به گزارش افق اندیشه نمازجمعه این هفته هرات 21 جدی ۱۴۰۳ خورشیدی در مصلای سلطانیه مزارشریف به امامت حجت الاسلام والمسلمین سید حیدر هاشمی اقامه شد.
خطبه اول
موضوع: مدارا و آثار آن از منظر قرآن و روایات
حجت الاسلام والمسلمین هاشمی بعد از حمد و ثنای الهی، خود و همه مردم و نمازگزاران را به رعایت تقوا سفارش کرد و گفت: تقوایی که اگر حفظ کنیم یک سرمایه است و یکی از آثارش تفکیک حق از باطل است و نیروی فرقان نصیب انسان میشود. از ویژگیهای مثبت و اثرگذار اخلاق انسان ها مدارا است. این واژه معمولاً با یک پیشوند یا پسوند استفاده میشود. گاهی میگویند: رفق و مدارا و گاهی میگویند: مدارا و گذشت و گاهی هم میگویند: مروت و مدارا. خداوند در قرآن در سوره اعراف -آیه ۱۹۹ میفرماید:
خُذِالْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ (199) ترجمه: عفو و ميانه روى را پيشه كن (عذر مردم را بپذير و بر آنان آسان بگير)، و به كارهاى عقل پسند و نيكو فرمان بده، و از جاهلان اعراض كن.
از بانو عایشه همسر پیامبر روایت شده که پیامبر اسلام صلوات الله علیه و آله فرمودند: خداوند، خیلی مهربان است به انسان و رفق و مدارا و عاطفه را دوست دارد. خداوند در رفق و مدارا و آسان گرفتن چیزی را عنایت میکند که در زور و فشار و سختگیری به دیگران عنایت نمیکند.
مدارات باعث میشود که امنیت حفظ شود و ارزش ها بالا میرود.
امام جمعه محترم افزود: چرا سفره جنگ، تجاوز، سختگیری و تعصب و دشمنی در کشور و دنیای اسلام بگسترد؟ ما میتوانیم با استفاده از نسخه قرآن سفره عشق و ارادت و خدمت به همدیگر را بگسترانیم. امیر المؤمنین علی علیه السلام فرمودند: سالم ماندن دین و دنیا در مدارات با مردم گره خورده است. یکی از جاهایی که خیلی باید دقت کنیم در مقابله با دشمنان دین اسلام است. ما جهان اسلام باید در مقابل کفر جدی باشیم نه در مقابل همدیگر.
خداوند میفرماید: سوره فتح-آیه ۲۹
مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاء عَلَي الْكُفَّارِ رُحَمَاء بَيْنَهُمْ….. (29)
ترجمه: محمّد، رسول خداست و كسانى كه با او هستند، بر كفّار، سخت و در ميان خودشان مهربانند.
چه معنا دارد که کشورهای اسلامی با همدیگر دشمنی کنند، کشورهای همسایه باهم دشمنی کنند.
ما باید در مقابل کفر جهانی وحدت داشته باشیم. مدارات بین جهان اسلام است و شدت و قوت و نیروی اسلام در مقابل کفر باید باشد. اما امروز در اثر دوری از قرآن متأسفانه این جریان عکس آن است.
خطبه دوم
خطیب و امام جمعه محترم بعد از توصیه نمودن مردم به تقوای الهی گفت که: ماه رجب، ماهی است که سرشار از مناسبت های مهم و نورانی می باشد و فرصت مغتنم برای خودسازی است.
او در ادامه بیان داشت که در این خطبه مناسبت ها و درس های آموزنده ماه رجب را اشارتا یاد میکنم. ولادت نهمین امام معصوم حضرت جوادالائمه علیه السلام را گرامی میداریم. امام جواد، تنها امامی است که در سن کودکی به مقام امامت رسید. پاسخ های حکیمانه ی را که امام جواد علیه السلام در مناظره یحیی بن اکثم قاضی القضات بغداد در مقابل سوالاتی که او بیان کرد، حضرت این حقیقت را روشن کرد. حضرت دانش گسترده و فروان داشت.
مهمترین سرمایه جامعه، علم است. ز گهواره تا گور دانش بجوی.
امام جواد علیه السلام فرمودند: مردم! همهی تان دنبال علم باشید. طلب کردن علم واجب است و بحث کردن از علم نافله است. آن چیزی که برادران را با همدیگر مهربان میکند، علم است. تحفه مجالس علم است. ارزش علم در اسلام به اندازهی است که قرآن میفرماید: خداوند مقام آنهایی را بالا برده که ایمان دارند و آنهایی که صاحبان علم اند.
برابری خلقت بشر و دانش: از آن لحظه ی که بشر پا به عرصه زندگی گذاشت از آن لحظه بحث یادگیری و دانش مطرح شد. وسیله قدرتیابی هر جامعه و کشورها علم است. امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند: علم، باعث میشود پنجه جامعه قوی شود و سلطه و اقتدار جامعه تکمیل شود. هرکس علم را در اختیار داشت میتواند دیگران را مدیریت کند و اگر یک جامعهی از کاروان علم عقب ماند آن وقت دیگران او را مدیریت میکنند. سرنوشت او دست دیگران است. اقتصاد و صحت و بهداشتش وابسته به دیگران. ثروتش وابسته به دیگران است.
/پایان/