به گزارش افق اندیشه حجت الاسلام والمسلمین نور علی فهیمی ترکمنی در نمازجمعه این هفته (23 قوس ۱۴۰۳ه.ش.) غرب کابل که در مصلای بزرگ اباصالح المهدی (عج) برگزار شد نگاه یک بعدی به دین را یکی از آسیبهای دینداری خواند و گفت: بعضی در بعد مادی دین را منحصر میداند، بعضی ها در جنبهای اخروی دین را منحصر می داند. نباید انسان زندگی دنیا را رها کند شب و روز در فکر آخرت باشد، دین یک مجموعه است که هم زندگی دنیوی انسان و هم زندگی اخروی انسان ها را تأمین میکند این دینداری ناقص است و آسیب می زند.
خطبه اول
امام جمعه موقت غرب کابل حجت الاسلام والمسلمین فهیمی ترکمنی در خطبه اول نماز عبادی سیاسی جمعه این هفته بعد از سفارش خویشتن و نمازگزاران به رعایت تقوای إلهی و پرهیز از محرمات و نیکی نمودن به همدیگر درباره دینداری و آسیبهای دین سخنرانی کرد و گفت:
دیندارای سه حوزه است، یعنی دین در محور سه حوزه میچرخد: ۱- حوزه اعتقادات ۲- حوزه احکام ۳- حوزه اخلاق.
اگر به یکی از این سه حوزه آسیب برسد دین در محل خطر قرار میگیرد و انسان دین گریز میشود آفت در دینش ایجاد میشود.
۱- یکی از آسیب های دینداری ایمان فصلی و مقطعی است، انسان در یک زمان دیندار باشد، اما در بخشی از زندگیش دین گریز باشد. رهرو آن نیست گهی تند و گهی خسته رود/ رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.
۲- دومین آسیب دینداری یک بعدی نگاه کردن به دین است، به این معنا که دنیا را محکم بگیرد و آخرت را رها و فراموش کند.
۳- سومین آسیب دینداری انحراف خواص و متولیان دین است، خواص و کسانی که مدعی متولی بودن دین هستند دچار خطا و انحراف شوند، هم دین شان در خطر قرار می گیرند و هم پیروان شان را در معرض آسیب و خطر قرار می دهند.
۴- چهارمین آسیب نگاه یک بعدی به دین است، بعضی در بعد مادی دین را منحصر می داند، بعضی ها در جنبهای اخروی دین را منحصر می داند. نباید انسان زندگی دنیا را رها کند شب و روز در فکر آخرت باشد، دین یک مجموعه است که هم زندگی دنیوی انسان و هم زندگی اخروی انسان ها را تأمین میکند این دینداری ناقص است و آسیب می زند.
۵- پنجمین آسیب و خطر دینداری این است که انسان یک سلسله اخبار بدون تحقیق را بشنود و تحت تأثیر اخبار قرار بگیرد، در نتیجه در صحنه عمل چیزی دیگر ظهور و بروز پیدا کن، برادران حضرت یوسف به آن پیامبر خدا خیانت کردند و با کمال بی رحمی داخل چاه انداختند، با آن سرنوشت تلخ که برای حضرت یوسف پیدا شد، در قرآن آمده و خطاب به برادران یوسف می کند که آیا می دانید که چی خیانت و ظلم را در برابر برادرتان یوسف انجام دادید، در نتیجه تحت تأثیر جوسازی قرار نگیریم تا دین مان آسیب نبیند. پیامبر بزرگوار اسلام میفرماید متوجه آسیب های در دین باشید، نگذارید ایمان مستقر جایش را به ایمان مستودع بدهد.
۶- ششمین آسیب دینداری؛ تبعیض در دین است، یعنی «نؤمن ببعض و نكفر ببعض»، بعضی هستند بخشی از دین را محکم میگیرند و بخش دیگر را رها می کنند، نماز، روزه، حج و… انجام می دهند ولی سرسال خمسی ندارند و بقیه اعمال و واجبات را انجام ندهند این آسیب به دین انسان وارد میکند. پیامبر بزرگوار اسلام میفرماید: «آفة الدين ثلاثة: فقيه فاجر، امام جائر، مجتهد جاهل» آفت دین سه چیز است: دانشمند بدکار، پیشوای ستمگر، عابد نادان.
خطبه دوم
خطیب موقت نمازجمعه این هفته در غرب کابل در خطبه دوم بعد از توصیه و تأکید خویشتن و نمازگزاران به رعایت تقوای الهی و دوری نمودن از محرمات، مطالبی را ارائه کرد و گفت: پیامبر بزرگوار اسلام (ص) میفرماید: «فان لتقوي أربعة اركان: الخوف من رب الجليل، والعمل بالتنزيل، والقناعة بالقليل، والاستعداد ليوم الرحيل»
پیامبر اسلام (ص) میفرماید: تقوا دارای چهار رکن اساسی است:
۱- خوف و خشیت الهی است، حریم خدارا پاسداری کنیم، عالم محضر خداست و در محضر خدا کسی نافرمانی نمی کند.
۲- دومین رکن عمل به قرآن است، ما مسلمان هستیم و به دستورات قرآن عمل کنیم.
۳- سومین رکن از ارکان تقوا این است که انسان در زندگی دارای قناعت داشته باشد، برای جمعآوری اموال حریص نباشیم.
۴- چهارمین رکن تقوا این است که ما در این دنیا مانند مسافر هستیم، باید آمادگی و استعداد برای سفر آخرت داشته باشیم. لذا از خداوند متعال بخواهیم که خداوند متعال برای ما توفیق بدهد که تقوا در زندگی مان داشته باشیم.
مناسبت های مهم این هفته، روز یکشنبه سیزدهم جمادی الثانی مصادف با سالروز ارتحال ملکوتی ام البنین مادر ابالفضل العباس (ع) است؛ ضمن عرض تسلیت این مناسبت مهم مذهبی یک اشاره اجمالی به زندگی نامه آن بیبی داشته باشیم:
حضرت ام البنین در سال ۶۴ هجری قمری یعنی بعد از سه سال از جریان عاشورا در مدینه رحلت نمودند، نامش فاطمه و کنیهاش ام البنین، پدرش حذام ابن خالد و مادرش لیلا دختر ابن عامر است، حضرت علی علیه السلام بعد از ارتحال و شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها به همسری برگزید، خداوند چهار پسر به آن حضرت عنایت فرمود؛ ابالفضل العباس، عثمان، عبدالله، جعفر. این چهار پسر را برایش خداوند عنایت کرد، حضرت ابالفضل العباس در جریان کربلا ۳۴ ساله بود، هر چهار پسر ام البنین در روز عاشورا در دفاع از امام حسین علیه السلام شربت شهادت نوشیدند.
بعد از جریان کربلا و عاشورا، بانوان که از کربلا به مدینه مراجعت کردند در خانه ام البنین عزاداری می کردند، ام البنین در کربلا نبود ولی روزها میآمد در قبرستان بقیع آن چنان روضه و مرثیه می خواند که حتی دشمنان از مرثیه ام البنین به گریه می آمدند.
مروان بن حکم آدم قسی القلب و دشمن اهلبیت بود وقتی از کنار قبرستان بقیع عبور میکرد صدای گریه ام البنین را میشنید استاد میشد و گریه میکرد، ام البنین مرثیه میخواند خطاب میکرد به زنان مدینه که مرا دیگر ام البنین نخوانید من زمانی ام البنین بودم که چهار پسر داشتم الآن من فرزند ندارم، این حالت ام البنین مادر حضرت عباس است…
علامه مامقانی نوشته کرده وقتی بشیر بن جزلم خبر آمدن اسرای اهلبیت (ع) را دادند ام البنین (س) فرمود مرا از حسینم خبر بدی، فرزندانم و تمام کسانی که در زیر این آسمان کبود است فدای ابا عبدالله الحسین (علیه السلام).