم و آن دیدگاه افراطی عرب جاهلی نسبت به شان و مقام زن، وقتی که حضرت فاطمه زهرا(س) متولد می شوند خداوند به پیغمبر اکرم می فرمایند که ما به تو خیر کثیر عطا کردیم.
این کارشناس ارشد شیعه شناسی تاکید کرد : این خیر کثیر به معنای این است که خداوند چیزی به پیغمبر اکرم که خود اشرف مخلوقات و خاتم پیغمبران و آخرین فرستاده خداوند است چیزی را عطا کرده که می تواند دنیا را دگرگون سازد.
وی عنوان کرد : این حرف بسیار بزرگی است که تنها برای حضرت فاطمه زهرا(س) بکار رفته است، اگر ما به همین کوثر بودن حضرت زهرا توجه داشته باشیم متوجه این امر می شویم که خیر کثیر یعنی چه؟
وی با اشاره به تفسیر سوره کوثر که در شان حضرت زهرا(س) نازل شده گفت : اینکه خداوند برای یک دختر این تعبیر را بکار می برد خودش در مرحله اول نشاندهنده مقام و منزلت حضرت زهرا(س) نزد خداوند است و در مرحله بعد خبر از درهم شکستن تمام آن الگوهای استبداد مردانه جامعه آن روزگار عرب جاهلی می دهد.
خانم حسینی اذعان داشت : تولد حضرت زهرا ازینرو خیر کثیر است که باعث از بین رفتن و در هم شکستن تمام آن ظلمها و ستمهایی است که در حق زن قبل از ظهور اسلام انجام می گرفته است.
فاطمه زهرا(س) مقام و شان زن را به بشریت هدیه داد
این کارشناس ارشد شیعه شناسی عنوان کرد : از سوی دیگر بعد از تولد حضرت فاطمه(س) و رفتاری که ایشان در طول زندگی پربرکتشان از خود نشان دادند، در واقع این کوثر بودن خود را برای همه به اثبات رساندند.
وی در ادامه گفت : در آن دوران سیاه تاریخ که اعراب جاهلی زن را بعنوان انسان نمی دیدند و بدترین ستمها را در حق او روا می داشتند فاطمه زهرا(س) بدنیا آمدند و با تولدشان این مقام و شان را برای تمامی زنان عالم به ارمغان آوردند.
خانم حسینی با اشاره به اینکه ارزشهای اسلامی را از یاد برده ایم گفت : مسئله مهم این است که تمام انسانها در ذات خود بدنبال ارزش می گردند، زندگی بدون ارزشها معنا و مفهوم خود را از دست می دهد.
وی افزود : اگر انسانها به ارزشهای انسانی توجه کنند، می بینند که ارزشهای حقیقی هرگز از بین نرفته و نمی روند.
نویسنده و پژوهشگر دینی گفت : رفتارهایی که ائمه اطهار داشته اند همگی ارزشهایی است که از بین نرفته است اما بدلیل کم کاری و بی توجهی به ورطه فراموشی سپرده شده اند و امروز ما باید غبار از چهره این ارزشهای والای انسانی برداریم.
وی افزود : جهان امروز نیازمند الگوهایی ازین دست می باشد، الگوهایی مثل فاطمه زهرا(س) که بعنوان نمونه انسان کامل برای تمام جوامع بشری از زن ومرد قابل بازخوانی و معرفی است.
خانم حسینی خاطرنشان کرد : افعال زندگی حضرت زهرا(س) نه تنها زن آن روزگار را توانست به جایگاه اصلی خود برساند بلکه می تواند امروز نیز سرلوحه زنان قرار بگیرد و جامعه را از معضلاتی که در آن هست نجات بدهد.
وی افزود : اگر زندگی حضرت زهرا(س) را بصورت دقیق مورد مطالعه قرار بدهیم ایشان بهترین الگو برای جامعه امروزی ماست.
فاطمه زهرا در تمامی ابعاد زندگی الگوی نمونه ای برای همه انسانهاست
خانم حسینی با بیان اینکه زنان می توانند نقش بسزایی در آرامش خانوادها داشته باشند عنوان کرد : زن امروز به دنبال چیست؟ بدنبال موقعیت از دست رفته اجتماعی خود می گردد. زن امروز به دنبال آرامش است. بدنبال جایگاه سیاسی و اقتصادی است.
وی در ادامه گفت : در تمام این مسایل حضرت زهرا(س) نمونه های عملی در سیره مبارکشان دارند و اگر اینها درست مطالعه شود و درست به مردم معرفی شود می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات و معضلات جامعه امروزی باشد.
وی در پاسخ به اینکه بارزترین اخلاقیات حضرت زهرا(س) چه بوده است گفت : فاطمه زهرا(س) زنی بود که مقام و موقعیت خانوادگی و موقعیت های اجتماعی نتوانست ایشان را در مواقع بحران دچار تلاطم شخصیتی کند.
وی در ادامه یادآور شد : چیزی که امروز در جامعه ما بعنوان یک مشکل در جامعه ما دیده می شود عدم ثبات شخصیت ومعنویت است، چیزی که حضرت زهرا(س) الگوی نمونه ای از ثبات شخصیت و ایمان و اسوه مقاومت و پایداری است.
خانم حسینی با اشاره به نوع زندگی حضرت زهرا(س) تصریح کرد : بعنوان یک زن شیعه که دوستدار این هستم که در تمام ابعاد زندگی از حضرت زهرا(س) الگو بگیرم پیشنهاد می کنم که تمام زنان جامعه از ساده زیستی این حضرت الگو بگیرند.
وی گفت : این ساده زیستی حضرت زهرا(س) الگویی برای زنان جامعه در هر عصر و زمان و در هر ملیت و دین می باشد.
کارشناس ارشد شیعه شناسی افزود : زندگی هایی که با سادگی پیش می روند به آرامش منتهی می شود، چیزی که جامعه امروز بدنبال آن می گردد آرامش است. اما برخی آرامش را در چیزهای دیگر می بینند که دیدگاهی کاملا غلط است.
هیچ چیز به اندازه ساده زیستی آرامش آور نیست
خانم حسینی ضمن تاکید بر نقش زن در آرامش دهی خانواده تاکید کرد : گمکرده امروز آرامش است، آرامشی که نقش واقعی یک زن است و این آرامش دهی میسر نمی شود مگر با قناعت و ساده زیستی و صبر و بردباری، که حضرت زهرا(س) نمونه بارز تمام این مسایل می باشد.
وی درباره سیره عملی حضرت زهرا(س) گفت : بعنوان مثال در مسئله ازدواج حضرت زهرا(س) شما می بینید که شب عروسی ایشان عروسی ساده ای برگزار می کنند و در همان شب وقتی فقیری به درگاه ایشان می آیند، می بینیم که ایشان با سخاوت تمام همان لباس عروسی خود را به فقیر می دهند.
وی در پایان با ابراز امیدواری برای الگوپذیری جامعه از حضرت زهرا(س) گفت : این حرکت و این سیره در واقع یک الگویی برای تمام تاریخ است و حضرت زهرا(س) با این قبیل کارها می خواستند برای تاریخ الگوهایی از ساده زیستی ارائه بدهند و امیدواریم که همگی ما بتوانیم این الگوها را در زندگی خود پیاده کنیم.
انتهای پیام