پرسش :
حضرت زینب(سلام الله علیها) کیست؟

پاسخ :
حضرت زینب (علیها السلام) دختر امام علی(علیه السلام) و حضرت فاطمه(سلام الله علیها) است. زینب به معنای «درخت نیکو منظر و خوشبو» یا «زینت پدر» است.(1) بنابر برخی منابع، حضرت زینب(سلام الله علیها) در ۵ جمادی‌الاول، سال پنجم یا سال ۶ قمری در مدینه متولد شد.(2)
بر اساس روایات متعدد، نام‌گذاری حضرت زینب(علیها السلام)، توسط پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) صورت گرفت. گفته شده است که جبرئیل از سوی خداوند این نام را به پیامبر(صلی الله علیه وآله) رسانده است. در کتاب «الخصائص الزینبیه» آمده است پیامبر(صلی الله علیه وآله) او را بوسید و فرمود: «حاضران امّتم، غایبان را از کرامت این دخترم زینب آگاه کنند؛ همانا او مانند جده‌اش خدیجه است.»(3)
برای وی، القاب فراوانی نقل شده است، همانند عقیله بنی هاشم، عالِمه غیر مُعلَّمه، عارفه، موثّقه، فاضله، کامله، عابده آل علی، معصومه صغری، امینة الله، نائبة الزهرا، نائبة الحسین، عقیلة النساء، شریکة الشهداء، بلیغه، فصیحه و شریکة الحسین.(4)
حضرت زینب(سلام الله علیها) را به سبب سختی‌های بسیاری که در زندگی دید، «ام المصائب» نیز لقب داده‌اند. درگذشت جدش پیامبر(صلی الله علیه وآله)، بیماری و به شهادت رسیدن مادرش (علیها السلام)، شهادت پدرش امیرالمؤمنین(علیه السلام)، شهادت برادرش امام مجتبی(علیه السلام)، واقعه کربلا و به اسارت رفتن در کوفه و شام از جمله وقایع سخت و تلخ زندگی وی به شمار می‌آید.
سخنان و خطبه‌های زینب(سلام الله علیها) را در کوفه و همچنین در دربار یزید، که همراه با استدلال به آیات قرآن بود، بیانگر دانش او دانسته‌اند. وی احادیثی از مادرش حضرت زهرا(سلام الله علیها) نیز نقل کرده است.

پی‌نوشت‌ها:
1- زبیدی، مرتضی، تاج العروس، ۱۴۱۴ق، ج۲، ص۶۰.
2- العلوی، ابوالحسن، اخبار الزینبیات، ۱۴۱۰ق، ص۲۳.
3- جزائری، سید نورالدین، الخصائص الزینبیه، ۱۴۲۵ق، ص۴۴.
4- همان، 52.

لینک کوتاه مطلب : https://ofoghandisha.com/?p=39033

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب