رییس کمیسیون فرهنگی شورای علمای شیعه افغانستان اظهار داشت: معیار طالبان در استخدام نیرو، تقوا است و تقوا را به مجاهدینی که علیه آمریکاییها جنگیدند، منحصر میکنند.
به گزارش خبرگزاری اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ حجتالاسلام والمسلمین رضوانی بامیانی، رییس کمیسیون فرهنگی شورای علمای شیعه افغانستان در گفتوگو اختصاصی با خبرنگار ابنا پیرامون مشکلات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شیعیان غرب کابل توضیحاتی ارائه کرد.
رضوانی بامیانی در ابتدای این گفتوگو اظهار داشت: مشکلات اجتماعی و اقتصادی شیعیان افغانستان محصول سه سال اخیر نیست، بلکه از مدتها قبل وجود داشته است، اما در این ایام چالشهای زیاد شده است.
وی افزود: دلیل افزایش مشکلات شیعیان عمدتاً به فقر و تعطیلی بسیاری از مراکز تحصیلی و فرهنگی مربوط میشود. از این رو، جمعی از جوانان علاقهمند به تحصیل، از تحصیل باز ماندند و در عین حال، کاری هم در بازار وجود ندارد تا جوانان جذب کار شوند. میتوانیم جوانان را به دو دستۀ تحصیلکرده و بیسوادان تقسیم کنیم که عمدهترین مشکلشان فقر است.
حجتالاسلام رضوانی بامیان در ادامه گفت: این دو دسته جوانان به دلیل مشکلات، از کشور مهاجرت میکنند و مهاجرت آنان باعث ایجاد مشکلاتی میشود. بعضی در مسیر راه دچار سانحه و کشته میشوند و بعضی از جوانان که به کشورهای مقصد میرسند، با تنگناها و سختیهای زیادی مواجه میشوند. بنابراین ریشۀ تمامی مشکلات جوانان به فقر مرتبط است.
وی در مورد راه حلهای مشکلات و چالشهای اجتماعی و اقتصادی شیعیان غرب کابل ابراز داشت: یک بُعد مسئله به خود جوانان افغانستان بر میگردد که با تحمل مشکلات همچنان به تحصیل ادامه دهند و بُعد دیگر به حکومت طالبان بستگی دارد که با فقر مبارزه کرده و آن را ریشهکن کند.
رضوانی بامیان گفت: همهی حکومتها به ویژه حکومتیکه مدعی اسلامی بودن است، وظیفه دارد تا فقر را ریشهکن کند؛ همچنین برای همهی افراد زمینۀ زندگی آبرومند را فراهم کند تا همه به خواستههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خود برسند.
رییس کمیسیون فرهنگی شورای علمای شیعه افغانستان تصریح کرد: مادامیکه حکومت قادر نباشد یا تمایل نداشته باشد که مشکل فقر را حل کند، مشکلات اقتصادی جامعه سر جای خود باقی میماند. بر اساس آنچه که تحلیلگران میگویند و من هم به آن اعتقاد دارم، حکومت فعلی دو مشکل اساسی در رابطه با برطرف کردن فقر دارد. اول اینکه نتوانسته نیروهای متخصص را در جاهای مناسب جذب کند. لذا اگر حکومت ارادهای برای حل مشکلات جامعه داشته باشد، مشکلات یقیناً موقتی بوده و قابل حل است.
این عالم مطرح شیعه تصریح کرد: معیار طالبان در استخدام نیرو، تقوا است و تقوا را به مجاهدینی که علیه آمریکاییها جنگیدند، منحصر میکنند. در این صورت، آیا افرادی که جذب میشوند، تخصص لازم را برای کارهای فنی و صنعتی برای رشد اقتصادی دارند یا نه؟ این سوال مهمی است.
او ابراز داشت: تا جاییکه اطلاع دارم، در بسیاری از مراکز و مجامع علمی و مراکز صنعتی، نیازی به نیروی متخصص نیست! و بسیاری از مجاهدین تخصص لازم را ندارند. اینجا بحث دیگری هم مطرح است که گفته میشود افراد متخصص زیادی از اقوام و مذاهب دیگر که از قبل در مناصب حضور داشتند در عمل بیکار شدهاند و مراکز نتایج و کارایی لازم را ندارد.
*در اسلام ممانعتی در آموزش دختران وجود ندارد
حجتالاسلام والمسلمین رضوانی بامیانی در بخش دیگری از گفتوگو به مسئله آموزش دختران افغانستانی، کار زنان و تعامل طالبان با جامعه جهانی اشاره کرد و گفت: نظام فعلی افغانستان با منع آموزش دختران و عدم تشکیل حکومت فراگیر، نتوانسته تعامل مناسبی با جامعه جهانی برقرار کند.
رضوانی بامیانی گفت: مسئله مهم دیگر، حقوق زنان است. من از نظر به عنوان یک طلبه عرض میکنم که منعی در تحصیل و کار زنان نباید وجود داشته باشد ولی تاکنون امارت اسلامی نتوانسته این مشکل را حل کند و به دست کشورهای غربی بهانه داده تا علیه افغانستان تحریم اعمال کنند.
رییس کمیسیون فرهنگی شورای علمای شیعه در ادامه خاطرنشان ساخت: طالبان با جهان تعامل مناسبی برقرار نکرده و این عدم تعامل، بهانۀ بیشتر شدن تحریمها شده است. غربیها، کشورهای دیگر را هم تحت فشار قرار میدهند که با امارت اسلامی همکاری اقتصادی نداشته باشند و این باعث شده که نمودار فقر در افغانستان بالا برود.
او از مقامات طالبان خواست تا پیگیر آزادسازی پول بلوکه شدهی افغانستان در ایالات متحده باشند؛ همچنین سعی کنند با در نظر داشتن ملاکهای اسلامی با جهان تعامل داشته باشند و بهانه را از غربیها بگیرد.
حجتالاسلام رضوانی بامیان درباره منع آموزش دختران افغانستانی گفت: علمای شیعه و سنی توافقنظر دارند که منعی در مورد آموزش و کار زنان در اسلام وجود ندارد و این مشکل هرچه سریعتر باید حل شود.