د نیول شوي فلسطین په «دیرالغصون» کلي کې زیږېدلی او د لېسې تر پای ته رسېدو روسته، د زده کړې لپاره «اردن» او ورپسې «فیلیپین» هېواد ته ولاړ او هلته یې د ښاري پراختیا لیسانس واخست، ورپسې یې په ساختماني اداره کې ماستري او په پای کې یې په «حکومتي اداره» کې د ډاکټرۍ شهادتنامه تر لاسه کړه.
نوموړی د ۱۹۸۰او ۱۹۹۰کلونو ترمنځ پر پوهنتوني زده کړو لګیاو و؛ خو ددې بوختیاوو په ترڅ کې یې د اسلامي تاریخ مطالعه هم وکړه، چې نویو پوهېدنو ته رسېدلی دی.
ده خپلې لیکنې د «د حقیقت په لټه کې» کتاب کې راټولې کړي او په هېښنده دود یې مسایل مطرح کړي، چې نوی کهول ته دا لار پرانزي، چې یو زدکړیال څنګه بې له تعصبه، د یوه نوي تفکر خاوندېدای شي.
موږ دا ژباړه د یوې کړنلارې په شان دروړاندې کوو، چې ځوان نسل، د اسلامي مذاهبو په اړه، بې تعصبه مطالعه پیل او په پای کې د داسې عقیدې څښتن شي، چې پر قرآن او سنتو ولاړه وي او د نږه محمدي اسلام لاروی شي.

اسعد وحید قاسم (متولد 1965م)، مستبصر فلسطینی و صاحب کتاب حقیقة الشیعة الاثنی عشریة.
اسعد، مطالعه مطالب خلاف تسنن را در سال ۱۹۸۷م در ایام مطالعه دانشگاهی در فیلیپین؛ یعنی در هنگام ملاحظه حملات تکفیری بر ضد تشیع آغاز کرد و طبق گفته خودش تا آن زمان اهتمامی برای اطلاع از این مسائل اختلافی نداشته چون نیازی برای شناخت آن احساس نمی‌کرده است. تمام آنچه وی از شیعه می‌دانست همین بود که آنها مسلمان‌اند هرچند در بعضی از مسائل که موجب تکفیر آنان می‌شود (مانند برتری دادن علی بر دیگر صحابه و اهتمام آنان به زیارت قبور ائمه) با اهل سنت اختلاف دارند.

از این‌رو انگیزه‌ای در خود برای جستجو در تفاوت‌های میان شیعه و سنی احساس نمی‌کرد؛ چراکه این‌گونه بحث‌ها را ورود به چرخه‌ باطلی دانست که هیچ نتیجه‌ای دربر ندارد.

وجود ادلّه شیعه در صحاح سته
پس ‌از آنکه اسعد، کتب متعددی علیه شیعه را مطالعه کرد، خواندن بعضی از کتب شیعی را شروع کرد تا جواب شیعه را به سؤالات در آن کتب بیابد. به‌ویژه کتاب المراجعات را که حاوی گفتگوهای نویسنده شیعی با دانشمند سنی الازهر است، در نظر قرار داد.

اسعد در این زمینه می‌گوید: آنچه بیش از همه توجه مرا در این کتاب و دیگر کتب برانگیخت استدلال آن بر اساس آیات قرآنی و احادیث موثق نزد اهل سنت به‌ویژه در صحاح بخاری و مسلم است. از آنجا که بعضی روایات صحیح بخاری کاملاً روشن و واضح است، بعضی وهابیان ناچار شدند بگویند: اگر این روایات واقعاً در صحیح بخاری یافت شود، واجب است، به این کتاب کافر گردند و آن را از جمله کتب اهل سنت خارج کنند. چون در نزد هیچ‌یک از ما نسخه‌ای از این کتاب پیدا نمی‌شد، پس جستجو کردیم تا نسخه‌ای از آن را در پژوهشگاه بررسی اسلامی در یکی از دانشگاه‌های فیلیپین یافتیم. تلاش خود را برای جستجوی مصادر روایات مهم که در کتاب المراجعات به آن استناد شده بود نهادم. تمامی آن احادیث را همان‌گونه که نویسنده‌ المراجعات اشاره کرده بود در آن یافتم. در این هنگام یقین کردم ادعای شیعه بر این‌که خلافت ائمه دوازده‌گانه اهل‌بیت که از علی شروع شده و به مهدی ختم می‌شود مستند به حقانیت است.

انتخاب مذهب نزدیک‌تر به سنت پیامبر
اسعد درباره‌ کیفیت تغییر مذهب به تشیع و ترک تسنن می‌گوید: از ابتدا گمان نمی‌کردم که من مذهب تسنن را ترک کنم و گمان نمی‌بردم که اعتقاد من به حقانیت اهل‌بیت(ع) در خلافت پیامبر منجر به ترک مذهب تسنن گردد. بلکه آن را تعدیل آگاهی‌های تاریخی و تصحیح سیر تاریخ اسلام می‌دانستم.

اگر منظور از مذهب سنی تمسک به سنت پیامبر است، این تمسک موجب افزایش آگاهی من به روش اهل‌بیت(ع) گردید؛ زیرا آنها نزدیک‌ترین مردم به سنت نبوی هستند. علی‌رغم اینکه کسانی که در اطراف من بودند مرا شیعی می‌خواندند، از این مسئله پریشان نمی‌شدم و آن را بد نمی‌دیدم؛ چراکه من پیش ‌از این کینه‌ای نسبت به این نام نداشتم. من تقسیم مسلمانان را بر اساس مذهب صحیح نمی‌دانم؛ بلکه بر اساس راستی قوم و اصالت عمل و اخلاص می‌دانم. در نظر من اسلام به دو گونه خواهد بود، یا اسلام ظاهری موروثی که در آن جز شعائر جدا از معنا و تعصبات کورکورانه دیده نمی‌شود، یا اسلام واقعی که پیروان آن با روح و قلب خود ایمان آورده‌اند و با عمل خود بر اساس محبت و اخلاص عمل می‌کنند و تعصب در عقیده خود راه نمی‌دهند.

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=8336

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب