افق اندیشه:
ضمن عرض خیر مقدم و تشکر از حضور حضرت عالی که افتخار دادید که در موسسه افق اندیشه در خدمت شما باشیم. در ابتدا دوست داریم که خودتان را معرفی بفرمایید.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
بسم الله الرحمن الرحیم. بنده احمد زکی حسینی متولد افغانستان از خانواده مذهبی و عمدتا دانشمند از طرف مادر عمدتا ثروتمند. و خودم در زندگی بیشتر خواستم که مسیر دانش و بینش را در پیش گیرم. پدرم که خود اهل مطالعه و فرهنگ و حقوقدان و ادیب بود که یکی از آثار ایشان «دلباخته دوازده دلربا» همراه با چند مقاله بنده چاپ شده است، مشوق و حامی اصلی من بود . یک معلم خصوصی داشتم که از ابتدایی مرا با فرهنگ و کتاب و علم آشنا کرد و از همان دوره ابتدایی با کتابخانه های مشهور شهر کابل در رفت و آمد بودم. بنده در سال 1359 به ایران آمدم در ایران مهاجرت کردم و بیشتر هم مشغله من مشغلی فرهنگی بود و روزها می رفتم در دانشگاه تهران و بسیار آرزو داشتم که خودم بتوانم روزی اهل بحث آرام و منطقی و مستند باشم. مدت ها در ایران در این فضا بودک تا اینکه به پاکستان سفر کردم و در پاکستان هم وارد یک فضای فرهنگی شدم که آنجا نیز بیشتر با کتاب و با شخصیت های فرهنگی سروکار داشتم و یکی از دوستانی که در ارتباط شدم که معلم بینش ما در پاکستان بود و خود از برادران اهل سنت ما بود اهل تعامل و انسان که خیر دنیای اسلام را می خواست و از تفرقه و نزاع های بیهوده بیزار بود. بعد از این مدت به هندوستان سفر کردم و در هند، دانشگاه رفتم در رشته علوم سیاسی تحصیل کردم و انجمن محصلین را شکل دادیم و زبان انگلیسی فرا گرفتم و کلاس های اضافی و خصوصی شرکت می کردم. انجمن محصلین نشریه ای داشت بنام «پیام وحدت». این انجمن بشتر زمینه شد برای رشد بینیش اجتماعی، سیاسی، خبرنگاری ما و بنده نیز نقشی فعال در نشریه داشتم و یک جمعی از دوستانی فرا قومی و فرا مذهبی در آن جا همکاری داشتیم که به اعتراف آقای صباح الدین کشککی وزیر اطلاعات و فرهنگ وقت افغانستان از این نشریه به خوبی یاد کرده و بهتر از نشرات مجاهدین در پاکستان بوده است.
افق اندیشه:
جناب آقای حسینی شما الان مقیم استرالیا هستید و چگونه شد که شما مبلغ اسلام در این کشور شدید؟
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
واقعیت این است که بنده در ابتدا دوست نداشتم مقیم کشورهای خارجی و غربی شوم تا اینکه شرایط آماده شد و پدرم آمد و مادرم نیز اصرار کردند و سرانجام استخاره کردیم و این شد که به استرالیا رفته و ساکن استرالیا شدم.
افق اندیشه:
چند سال هست که در استرالیا ساکن هستید و مراکز علمی و فرهنگی استرالیا را معرفی بفرمایید
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
حدود 40 سال ساکن آن کشور هستم و در استرالیا نیز در مراکز علمی و فرهنگی حضور یافتم و زمینه این آشنایی ما با این مراکز همان نشریه ای بود که در هند منتشر می کردیم و به کشورهای مختلف ارسال می شد از جمله به استرالیا و با رفتن من به این کشور این مجله نقش معرفی بنده را به عهده گرفت. از همین ابتدای رفتن که من به استرالیا وارد شدم روزهای ابتدایی در مرابر کنسولگری روسیه در سیدنی یک تظاهرات برگزار شد که از بنده خواستند که یک صحبت و سخنرانی کنم. این جا بود که ارتباطات ایجاد شد با علقه های فرهنگی اجتماعی سیاسی افغان ها در سیدنی ارتباط گرفتم و سرانجام منجر شد که یک انجمن تشکیل دهیم و نشریت توحید را چاپ کنیم با جمعی دیگری از دوستان که هر کدام شان بعدها آدم های برجسته شدند که یکی از آنان آقای محمود سرپر سفیر افغانستان در سازمان ملل شد و معاون وزیر خارجه وقت آقای دکتر عمر وردک که او هم از دست اندرکاران نشریت توحید بود. ما جلسات دینی داشتیم و از همین جا فعالیت های دینی و تبلیغی را نیز آغاز کردیم و جلسات فرهنگی محفلی به مناسبه تجلیل از یاد بوده علامه اقبال در دانشگاه سیدنی گرفتیم و از سفرای هندوستان، پاکستان، ایران، افغانستان دعوت کردیم که آنان آمدند، سخنرانی کردند، و همچنان محفلی به مناسبت رحلت امام خمینی گرفتیم و این جلسلات در مناسبهای مختلف مثل موالد و شهادت ائمه (علیهم السلام) و مناسبت ماه مبارک رمضان جلساتی را تشکیل می دادیم و بعدها این جلسات ادامه پیدا کرد و گسترده شد و محبوبیت و اعتبار اجتماعی یافت که باعث کردید ما یک مرکز را برای فعالیت های خود خریداری کنیم و حالا ما یک مرکز داریم در صدد خریداری یک مرکز دیگر نیز هستیم و اونجا کتاب خانه داریم، مدرسه کلاس های زبان فارسی، درس های اخلاق، قرآن داریم و تفسیر، کلاس های برای خانواده داریم و مؤسسین، هیئت اجرائیه، رئیس، هیئت امنا و فعالیت گسترده شد و از بارزترین انجمن های اسلامی در استرالیا و مرکز نبی اکرام در سیدنی و انجمن نور هستند.
افق اندیشه:
مهم ترین مراکز علمی و فرهنگی اسلامی نظیر مرکز نبی اکرم را شما هم با آنان در ارتباط هستید معرفی بفرمایید
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
یکی از مجامع که فعال هست و عمدتاً فعالت های دینی دارد انجمن المهدی است که مسجد جامع در آنجا تشکیل داده و یک مدت آقای حجت آنجا امامت جماعت و نماز جماعه و ایراد سخنرانی داست و ما هم یک همکاری با آنان همکاری داریم و مرکز فعال دیگر مرکز و انجمن ارشاد است است که آنان هم در فعالتهای فرهنگی و اجتماعی فعالیت دارند و برنامه های دکتور حسینی مدیریت امور دینی می پردازاند و همسر ایشان نیز از فعالان فرهنگی این مرکز است. مجمع و انجمن دیگر مرکز رسول الله (صل الله علیه وآله) است و در ایام و مناسبت ها برنامه دارند و البته روحانی مستقر ندارند و در ایام و مناسبت ها دعوت می کنند. مرکز دیگر مرکز امام حسین (علیه السلام) است خدماتی و فعالیت های وسیع دارند و به زبان انگلیسی است و سابقه بیشتری نیز دارند. این مرکز با رفتن مدیر آن به ایران از من درخواست کردند که مدتی من اونجا مسئولیت بر عهده بگیرم و در آنجا همکاری کردیم و بنده نیز تمام وقت همکاری داشتیم. این مرکز مراجعین شان از کشورهای مختلف و همشهری ها هستند و برنامه های متنوع مثل جلسات مذهبی و کلاس های آموزشی دارند. مرکز دینی امام حسن (علیه السلام) که برنامه های شان به زبان انگلیسی است. البته مراکز و نهادهای فرهنگی دیگری نیز در این کشور وجود دارد.
افق اندیشه:
لطفا فضای فکری و فرهنگی مهاجرین و مسلمان در این کشورها را بیان فرمایید و روابط و ارتباطات مسلمانان با همدیگر و با دیگر ادیان چه گونه است؟ در این موارد نیز توضیحاتی بفرمایید.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
مسلمانان در این کشورها با همدیگر زندگی مسالمت آمیزی دارند و در مراسم و مناسبت های همدیگر شرکت می کنند مانند نماز جمعه دیگر مناسبت ها. البته نباید منکر شد که گاهی تندروی های از برخی مسلمانان اتفاق می افتد که فضای خوب روابط میان مسلمانان را تیره می کند ولی در مجموع میان مسلمانان در این کشورها همدلی شکل می گیرد بنابراین خصومت بسیار کم است رقابت هم در بعضی موارد اگر است و در موارد زیادی هم صمیمیت توسعه همکاری هست.
افق اندیشه:
پدیده مهاجرت علی رغم فرصت های زیادی که ایجاد می کند دارای چالش ها و تهدیدهای به ویژه در حوزه فرهنگ نیز است لطفا در این موارد نیز فضا و شرایط آنجا را برای ما بیان بفرمایید البته منظور کا از مهاجرت عام است و شامل شهروندان مسلمان این کشورها نیز می گردد.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
مهاجرت یک پدیده چند بعدی است و در دسته های مخلتف جای می گیرد مسیرهای جدید برای آدم باز می شود، انسان می تواند از فرصت های خوب استفاده بله یک سری از چالش ها و آسیب های جدی را هم ممکن است ایجاد کند بخصوص در حوزه فرهنگ و به صورت عام فرهنگ اسلامی. البته کودکان، نوجوانان و جوانان بیشترین آسیب می رند. ولی در مجموع فرصت های مهاجرت در این کشورها بیش از چالش های آن است ما مهاجرین در این کشورها در ایام ماه رمضان و دیگر ایام برنامه های فرهنگی خود را داریم درست است که در این کشورها برخی تدین شان تقلیل یافته اند ولی هستند مهاجرین زیادی که دین و آداب اسلامی را در این کشورها رعایت کردند و رعایت نیز می کنند.
افق اندیشه:
در این کشورها شرایط سیاسی و اجتماعی برای مهاجرین چگونه است لطفا در این زمیه نیز توضیحات و تجربیات خود را بیان بفرمایید.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
بله در این کشورها علی رغم آن از فرصت های دیگر این پدیده نیز بهره مند هستند در کشورهای نظیر استرالیا عدم تبعیض یکی از ارزش ها است و تلاش نیز می گرد تا حدی این ارزش رعایت شود که به گونه ای رعایت نیز می گردد. این مسئله در این کشور تبدیل به قانون نیز شده است که نمونه آن را در حضور خانم فاطمت پیمان در پارلمان و تشکیل حزب سیاسی شاهد بودیم که نسبت به موضع گیری ایشان در قبال مسئله فلسطین و لبنان مشکلاتی برایشش پیش آمد. در این کشورها آنان مسلمانان را به عنوان یک واقعیت پذیرفتند حالا یک تعداد کمی هست که تعصب تنگ نظری دارند ولی نگاه اکثریت در این زمینه مثبت است بله متأسفانه فضای رسانه کمی متفاوت است و بی تأثیر هم نیست.
افق اندیشه:
بله صحبت از رسانه شد ما بعضا در فضای رسانه ها شاهد هستیم که آنها اسلام و مسلمانان را مترادف ترور و تروریسم در نظر می گیرند و متاسفانه شاهد چهره ای خشن از اسلام در این فضا ها هستیم، شما چه دیدگاه و تجربه ای در این زمینه دارید؟
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
بله ما شاهد هستم که متاسفانه بعضی جاها اسلام را متهم می کنند که این ها تروریسم هستند و تروریسم را دوست داشته و درواقع تروریسم پرورند. ولی باید واقعیت های جامعه را غیر از فضای مجازی دنبال کینم و جامعه ای است یا جامعه زبان متاثر از تبلیغاتی رسانه ای اسلام هراسی در بعضی موارد ظهور و بروز دارند ولی هنوز هستند در این جوامع که با این فرهنگ مخالف هستند و مبارزه می کنند که برای نمونه از خود صدراعظم استرالیا و مشاور وی می توان یاد کرد که با این تفکر مبارزه کردند و می کنند در این کشورها یک اصطلاحی مورد پذیرش است بنام نزاکت سیاسی که تلاش می گردد همه خود را به آن منتسب کنند و پایبند باشد و آن این است که لزومی ندارد که اگر یک مجرم مسلمان است یادآوری کنند که این فرد مسلمان مهاجر پناهنده از یک کشور خاصی مرتکب خلاف رفتاری شده اند این بی نزاکتی سیاسی است بنابراین این گونه تبلیغات بسیار کاهش یافته و مسئولیت دارند به خصوص که نسل جدیدی از مهاجرین که در آن کشور تولد شدند بالاخره تقریبا حدود چهل و هشت هفت سال است که ما مهاجر داریم و نسل دومی که به وجود آمده بودند آنان در این کشورها به دنیا آمدند و در اینجا تحصیل کردند و انگلیسی فصیح صحبت می کنند و وارد فضای های سیاسی و اجتماعی آنجا شدند که نمونه آن عضویت در پارلمان است و این هم یک پدیده هستند.
افق اندیشه:
جناب آقای حسینی شما الحمدالله مبلغ موفق هستید و موفق بودید به عنوان یک فعال فرهنگی، تبلیغی و اجتماعی چند تا پیشنهاد برای همکاران خود یا کسانی که قرار هست در این مسیر گام بردارند بفرمایید چه پیشنهاداتی در این زمینه مطرح می کنید.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
الحمدالله که شما در فضای رسانه و فضای اینترنت حضور بارز داره افق اندیشه هم که از نام و سایت ارزنده است و معلوم است. یک پیشنهاد این است که شما بزرگواران در سایر مجامع رسانه ای هم حضور فعال داشته باشید در مصاحبه ها در تحلیل ها در چالش هایی که بعضی سایت ها به راه می اندازند در آنجا شما و کسانی دیگر که مناسب می دانید معرفی کنید که آنان آگاهی و اشراف دارند و یک استدلال قوی و بیان شیوه های خوبی استفاده می کنند تا برخی سوء تفاهم ها را رفع کنیم یک پیشنهاد دیگر این است که ما در سطح دینی کوشش کنیم که تمایز و برتری اسلام را با استدلال و استناد ثابت کنیم با برتری و فضیلت مکتب اهل بیت نسبت به سایر مکاتب و در فضای درون دینی که چرا من مسلمان هستم و چرا من اهل بیت را قبول دارم؟ البته شرایطی نیز است که ما مبلغان باید در شرایط تبلیغ باید آنها را رعایت کنیم از مسائل اخلاق، برخور نیک و گشاده رویی و دیگر امور. مطلب دیگر این است که باید در تبلیغ به ویژه تبلیغ در عرصه بین الملل باید از مطالب تکراری و بدون پشتوانه علمی جدا پرهیز کنیم.
افق اندیشه:
جناب آقای حسینی شما الحمدلله در کشورها و فضای زیادی تجربه تبلیغی دارید یکی از خاطرات خود را در این زمینه بفرمایید. زیرا خاطره ای از این فعالیت های تبلیغی و فرهنگی برای ما درس است و نکته جالب خاطرات علی رغم شیرینی برای دوستان درسهای زیادی دارد.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
من نوشته ای دارم تحت عنوان خاطرات تبلیغی از چهار گوشه جهان زیر بنده توفیق حضور تبلیغی در پنج قاره جهان داشتم و در این پنج قاره خاطرات تبلیغی گوناگون دارم اگر موسسه افق اندیشه این اثر ر چاپ کند جالب خواهد بود. یکی از خاطرات من این است که در یک محفلی بودیم که آقای راد نخست وزیر استرالیا نیز حضور داشت و ایشان در ارتباط با اسلام و جهان عرب صحبت کردند من از ایشان پرسیدم که آیا شما در مورد اسلام از منابع اصیل اسلامی آگاهی دارید آیا مطالعه کردید خوب ایشان جواب مشخص نداد و من دوباره وقتی که فرصت مساعد شد سوالم را تکرار کردم و می خواستم که متوجه این نقطه ضعف بسازم حضار محترم را که شما نمی توانید اسلام را از طریق منابع غیر اسلامی یا مخالف اسلامی مطالعه کنید زیرا این مطالعه جهت دار است و بی طرفانه نیست، علمی نیست هر کسی از ظن خود اسلام را تفسیر و برداشت کردند. نخست وزیر سرانجام تسلیم شد و اعتراف کرد که بله اطلاعات من از اسلام از طریق منابع اسلامی نیست و مطالعه در این زمینه نکردیم و وقتی که فرصت مساعد شد من این کار را می کنم. ایشان خب یکی از نخست وزیر های آزاده مستقلی است که حتی در ارتباط با ترامپ هم نظریات اعتراضی و انتقادی داشت و الان هم سفیر استرالیا در واشنگتن هست.
افق اندیشه:
از حضور و همکاری شما با موسسه افق اندیشه بسیار سپاسگزاریم و از خداوند برای شما آرزوی توفیق بیشتر و سلامتی داریم و اگر کدام نکته ای هست که بیان نشده است و یا لازم می دانید بفرمایید.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی:
نکته ای که به نظرم می رسد این است که در احادیث آمدند که با جان ها مال ها و زبان هایتان جهاد کنید و این جان و مال و زبان و از جمله جهاد زبان نیز دارای اهمیت است و از شما و همکارانتان در افق اندیشه تشکر می کنم و برای تان آرزوی توفیق دارم.