به گزارش افق اندیشه حجت الاسلام والمسلمین سید حیدر هاشمی در نمازجمعه این هفته (23 قوس ۱۴۰۳ه.ش.) مزارشریف که در مصلای سلطانیه برگزار شد پیروی از یک راهنمای واحد و رهبر مشترکی که در کردار، در بیان، در سبک و سیره بتواند حقیقت را جلوداری کند، راه حل مدیریت اختلافات خواند.
خطبه اول
نتیجه تقوا و حسن عاقبت از منظر قرآن
خطیب نمازجمعه مصلای سلطانیه مزارشریف بعد از حمد و ثنای الهی خود و همه مردم و نمازگزاران را به رعایت تقوا سفارش کرد و گفت: تقوا تنها نجات دهنده ما از آسیب ها و ضررهاست. باید توجه کنیم: همه انسانها دنبال این مقوله هستند که عاقبت کار و امرشان و عاقبت زندگی شان ختم به خیر شود و هیچ مفهومی نمیتواند در خوش عاقبتی ما به اندازه تقوا اثرگذار باشد.
او با استناد به آیه 197 سوره بقره گفت: زاد و توشه تهيه كنيد كه البتّه بهترين زاد و توشه، پرهيزگارى است. در بیان نشانههای عاقبت زیبا هم چندین مورد را برشمرد:
۱- خوف، ترس«جدیت»: لازمه هر برنامه ارزشمندی این احساس خوف است. یکی از راههایی که تقوا میتواند ما را به (هدف) حسن عاقبت برساند، این است که ما در مسیر حرکت مان یک آرامش را حس میکنیم در عین حالی که آن قضیه برای ما از نظر وظیفوی و از نظر کاری یک نوع ترس و یک نوع جدیتی دارد.
۲- ایجاد یک ارتباط قوی اجتماعی: نتیجه تقوا، ایجاد یک رابطه قوی اجتماعی است. شما با انسانهای با برنامه و باتقوا اعتماد بیشتری می کنید. انسانهای باتقوا و باپروا پناهگاه و مأمن مردم هستند.
۳- داشتن حس رضایت و مؤثربودن: انسانهای بابرنامه و باتقوا همه سختیها را میتوانند با رضایت سپری کنند. در زندگی شان احساس رضایت میکنند و احساس خستگی نمیکنند و احساس بی اثر بودن ندارند.
۴- باعث تقویت معنویت و ایمان میشود: این تقوا و برنامه ریزی یکی از آثارش این است که معنویت و ایمان را تقویت می بخشد.
لذا قرآن همه این مطالب را در یک عبارت گنجانده است:
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَاللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَاناً وَعَلَي رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ: مؤمنان، تنها كسانى هستند كه هرگاه نام خدا برده شود، دلهايشان (از عظمت او) لرزان شود و هرگاه آيات خدا بر آنان تلاوت شود، ايمانشان را مى افزايد و تنها برپروردگارشان توكّل مى كنند.
علایم عاقبت و فرجام زشت
۱- این که انسان گناهان گذشته اش را فراموش کند. (اگر ما گناهان مان را فراموش کنیم اما پیش خدا که فراموش نمی شود، و یا به انسانی که ضرر رساندیم آنها که فراموش نمی کنند.)
۲- کسی که کار حسنه اش را بار بار یاد کند، ولی مثل آن را دیگر انجام ندهد. (البته نباید به همان یک کار خیر بسنده کند.)
از امام صادق علیه السلام سؤال شد: تقوا چیست ؟ فرمود: تقوا آن است که هرجا خداوند خواست انسان حضور داشته باشد حاضر باشد، و هرجا که خداوند راضی نیست حضور داشته باشد، حاضر نباشد.
خطبه دوم
حجت الاسلام والمسلمین سید حیدر هاشمی بعد از توصیه نمودن مردم به تقوای الهی پیرامون اوضاع جاری کشور و جهان صحبت کرد. حاج آقای هاشمی در ابتدا بیان داشتند که: در هفته گذشته روز جهانی حقوق بشر بود و در هفته آینده هم روز جهانی مهاجرین در تقویم وجود دارد. یکی از مشکلات امروز جامعه بشری این است که همه فکر میکنند اگر تفکر غرب، تفکر آنهایی که با همه قدرت شان در مقابل اسلام قرار دارند اینها اگر رعایت نشود حقوق بشر رعایت نمیشود. این یک معضل است. در حالی که ما اگر حقوق بشر را از منظر خدا و از منظر اسلام ببینیم این بالاتر از آن باید رعایت بشود. بیایید ببینیم اسلام از بشر چه تصویر دارد؟ اسلام، بشر را به عنوان یک انسانی که فقط غذا بخورد و بخوابد معرفی نمی کند بلکه بشر را به عنوان یک عضوی که باید دیگران را نیازارد و به دیگران خدمت کند و رفاه بیاورد معرفی کرده است.
او افزود: پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله وسلم فرمود: مؤمن، از ملایکه مقرب مقامش بالاتر است. باید به ضمانت اجرایی پرداخته شود تا حقوق بشر حقش تأمین شود و الا با شعار که نمی شود. دیگران این حقوق بشر را بازیچه قرار دادند مخصوصاً حاکمان دنیا. یعنی حرف از حقوق بشر می زنند اما از ضمانت اجرایی خبری نیست. نکته آخر عرایضم: حوادثی که در سوریه افتاد ما شاهدش بودیم و همچنین حادثه ای که در وزارت مهاجرین اتفاق افتاد و باعث جریحه دار شدن خیلی از افراد و خانواده ها شد و زنگ خطری جدیدرا حس کردیم و به صدا درآمد، ما محکوم می کنیم.
اما نکتهای را متذکر میشوم:
تنها راه حلی که میتواند اختلافات را مدیریت کند و جوامع اندیشمند و آگاه میتوان به سلامت خودشان و جامعه شان را بیرون ببرند چند نکته است.
تبیین هدف مشترک
ارائه اصول و مبانی مشترک
ارشاد و راهنمایی خط مشی واحد
پیروی از یک راهنمای واحد و رهبر مشترکی که در کردار، در بیان، در سبک و سیره این حقیقت را بتواند جلوداری کند.
/پایان/