این مسجد به عنوان مهم‌ترین نمایش کاشی کاری در جنوب آسیا شناخته می‌شود. همچنین برای آجر کاری‌های هندسی آن عنصر تزئینی ای که برای مساجد دوره گورکانی غیرمعمول است قابل توجه است. این مسجد در زمان سلطنت امپراتور گورکانی، شاه جهان، ساخته شده‌است که به نشانه قدردانی به شهر تقدیم کرد.

این بنا به شدت تحت تأثیر معماری آسیای مرکزی قرار دارد که بازتاب مبارزات شاه جهان در نزدیکی سمرقند، مدت کوتاهی قبل از طراحی مسجد است.

بزرگان در پاکستان می‌گویند که در سال 1644 میلادی، حاکم وقت مغول در منطقه تهتهه به وزیر خود دستور داد تا افراد مذهبی را برای ساخت مسجدی با نام «شاه جهان» گرد آورد. در ساخت این مسجد چندین هزار نفر حضور داشتند.

به گفته مورخان، ساخت مسجد شاه جهان با حضور هزاران کارگر در سال 1647 میلادی به پایان رسید و ساختن آن سه سال طول کشید. دو مسجد «شاه جهان» در تهتهه و «پادشاهی» در لاهور نشانه‌ای از بهترین هنر معماری دوران مغول هستند.

مسجد شاه جهان با مساحت 6500 متر مربع دارای 33 طاق و 93 گنبد است که از آجرهای قرمز و کاشی های آبی رنگ ساخته شده اند. جالب اینجاست که کاشی های آبی به طور طبیعی با استفاده از یک گیاه نیلی رنگ تولید می شوند و رنگ آبی دریایی را تولید می کنند.
این بنا به شدت تحت تأثیر معماری آسیای مرکزی قرار دارد که بازتاب مبارزات شاه جهان در نزدیکی سمرقند، مدت کوتاهی قبل از طراحی مسجد است. این مسجد در فضایی به وسعت ۶ هزار یارد ساخته شده، اما هیچ سیستم هواکش و خنک کننده یا بلندگویی ندارد با این حال هوای آن مطبوع است و صدای قاری در تمامی گوشه های مسجد به خوبی شنیده می شود.

«تهته» دارای اسامی متفاوتی به خاطر گنجینه های معماری اش از جمله مسجد «شاه جهان» است که از آن جمله می توان به «جواهر سند» یا «باب الاسلام» اشاره کرد. شهر تهته در ایالت سند پاکستان واقع شده‌است. شهر «تهته» زمانی مرکز ایالت سند بود که سلسله های مختلفی از گورکانیان تا انگلیسی ها بر آن حکومت کرده اند. این شهر بندری داشته که از اهمیت اقتصادی و استراتژیک زیادی برخوردار بوده است. آنچه امروزه در این شهر باقی مانده، بقایایی است که از ۷ آتش سوزی بزرگ جان سالم به در برده است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=34214

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب