مسجد عتیق» یکی از قدیمیترین مساجد الحسیمه در مراکش است که در سال ۱۹۳۳ بنا شد و این جواهر مدیترانه شاهدی بر رویدادهای تاریخی متعددی و میراث فرهنگی است.
خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: «مسجد عتیق» یکی از قدیمیترین مساجد الحسیمه در مراکش است که در سال ۱۹۳۳ بنا شد. این مسجد دارای سبکی منحصر به فرد و غنی از میراث معماری اسلامی است.
این مسجد از زمان ساخت شاهد رویدادهای تاریخی متعددی بوده و به عنوان مرکزی برای فعالیتهای مذهبی، اجتماعی و علمی متعدد عمل کرده است.
این بنای تاریخی که قلب و ذهن ساکنان آن برای هر نماز آرزوی آن را دارند، چراغی معنوی است که گواهی بر حافظه غنی و متنوع الحسیمه است. با توجه به اهمیت تاریخی، مذهبی و فرهنگی آن، مرمت، گسترش و نگهداری شده و با افتخار به عنوان شاهدی بر میراث فرهنگی این جواهر مدیترانه ایستاده است.
در این زمینه، محمد فهیم، نماینده منطقهای امور اسلامی در الحسیمه، میگوید که مسجد عتیق در طول سالها جایگاه ویژهای در بین ساکنان و گردشگران الحسیمه داشته است.
وی توضیح میدهد که این بنا تنها به عنوان یک مکان عبادی محدود نمیشود، بلکه یک مرکز مهم زندگی اجتماعی، علمی و فرهنگی نیز بوده و همچنان هست.
فهیم درباره ساخت این مسجد میگوید که اطلاعات دقیقی در مورد نهادی که بر ساخت آن نظارت داشته است، وجود ندارد، اگرچه برخی منابع نادرست حاکی از آن است که این مسجد به ابتکار «مولای حسن بن مهدی» ساخته شده است.
وی افزود که این مسجد پیش از این مکانی برای برگزاری جلسات حفظ قرآن و دروس فقه، حدیث و سیره پیامبر بوده است. این امر به گسترش آگاهی مذهبی در منطقه به ویژه پس از تعطیلی مؤسسه مذهبی در تمسمان و انتقال دانشجویان آن به مسجد برای تکمیل تحصیلاتشان، کمک کرده است. این مسجد دارای خوابگاه برای اسکان دانشجویان است.
فهیم اظهار داشت که در سال ۱۹۸۵، ملک حسن دوم، پادشاه فقید مراکش دستور گسترش مسجد و نوسازی مناره آن را برای پذیرایی از تعداد بیشتر نمازگزاران صادر کرد. این توسعه مساحتی به وسعت ۶۰۰ متر مربع به آن اضافه کرد و مسجد را قادر به پذیرش تقریباً ۱۲۰۰ نمازگزار کرد.
در همین حال، محمد اوریاغل، رئیس شورای علمی محلی در الحسیمه، تأکید کرد که این مسجد به یک مکان مذهبی و مقصدی معنوی برای هر گردشگر و زائر تبدیل شده است. همچنین مکانی برای جشنهای مذهبی و ملی است.
وی خاطرنشان کرد که «محمد بن حدو الغلبزوری» که در سال ۱۹۷۲ درگذشت، اولین امام جماعتی بود که در دهه ۱۹۳۰ برای امامت نماز در این مسجد منصوب شد. او اصالتاً اهل روستای آیت قمرة از قبیله آیت وریاغل بود.
رئیس شورای علمی الحسمیه میگوید که این مسجد مورد توجه پادشاهان سلسله علویان که بنیانگذار آن مولا علی شریف است، قرار گرفته و توسط مرحوم ملک حسن دوم مرمت و بازسازی شده است. این مراقبت در دوران ملک محمد ششم، از جمله ویژگیهای معماری و موزاییکهای اصیل آن ادامه یافت.
اوریاغل همچنین می گوید که در پروژه نوسازی مسجد که توسط ملک محمد ششم اجرا شد، سالنی برای زنان ساخته شده است تا خواندن، نوشتن، حفظ قرآن کریم و علوم دینی بیاموزند.
این مسجد هنوز هم از زمان اولین اذان، ویژگی قدیمی و سبک معماری غنی خود را حفظ کرده است. بازسازی مناره آن، سبک معماری اصیل مراکشی و تزئینات سنتی منحصر به فرد آن را حفظ کرده و ظرافت و زیبایی خاصی به آن بخشیده است.