آيت‌الله نوراحمد تقدسی(ره) در سال 1317 هـ .ش درولسوالی «سرخ پارسا دره تركمن» از توابع ولایت «پروان» به دنيا آمد؛ وی دروس دوران ابتدايی خويش را در بخش حوزه، در همين استان به اتمام رساند و برای ادامه تحصیل به کابل سفر کرد و از محضر آیت الله سید میرعلی احمد حجت کابلی و شهید آیت الله شیخ محمد امین افشار دانش کسب کرد.

در سال 1334 برای ادامه تحصيل عازم عراق شد و به مدت 10 سال در حوزه علميه نجف اشرف، به فراگيری علوم اسلامی پرداخت و در مدت 10 سال اقامتش در حوزه علميه نجف اشرف، دروس دينی را نزد آيت‌الله العظمی خويی و آيت‌الله العظمی صدر فرا گرفت.

این عالم برجسته افغانستان، پس از 14 سال اقامت و فراگیری دانش در نجف به زادگاهش برگشت و مدتی مشغول تدریس شد اما پس از اندک زمانی به کابل رفت و مدرسه “مدینه العلم” را بنا نهاد. اکنون صدها تن از شاگردان او در سراسر افغانستان مصروف تبلیغ معارف اسلامی است.

مرحوم آيت‌الله تقدسی در سال 1357 بعد از كودتای ننگين هفت ثور، به دليل نبود امنيت، عازم كشور ايران شد و در مدرسه «الجواد» حوزه علميه قم به تدريس دروس دينی برای طلاب دينی افغا‌ن‌ مشغول شد. وی در زمان جهاد مردم افغانستان، كنار مردم ولسوالی «بهسود» ولایت «ميدان وردك» حضوری فعال داشت و بعد از پيروزی جهاد، دوباره در مدرسه علميه مدينةالعلم كابل مستقر شد و اولين نماز جمعه را با حضور مردم شريف اين شهر در اين مدرسه برپا كرد.

پس از پیروزی جهاد افغانستان، مدتی به عنوان مشاور رئیس جمهور در دولت مجاهدین فعالیت کرد. در جریان جنگ های داخلی در کابل، تلاش‏های گسترده‏ ای را برای بازگردان صلح انجام داد. پس از روی کار آمدن طالبان در دهه نود میلادی، از سیاست دوری کرد اما در همان زمان تلاش زیادی برای آزادی های مذهبی نیز انجام داد و همزمان به تدریس، تبلیغ و تشریح معارف و علوم دینی در مدرسه “مدینه العلم” پرداخت.

تاسیس مدرسه مدینه العلم، ایجاد و ریاست شورای امامان جماعت کابل، تاسیس شبکه تلویزیونی کوثر از بارز ترین خدمات فرهنگی و علمی ایشان است.

آیت‌الله تقدسی(ره) در اواخر عمر خود به ديابت مبتلا شد و برای مداوای خود به چند كشور خارجی سفر كرد؛ اما نتيجه‌ای در پی نداشت؛ به گفته سید محمود قاسمی دکتر معالج آیت الله تقدسی: وی در ده سال اخیر عمرش از ناراحتی‏ های قلبی و شکر رنج می‏برد.

آیت الله تقدسی یک چهره شناخته شده در بین مردم افغانستان بود و بیشتر در زمنیه های عقیدتی در کابل فعال بود و او در بیشتر موضوعات سیاسی روز اظهار نظر می کرد و از او به عنوان یک چهره میانه رو نام برده می شود.

وی سرانجام صبح روز شنبه 21 جوزا 1391در حدود سن 75 سالگی براثر عارضه قلبی در کابل درگذشت. مراسم تشييع پيكر آيت‌الله تقدسی از مسجد جامع اهل‌بيت(ع) (سرکاریز) به سوسوی مدرسه علميه «مدينه العلم» (قلعه شهادۀ) شهر كابل، برگزار  ودر صحن آن مدرسه به خاك سپرده ‌شد.

مرحوم آيت‌الله محسنی، رئيس وقت شورای علمای شيعه افغانستان، بر پيكر آيت‌الله تقدسی نماز را اقامه كرد و و آیه الله محسن حجت نیز در مراسم تشییع از سخنرانان بود و در مورد شخصیت علمی و فرهنگی آیه الله تقدسی صحبت کرد.

 

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=5352

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب