افق اندیشه: حضرت فاطمه زهرا (س) سیده زنان بهشت، پاره تن پیامبر، محور مباهله، حدیث کساء و دارای فضایل بیمانندی است که در منابع شیعه و سنی آمده است. ایام فاطمیه فرصتی مناسب برای تجلیل از این فضایل بیمانند به شکل علمی و فرهنگی است. به گزارش اختصاصی افق اندیشه بدین مناسبت، شورای عالی نظارت بر حوزات علمیه افغانستان کارگاه تخصصی دو روزه را برای ائمه مساجد و مبلغین شهر کابل در روزهای سه شنبه و چهارشنبه برابر با 6 و7 قوس 1403 در دفتر شورا برگزار نمود که با استقبال گرم علما مواجه شد.
در این کارگاه، آقای مصباح رئیس حسینیه ها و مساجد وزارت حج و اوقاف، نکاتی مهمی را ارائه کرد. وی تأکید نمود که در این ایام باید از فضایل صحبت کرد و از مطالب حساسیت برانگیز جداً پرهیز کرد. بحث حجاب به عنوان یکی از آموزه ها ی فرهنگ فاطمی مطرح شود و به مساجد و مدیریت آن توجه شود. پاکی و نظافت و نظم در مسجد، تمثیلکننده فرهنگ شیعه و علمای شیعه است. پخش صدا از مساجد به جز صدای اذان ممنوع است، همه رعایت می کنند و ما هم باید رعایت کنیم. بعد از تلاشهای زیاد الحمدلله فرهنگ اول نماز بعد غذا جا افتاده است. زمان تغییرکرده و عصر علم و تکنالوژی و ارتباطات است و یک عالم دین باید علمی و مستند حرف بزند. ظرفیتی که در مساجد است در هیچ جای دیگر نیست، پس باید علما به صورت جدی کار و تلاش کنند.
سخنران بعدی حجت الاسلام والمسلمین دکتر صالحی بود که راجع به شیوه اجرای سخنرانی، مطالب مهم و نکات تخصصی و فنی را بیان کرد و به این نکته تأکید نمود که علما در سخنرانی باید تعامل با مخاطب و خلاقیت درنظر گرفته شود. اگر خلاقیت نباشد سخنرانی جاذبه نخواهد داشت و دیگر اینکه اگر شرایط تغییر کرد، شجاعت در تغییر محتوا و تغییر موضوع داشته باشد. نکته دیگر، تغییر در ابزار ارتباطی است. مثلا در حین سخنرانی بلندگو خراب می شود و یا در صورتی که فضای سخنرانی تغییر کند و مثلا سخنرانی از مسجد به سر قبرستان کشیده شود و یا حال سخنران نامساعد شود؛ در تمام این موارد عالم دین باید خود را با این تغییرات هماهنگ کند و این قدرت را در خود ایجاد کند. همچنین سخنران باید در خود، قدرت جلوگیر ی از تأثیر مخاطبان خاص را در حین سخنرانی ایجاد کند و خلاقیت به کار ببرد. سخنران باید بین صوت و لحن، موضوع و محتوا، و نیز در حرکات جسمانی هماهنگی ایجاد کند و همچنین سخنران باید سرعت و فرصت را در نظر بگیرد و از فرصت کم بیشترین استفاده بکند.
در اخیر استاد محمد اکبری صحبت نمود و نکاتی را برای مبلغین و ائمه جماعات مطرح کرد. ایشان تأکید کرد که بیشترین تأکید دین بر توحید، نبوت، معاد، امامت و عدل است و اسلام بیشترین موفقیت خود را مدیون تبلیغ است. فلذا وظیفه علما سنگین است. ما در مقابل سیلی از هجوم تبلیغات سکولاریزم و سایر اشکال مادیگری دنیای غرب قرار داریم و باید مجهز باشیم. بعضی اوقات گفتن یک سخن حق یک مشکل و جنجال را ایجاد می کند، این را در یک فرصت دیگر بگذاریم. یاد از عاشورا و مصائب کربلا نمک تبلیغ است. اسارت اهل بیت (ع) دردناکتر از شهادت امام حسین (ع) است. سعی نکنیم که درصدد گریه بیشتر و یا اصل گریه باشیم. بازگوکردن مصائب از منابع معتبر کافی است.