نگاهی به پایگاههای اینترنتی دینی
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا بهروز (عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
اشاره
اواخر قرن بیستم میلادی، نخستین جرقه پیدایش رایانه زده شد و این پدیده مهم، در مسیر تکامل قرار گرفت. از سوی دیگر، شبکه جهانی اینترنت که هدف آن آسانسازی تبادل اطلاعات است، زمینه ارتباط رایانههای سراسر جهان را به وجود آورده است؛ بهگونهای که فاصلهها را از میان برداشته و امروزه، تمام دنیا به مثابه دهکده جهانی در نظر است. دهکدهای که برای حضور در آن، باید با قواعدش آشنا شد تا بتوان از ظرفیتهای جالب و جذاب آن استفاده کرد و رایانه، یکی از این ظرفهاست.
مراجع معظم تقلید و علمای دینی نیز با توجه به جهانشمولی اسلام، با ایجاد پایگاههای متنوع دینی، در این عرصه حضور جدی پیدا کردهاند و از این ابزار، برای تبلیغ و ترویج موضوعهای اسلامی بهره میگیرند.
در این نوشتار، در صدد هستیم تا به بررسی پایگاههای مراجع معظم تقلید، پایگاههای پاسخگو و پایگاههایی که با طلاب و مبلغین دینی در ارتباط هستند، بپردازیم. بدیهی است، به جهت فراوانی پایگاههای مراجع تقلید و علما و همچنین فراوانی مراکز پاسخگویی، معرفی همه آنها از حوصله این مقاله خارج است. از این رو، تعدادی از مهمترین آنها را انتخاب کرده و در منظر خوانندگان و مبلغین عزیز قرار دادهایم.
الف ـ پایگاههای مراجع معظم تقلید
۱. پایگاه امام خمینی: www.imam-khomeini.com
این پایگاه، به پنج زبان دنیا: فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسوی و ترکی، اطلاعرسانی میکند. بخشهای مهم آن، عبارتاند از: زندگینامه، کتابشناسی، مقالات، آثار امام، اشعار امام، اشعار درباره امام، خاطرات، بیانیههای امام، امام از نگاه جهان و آثار درباره امام.
۲. پایگاه آیتالله خامنهای (دامظله): www.leader.ir
پایگاه مزبور، به زبانهای: فارسی، عربی، انگلیسی، آذربایجانی، اسپانیایی، فرانسوی و اردو است. بخشهای مهم و اصلی پایگاه، عبارتاند از: اخبار دفتر، آشنایی با رهبر، استفتائات، کتابخانه، نگارخانه، دروس، آموزش و ارتباط با پایگاه.
۳. پایگاه آیتالله خویی: www.alkhoei.net
این پایگاه، به سه زبان: فارسی، عربی و انگلیسی است. مهمترین بخشهای این پایگاه، عبارتاند از: حیات علمی و مرجعیت، تألیفات و تقریرات، دروس صوتی و کتابخانه الکترونیکی.
۴. پایگاه آیتالله بهجت: www.bahjat.org
پایگاه مذکور، به دو زبان فارسی و عربی است و مهمترین بخشهای آن، عبارتاند از: زندگینامه، بیانات آیتالله بهجت، رساله، نگارخانه و فروشگاه.
۵. پایگاه آیتالله فاضل لنکرانی: www.lankarani.ir
این پایگاه نیز به زبانهای: فارسی، عربی، انگلیسی، آذربایجانی، عبری و اردو است. بخشهای مهم و اصلی آن عبارتاند از: زندگینامه، پیامها، نگارخانه، کتابخانه، احکام و فتاوا، فعالیتهای فرهنگی، کتابخانه تخصصی فقهی، دروس و مناسبتها.
از ویژگیهای این پایگاه، ارائه به ۸۳ زبان دنیا است که این تنوع و فراوانی زبان، آن را از بین سایر پایگاههای مراجع، متمایز کرده است. در بخش دیگری از پایگاه، کتابخانه تخصصی فقهی به چشم میخورد که بهصورت قفسهباز برای استفاده دانشپژوهان فراهم گردیده است.
۶. پایگاه آیتالله شیخ جواد تبریزی: www.tabrizi.org
در حال حاضر، پایگاه مزبور، به زبان فارسی و عربی ارائه میشود. دروس اصول و فقه معظمله، کتابها و تألیفات ایشان، از مهمترین بخشهای این پایگاه محسوب میشود.
۷. پایگاه آیتالله وحید خراسانی (دامظله): http://wahidkhorasani.com
این پایگاه، به زبانهای مختلف از جمله: فارسی، عربی، انگلیسی، اردو و حتی ترکی ارائه میشود و بخشهای مهم آن از این قرار است: کتابخانه، بیانیههای ایشان، دروس، سؤالات اعتقادی، اخلاقی و شرعی.
۸. پایگاه آیتالله سیستانی (دامظله): www.sistani.org
پایگاه آیتالله سیستانی، هماکنون به هفت زبان: فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسوی، ترکی، اردو و آذربایجانی ارائه میگردد. زندگینامه، تألیفات، توضیحالمسائل، مناسک حج، استفتائات و پیامهای ایشان، از جمله بخشهای این پایگاه به شمار میرود. بخش استفتائات، در دو مجموعه جداگانه فقهی و اعتقادی ارائه گردیده و استفتائات هر مجموعه، بر اساس حروف الفبا طبقهبندی شده است.
بخش «مرجعیت در رسانهها»، از بخشهای ابتکاری این پایگاه است که به اطلاعرسانی درباره وضعیت روز معظمله در رسانههای مشهور ایران و جهان میپردازد.
۹. پایگاه آیتالله صافی گلپایگانی (دامظله): www.saafi.net
این پایگاه، به زبانهای: فارسی، عربی، انگلیسی، عبری و اردو بوده و مشتمل بر زندگینامه، آثار علمی، دروس خارج فقه، رساله عملیه و مناسک حج است. ارسال استفتا برای پرسشهای فقهی و اعتقادی، از دیگر بخشهای این پایگاه دینی است.
۱۰. پایگاه آیتالله نوری همدانی (دامظله): www.noorihamedani.com
پایگاه مذکور، به زبان فارسی است و مهمترین بخشهای آن، عبارتاند از: زندگینامه، تألیفات، رساله توضیحالمسائل، کتابخانه، دروس خارج فقه و پاسخگویی آنلاین به سؤالات.
از ویژگی مهم این پایگاه، ارائه دروس خارج فقه ایشان بهصورت شنیداری و نوشتاری (در قالب فایل پیدیاف) است.
۱۱. پایگاه آیتالله مکارم شیرازی (دامظله): www.makaremshirazi.org
این پایگاه، به زبانهای: فارسی، عربی، انگلیسی، اردو و عبری ارائه میشود. قسمتهای مختلف این پایگاه، عبارتاند از: زندگینامه، تألیفات، دروس خارج فقه و اصول، تفسیر، مباحث اخلاقی، دیدارها، بیانیهها، سخنرانیها، فتاوا به همراه اشعار و اندرزهایی از ایشان.
از خدمات ارائهشده در این پایگاه، امکان درخواست وقت ملاقات با معظمله است. ارتباط آنلاین با دفتر نیز از طریق این پایگاه و در دو بخش روابط عمومی و فنی، امکانپذیر است.
۱۲. پایگاه آیتالله سبحانی (دامظله): http://tohid.ir
پایگاه مزبور، به دو زبان فارسی و عربی است. قسمتهای مهم این پایگاه، عبارتاند از: استفتائات، دروس معظمله، کتابخانه، مقالات و نیز دانشنامه کلام اسلامی و پاسخ به شبهات.
۱۳. پایگاه آیتالله شبیری زنجانی (دامظله): www.zanjani.ir
مهمترین بخشهای پایگاه، عبارتاند از: زندگینامه، توضیحالمسائل، استفتائات، دروس خارج و بیانات معظمله.
۱۴. پایگاه آیتالله جوادی آملی (دامظله): www.esra.ir
این پایگاه، به زبان فارسی است و بخشهای مهم آن، عبارتاند از: دروس فقهی، تفسیری و اخلاقی، مقالات، پرسمان، تألیفات، بیانات و استفتائات.
۱۵. پایگاه آیتالله مظاهری (دامظله): www.almazaheri.ir
پایگاه معظمله، به زبان فارسی است و مهمترین بخشهای آن، عبارتاند از: استفتائات، اخلاق، اعتقادات، احکام، تألیفات، دروس و نگارخانه.
۱۶. پایگاه آیتالله علوی گرگانی (دامظله): http://gorgani.ir
زبان پایگاه، فارسی و عربی است و بخشی نیز به عنوان روابط عمومی دارد. مهمترین بخشهای پایگاه، به این شرح است: زندگینامه، توضیحالمسائل، مناسک حج، استفتائات، انوار اخلاقی، تألیفات و نگارخانه صوتی (دروس: اخلاق، خارج فقه و اصول فقه).
۱۷. پایگاه آیتالله موسوی اردبیلی (دامظله): www.ardebili.com
این پایگاه، به شش زبان: فارسی، عربی، انگلیسی، اردو، ترکی و آذربایجانی است. بخشهای مهم پایگاه، عبارتاند از: طرحها و خدمات، پرسش و پاسخ، احکام و مسائل، تألیفات و نوشتهها، پاسخگویی آنلاین و دروس خارج فقه.
ب ـ مراکز پاسخگو به سؤالات
۱. مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی: www.pasokhgoo.ir
این مرکز که زیر نظر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم فعالیت میکند، در قالب سه سامانه: پیامکی، تلفنی و فضای مجازی، پاسخگوی سؤالات دینی است و آرشیوی بسیار ارزشمند از پرسشها و پاسخها در آن موجود است. تدوین بیش از سیصد جزوه پرسش و پاسخ، و نیز چندین کتاب پرسش و پاسخ، از خدمات فرهنگی این مرکز است.
۲. اداره مشاوره و پاسخ نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها: www.porseman.org
این اداره، وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها است. زمینه پاسخگویی آن، مسائل دانشجویی و تمامی حوزههای معارف اسلامی مرتبط با دانشجویان است.
شیوه پاسخگویی این اداره بدینگونه است که دانشجویان عزیز میتوانند بهصورت تماس تلفنی و همچنین به شکل کتبی و یا گفتوگوی حضوری، سؤالات خود را مطرح کنند و یا از طریق پایگاه بهصورت چت، آنلاین و یا پست الکترونیکی، با این اداره ارتباط برقرار کنند. این اداره، در مناسبتهای خاص (مانند ماه محرم و ماه رمضان)، با ارسال مبلغ به دانشگاهها نیز پاسخگوی مسائل دانشجویان است.
تقویت بنیه علمی، دینی و انقلابی دانشجویان، ارائه مشاوره اخلاقی و تربیتی به منظور کاهش ناهنجاریهای اخلاقی و مشکلات روحی و هدایتهای معنوی و نیز پاسخ به شبهات عقیدتی، از اهداف مهم این اداره به شمار میرود.
۳. سامانه پاسخگویی به سؤالات و شبهات دینی (ای.پرسش): www.eporsesh.com
پایگاه ای.پرسش، وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم (شعبه مشهد) است. این سامانه پاسخگویی، همزمان با حفظ اصل تخصصی بودن جوابدادن به سؤالات با رویکرد دقت و سرعت، در موضوعات متنوع دینی و مسائل خانوادگی به ارائه خدمات مشغول است.
شیوه پاسخگویی پایگاه به این شکل است که عموم مردم و مبلغین گرامی پس از برقراری ارتباط با پایگاه، میتوانند نسبت به ارائه سؤال خود اقدام کنند. در این پایگاه، گفتوگوی زنده (چت) با پاسخگویان و اساتید برجسته حوزه و دانشگاه بهراحتی و بدون نیاز به نرمافزار ممکن است.
۴. مؤسسه فرهنگی رواق حکمت (اسلامکوئیست): www.islamquest.net/fa
در این پایگاه دینی، به سؤالات و شبهات در زمینه مباحث: فلسفی، کلامی، اعتقادی، شرعی، اجتماعی، قرآنی، اخلاقی و یا عرفانی پاسخ داده میشود. پاسخگویی قبل از طریق اینترنت، ارسال سؤال به پست الکترونیکی و یا از طریق پایگاه اسلامکوئیست انجام میگیرد.
این مرکز تا کنون به بیش از ده هزار پرسش تخصصی اقشار مختلف مردم و بعضاً به سفارش مؤسسات دیگر از طریق اینترنت، پاسخهای متقن و کاملاً تخصصی ارائه داده است.
در حال حاضر، این پایگاه به چهارده زبان: فارسی، عربی، اردو، انگلیسی، فرانسه، ترکی عبری، ترکی استانبولی، اندونزیایی، مالزی، روسی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی و بهتازگی زبان تایی فعالیت میکند.
این مؤسسه، زیر نظر آیتالله مهدی هادوی تهرانی اداره میشود.
۵. مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم: http://andisheqom.com
این پایگاه که به مرکز مدیریت حوزههای علمیه وابسته است، در زمینه: قرآن، حدیث، حقوق و سیاست، فلسفه و کلام، دینپژوهی، ادیان و مذاهب، تربیت و مشاوره، تاریخ و سیره، فقه، امامت و مهدویت، به پاسخگویی مشغول است.
گفتنی است، تعداد پرسشها و پاسخهای موجود در آرشیو این پایگاه، به بیش از سی هزار مورد میرسد و شمار پرسش و پاسخ واردشده در نرمافزار، بیش از شش هزار مورد است.
۶. مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی (شعبه اصفهان): www.morsalat.com
این مرکز که وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم است، در حوزه پاسخگویی به پرسشهای: شرعی، دینی، حدیثی، اجتماعی و سیاسی، فعالیت دارد. اعزام پاسخگو و کارشناس به مراکز علمی و آموزشی و فرهنگی، و نیز پاسخگویی به سؤالات در ساعات اداری به وسیله تماس تلفنی، از جمله شیوههای پاسخگویی این مرکز است. همچنین علاقهمندان میتوانند به وسیله نامه کتبی و ارسال آن، و یا از طریق اینترنت و پست الکترونیکی سؤالات خود را مطرح کنند و پاسخ مناسب دریافت کنند.
این دفتر به طور متوسط، ماهانه به ۳۰۰ سؤال کتبی، ۳۵۰ سؤال حضوری و ۱۰۰ سؤال تلفنی پاسخ میدهد. هماکنون، تعداد پرسشها و پاسخهای موجود در آرشیو آن، بیش از ۵۰۰ پرسش و پاسخ است.
۷. اداره پاسخگویی به سؤالات دینی (آستان قدس رضوی): http://ep.aqr.ir
مراکز پاسخگویی به سؤالات دینی، واقع در صحنهای حرم مطهر رضوی، با حضور دو استاد پاسخگو، آماده ارائه خدمات به طور رایگان به مراجعان محترم است. همچنین سامانه پاسخگویی به سؤالات دینی به شماره ۱۸۱۸۱ و ۱۵۳ بهصورت شبانهروزی آماده پاسخگویی به تماسهای داخل و خارج کشور است. تعداد پرسش و پاسخ موجود در آرشیو این اداره، ۳۱۱۳ پرسش و پاسخ است و شمار پرسش و پاسخ واردشده در نرمافزار، ۸۱۱۱ مورد است.
۸. پژوهشکده دارالحدیث (واحد پاسخگویی به پرسشهای حدیثی): www.hadith.net
این پژوهشکده که به مؤسسه علمیفرهنگی دارالحدیث وابسته است، آماده پاسخگویی به: عموم مردم، طلاب، اساتید و علمای حوزه علمیه، دانشجویان و اساتید دانشگاهها، ارگانهای دولتی، مراکز فرهنگی، صدا و سیما، و نیز مراکز پاسخگویی، در زمینه مسائل مرتبط با حدیث است.
علاقهمندان به احادیث و مسائل مرتبط با آن میتوانند جهت دریافت پاسخ کوتاه سؤالات خود، از ساعت ۸:۰۰ صبح تا ۳:۳۰ با تلفن این واحد تماس بگیرند و جهت ارائه سؤالات مفصل نیز بهصورت حضوری در زمان مشخصشده در این واحد حضور یابند و یا بهصورت مکاتبهای و ارسال نامه و همچنین از طریق پست الکترونیکی، پرسش خود را عرضه کرده و پاسخ مناسب دریافت کنند.
این مؤسسه، زیر نظر آیتالله محمد محمدی ریشهری اداره میگردد. تعداد پرسشها و پاسخهای موجود در آرشیو مؤسسه، بیش از ۳۰۰۰ پرسش و پاسخ، و شمار پرسش و پاسخ واردشده در نرمافزار، بیش از ۳۰۰ مورد است.
۹. مؤسسه آموزشیپژوهشی مذاهب اسلامی: http://mazaheb.com
مؤسسه مذکور، به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور اهل سنت سیستان و بلوچستان وابسته است و مخاطبان آن: عموم مردم، بهویژه ساکنان مناطق مرزی، طلاب، علما و فرهنگیان هستند. زمینه پاسخگویی این مؤسسه، سؤالات مرتبط با مذهب شیعه و مذاهب اهل سنت است.
گفتنی است، این مؤسسه بهصورت مکاتبهای، تماس تلفنی، پست الکترونیکی و همچنین از طریق پایگاه مؤسسه، آماده دریافت پرسشهای کاربران و علاقهمندان به مسائل مذاهب اسلامی است. تعداد پرسشها و پاسخهای موجود در آرشیو مؤسسه، بیش از ۵۰۰۰ پرسش و پاسخ، و شمار پرسش و پاسخ واردشده در نرمافزار، بیش از ۱۰۰۰ مورد است.
۱۰. واحد ارشاد و مشاوره مسجد مقدس جمکران: www.jamkaran.info
مخاطبان این پایگاه، عموم مردم و زائران مسجد مقدس جمکران هستند. دستاندرکاران این واحد، در زمینه: احکام، اعتقادات و مشاوره، آماده پاسخگویی به سؤالات مراجعان هستند. پاسخگویی در این مرکز، فقط بهصورت حضوری در مسجد مقدس جمکران، بهویژه در ایام زیارتی، انجام میگیرد.
۱۱. مرکز پاسخگویی به سؤالات دینی انوار طاها: www.anvartaha.ir
مؤسسه انوار طاها، زیر نظر آیتالله حسینی بوشهری فعالیت میکند و در آن، به انواع سؤالات، در زمینههایی چون: اعتقادی، تفسیری و شرعی پاسخ داده میشود. این مرکز از طریق پایگاه اینترنتی خود و نیز شماره پیامک ۳۰۰۰۳۳۰۳ پاسخگوی سؤالات دینی کاربران است.
۱۲. واحد تخصصی پاسخ به شبهات قرآنی (مرکز تحقیقات قرآن کریم المهدی): www.quransc.com
این مرکز، آماده پاسخگویی به سؤالات و شبهات قرآنی و همچنین پرسشهای مرتبط با قرآن و علوم روز، همانند: مدیریت، پزشکی، روانپزشکی، روانشناسی، زمینشناسی یا کیهانشناسی است.
جوانان عزیز، جهت مطرح کردن سؤالات خود میتوانند با شماره تلفن واحد تماس بگیرند و یا با ارسال نامه کتبی و همچنین از طریق پایگاه و پست الکترونیکی، پرسشهای قرآنی خود را مطرح کرده و پاسخ آنها را دریافت کنند.
۱۳. پاسخ به سؤالات قرآنی (مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی): www.porsemanequran.com
این پایگاه که به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم وابسته است، پاسخگوی پرسشهای قرآنی کاربران است. تعداد پرسشها و پاسخهای موجود در آرشیو این مرکز، بیش از ۵۸۰۰۰ مورد است که بیش از ۳۰۰۰ پرسش و پاسخ، تا کنون وارد نرمافزار شده است.
۱۴. پاسخ به سؤالات (آیتالله سبحانی): http://tohid.ir
این پایگاه، در زمینه مسائل: اعتقادی، کلامی، فقهی، شبهات وهابیت و کتب شبههافکن، پاسخگو است که روند پاسخ به سؤالات و شبهات، بهصورت: حضوری، کتبی، تلفنی، اینترنتی، انتشار آثار مرتبط با پاسخگویی و یا تربیت منابع انسانی، انجام میشود.
۱۵. مؤسسه تحقیقاتی ولیّعصر: www.valiasr-aj.com
بنیانگذار این مؤسسه، ابوالقاسم خزعلی و سید محمد حسینی قزوینی است که در حوزه: شبهات اعتقادی، حدیث و رجال، شبهات وهابیت (دفاع از حریم ولایت)، پاسخگو است. پاسخگویی در این مؤسسه، فقط بهصورت اینترنتی و پست الکترونیکی انجام میپذیرد.
این مؤسسه، تا کنون بیش از ۱۰۰۰۰ پرسش و پاسخ را از مراکز مختلف جمعآوری و در ۱۰۰ موضوع طبقهبندی کرده است. تعداد پرسش و پاسخ موجود در آرشیو مؤسسه، بیش از ۸۰۰۰ عدد است و شمار پرسش و پاسخ واردشده در نرمافزار، ۱۰۰۰ مورد است.
۱۶. فرهنگسرای پرسش: www.porsesh.ir
این فرهنگسرا که به سازمان فرهنگیتفریحی شهرداری اصفهان وابسته است، پاسخگوی سؤالات و مسائل اعتقادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و نیز پرسشهای مطرح در موضوعاتی چون: زندگی در عصر ارتباطات، برنامهریزی، حقوق زن و مرد، روابط دختر و پسر، مدگرایی و مباحث دینی و مذهبی ویژه جوانان است.
علاقهمندان میتوانند سؤالات خود را بهصورت کتبی، ارسال کنند و یا از طریق پایگاه، پست الکترونیکی و یا تلفن گویا (دریافت سؤالات بهصورت ۲۴ ساعته، ارائه پاسخ حدود یک هفته) با این فرهنگسرا ارتباط برقرار کنند. همچنین میتوانند در صورت نیاز به مشاوره حضوری، با تعیین وقت قبلی، در فرهنگسرا حاضر شوند. گفتنی است، تعداد پرسش و پاسخ موجود در آرشیو این فرهنگسرا، ۳۵۵۰ مورد است.
۱۷. مجمع جهانی شیعهشناسی: http://shiastudies.net
این مجمع جهانی، در زمینه: شبهات و مناظرات پیرامون شیعه، مسائل مرتبط با مستبصرین (گرایش به مذهب تشیع) و شیعهشناسی فعالیت میکند و آماده پاسخ به سؤالات در زمینههای یادشده است.
علاقهمندان میتوانند در ساعات اداری بهصورت تلفنی، یا با ارسال نامه به نشانی مجمع و همچنین از طریق پایگاه و پست الکترونیکی، با این مجمع ارتباط برقرار کنند.
تعداد پرسشها و پاسخهای موجود در آرشیو مجمع، نزدیک به ۱۰۰۰ پرسش و پاسخ است.
ج ـ پایگاههای مرتبط با امام حسین (ع) و محرم
۱. پایگاه تخصصی امام حسین (ع): www.ashoora.ir
این پایگاه اینترنتی، دارای مقالات و مطالب متنوعی در مورد عاشورا، امام حسین (ع) و بقیه امامان معصوم (ع) است که از جمله میتوان به دانشنامه (عاشورا، مهدویت، دفاع مقدس و دیگر امامان معصوم) اشاره کرد. همچنین، دارای ویژهنامه محرم است که مشتمل بر بانک جامع پاسخ به شبهات عاشورایی، با بیش از ۲۰۰ پرسش و پاسخ مرتب است.
۲. پایگاه ذاکرین: http://zakerin.ir
پایگاه مذکور، به زبان فارسی است و دسترسی مبلغین دینی را به فایلهای مداحان معروف کشور آسان میسازد. همچنین اشعار مناسبی را در اختیار کاربران قرار میدهد. گذشته از مداحی فارسی، مداحی عربی و عبری نیز در این پایگاه ارائه شده است. یکی از ویژگیهای این پایگاه، دستهبندی مداحیها نسبت به مناسبتهای ماههای قمری است.
۳. پایگاه جامع امام حسین (ع) (مقالات، سخنرانی، اشعار): http://karbobala.com
پایگاه یادشده، به دو زبان فارسی و انگلیسی عرضه شده و دارای بخشهای متعددی مانند: اخبار، مقالات، سخنرانی، اشعار و ترانهها است.
در بخش «مقالات»، ۱۲۲ مقاله مرتبط با امام حسین (ع) و عاشورا، و در بخش «سخنرانی»، با سه دستهبندی بر اساس: موضوع، سخنران و سال میتوان به سخنرانی دسترسی پیدا کرد و در بخش اشعار نیز میتوان به کمک دستهبندی ارائهشده بر اساس: موضوع، قالب شعر، نوع شعر و نام شاعر، به اشعار دسترسی پیدا کرد.
۴. بانک اشعار، نثر و متن ادبی عاشورایی: http://ashoora.persianblog.ir
در این وبلاگ، اشعار و متنهای ادبی زبانی عاشورایی، از شاعران معروف و مطرح کشور گردآوری شده است که برای عموم طلاب دینی، مبلغین و فضلا قابل استفاده است.